Nagy filmek - Körhinta (1955)
Simon Tamás
2003/07/23 08:00
4745 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha már unod a strandolást és láblógatást, s már minden most futó filmet láttál a moziban, ajánlunk néhány klasszikus történetet is, mi nem csak remek kikapcsolódást nyúlt, de hozzásegít a Magyar Filmtörténelem nagyszerű alkotásainak megismeréséhez is. Ilyen film a Körhinta is, melyhez jó szórakozást kívánunk!
Jelenet a filmből

A film Sarkadi Imre "A kútban" című novellája nyomán készült, melyet Fábri Zoltán és Nádasdy László írt át filmváltozatra, 1955-ben. A történet kulcshelye a debreceni Nagyerdő, ahol repül a körhinta. Rajta ül a két főhős: Mari és szerelmese, Máté. Látható, mennyire boldogok, de ez az állapot sajnos nem tarthat túl sokáig. Mivel a történet a szűkös ötvenes években játszódik, az emberi érzelmeket sok esetben elnyomta az anyagi, a megélhetési szükség. Ebben a történetben is ezzel találkozunk.

Mari szülei kiléptek a biztos megélhetést nyújtó Termelőszövetkezetből, s ezt a lépést velük együtt tette meg egy Farkas Sándor nevű fiatalember is, akinek a szülők Marit szeretnék feleségül adni. Mari nemcsak ösztönösen érzi a lépés helytelenségét, de tudja, hogy mivel hátat fordítottak a társasgazdálkodásnak, Mátéval sem sokat találkozhat. Mivel fiatal és szabadságra vágyik, szeretné a maga életét élni, éppen ezért szembeszáll apja parancsával. Nem akar a nyers és indulatos Farkas Sándor felesége lenni, s közli is szüleivel, hogy ô Mátét szereti.

Apja ekkor iszonyú haragra lobban, s megteszi ellentmondást nem tűrő kijelentését: "Főd a fődhöz házasodik!", s indulatában még a keze ügyében lévő fejszéjét is lánya után hajítja. A menekülő lány épp Bíró Mátéba botlik, aki rábeszéli arra, most már jelentsék be ők a házasodási szándékukat Patakiéknak. Az apa, aki időközben lehiggadt, nem tehet semmit. Érzi, hogy az idő kerekét hiba volna visszaforgatni, s nem állhat a fiatalok útjába.

Érdekességként megjegyzendő, hogy a filmben látható híres táncos jelenet Mitterand egykori francia elnök kedvenc filmjelenete.

A Fekete-fehér magyar játékfilm 1955 - ben készült. Időtartama 95 perc. Operatőr a híres Hegyi Barnabás volt, zenéjét a szintén nagytudású Ránki György szerezte. A rendező Fábri Zoltán volt.

Szereplők: Barsi Béla (Pataki István), Kiss Manyi (Patakiné), Törőcsik Mari (a lányuk, Mari), Soós Imre (Bíró Máté), Szirtes Ádám (Farkas Sándor), Farkas Antal (Samu János), Suka Sándor (Czigány Márton)

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.