Nagy filmek: Sose halunk meg (1993)
2004/10/27 08:00
5709 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Koltai Róbert első rendezése annyi nézőt csalt be a mozikba, amennyit már hosszú évek óta egyetlen magyar alkotásnak sem sikerült, a Nagy utazás azóta is az egyik legtöbbet játszott filmzene.

A közönség már-már kezdett elpártolni a mozitól - és különösen a magyar filmektől -, amikor a rendszerváltás utáni első, megejtően szép alkotás hatására tömegesen váltottak jegyet az előadásokra. A film visszaadta a hitet magyar filmgyártásban. De nemcsak a közönség, a kritika is kitörő lelkesedéssel fogadta Koltai Róbert első filmjét.

A történet elején az akkori jelenben, a kilencvenes években járunk. A színész, Tordai Imre (Máté Gábor) szokása szerint rohan az ügetőre, hogy kedvenc kedvtelésének, a lovaknak hódoljon. S ahogy az már szintén megszokott: veszít. Ám ekkor nyer is, igaz, kicsit másképp. Hirtelen felidéződik benne a hatvanas évek, amikor még ő is csak tapasztalatlan, esetlen, gátlásos kamasz volt, s a szeretett rokon, Gyuszi bácsi, akivel egyszer rengeteg pénzt nyertek a lovin.
Tordai Imre emlékképeivel mi is a hatvanas évekbe repülünk és megtudjuk, hogy is esett akkor az a nagy eset. Gyuszi bácsi különös figura volt. De nemcsak ő, hanem a foglalkozása is: vállfaárus. Munkája pedig abból állt, hogy egy füzérnyi vállfával a nyakában felszállt a vonatokra, és az utasoknak kínálta a portékát. Minden vidéki városban ismerték, szerették, mindenhova bejáratos volt. Gyuszi bácsi is szenvedélyes ember volt, fürdött a népszerűségben, értékelte a szeretetet, de legjobban mégis a lovak tudták lenyűgözni, ezért ha csak tehette, ment a lovira, és mindig a nagy nyereményről, a tuti tippről álmodozott.

Eseménydús életébe bepillantást nyert az egy hétre hozzá utazó nyápic pesti unokaöccse, Imi (Szabados Mihály), akiből kénytelen volt embert faragni. Megismertette a fiút a krémes, a nők és az igazi élet ízével, minek szépségeit a korlátok és sokszor értelmetlen szabályok figyelmen kívül hagyásában, néha áthágásában kell keresni (még akkor is, ha ez néha komoly rizikóval jár).
A fiú pedig figyelt és tanult, és életre szóló élményeket szerzett. Hordta a vállfákat, ette a krémest, és testi-lelki szempontból is egyre jobban megemberesedett. Nagybátyját is vitte a lendület, de szívének heves dobogásával a teste már egyre kevésbé tudta tartani a tempót. "Nem csak a léleknek, a testnek is erősnek kell lennie" - mondta Iminek a pap a kórházban, amikor haldokló nagybátyja mellett ült.

De Gyuszi bácsi nem halhatott meg anélkül, hogy legalább egyszer ne nyerjen. Méghozzá "úgy, igazán". Jött is a "holtbiztos tipp", az álmok, a remények és vágyak beteljesülését jelentető győzelem, mi magyar filmektől szokatlan profizmussal megszerkesztve repíti a nézőt a történet magával ragadó vége felé.
Koltai Róbert első rendezése Csákányi László utolsó filmje volt. Az ötlet a rendező múltjából származott, Koltai saját nagybátyjáról mintázta meg Gyuszi bácsi alakját. A forgatókönyv megírásában az a Nógrádi Gábor segédkezett neki, aki a nyolcvanas években a Gyermekrablás a Palánk utcában című, Koltai főszereplésével készült filmet írta. Közös munkájuk eredményeként néha vidám, néha keserű, nyomorúságot tükröző, de legtöbbször ezeket ötvöző, hatásos jelenetek születtek - olyanok, mint Deutsch (Csákányi László), az öreg tánctanár felejthetetlen éjszakai órája.

A 86 perc hosszúságú színes produkció megtekintését a tizenkettedik életév betöltése után javasoljuk.

Írta: Koltai Róbert, Nógrádi Gábor
Rendezte: Koltai Róbert
Zenéjét szerezte: Dés László
Szereplők: Koltai Róbert, Szabados Mihály, Blaskó Péter, Csákányi László, Jordán Tamás, Lukáts Andor, Máté Gábor, Monori Lili, Pogány Judit

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.