Nils Holgersson
2005/05/11 08:00
1413 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Népszerűséget nem csupán élő személyek vívhatnak ki maguknak, erre éppúgy képesek akár a regény-, illetve a rajzfilmhősök is. Ugyanúgy lehet őket szeretni, éppúgy lehet értük rajongani, egyszóval, tökéletesen képesek ők is belebújni a Nagymenő bőrébe. Így történt ez Nils Holgerssonnal is, vagyis e heti Nagymenőnkkel.

nils1 Talán nincs is olyan gyerek és felnőtt manapság - legyen az bármilyen nemzetiségű -, aki ne ismerné Nils Holgersson csodálatos utazását a tévéből. Ám a rajzfilmsorozat már csak reprodukciója, megfilmesítése Selma Lagerlöf ifjúsági regényének. Na, de haladjunk szép sorjában, és lássuk hogyan keletkezett, mi ihlette ezt a bájos regény- és rajzfilmhőst, Nils Holgerssont!

Az egész úgy kezdődött, hogy 1906-ban a svéd kormány pályázatot hirdetett egy olyan olvasókönyv megírására, amelyből a gyerekek megismerhetik hazájuk, tájaik hagyományait. Így született meg Nils Holgersson csodálatos utazása a világhírű svéd írónő, Selma Lagerlöf tollából. Hőse egy törpévé varázsolt kisfiú, aki a vadludakkal vándorútra kel, és Márton gúnár hátán beutazza az országot. Nils - ugyancsak varázslat hatására - megérti az állatok beszédét, és belelát az emberi szívekbe is. Különleges képességei lehetővé teszik, hogy közelről megismerkedjék emberi életsorsokkal, megszeresse az állatokat. De féléves útja során megtanul mást is: utazása kezdetén semmirekellő kis fickó volt, de mire a varázslat eloszlik, és régi alakjában visszatér szüleihez, megjavul az átélt élmények hatására.

nils2 A regényből rajzfilm született, amelynek története egy kissé módosult, kiegészült néhány bájos szereplővel (pl. Pocok, a kis hörcsög), ám tulajdonképpen ugyanazt a mondanivalót hordozza. Nils tehát egy teljesen hétköznapi kisfiú, eltekintve attól a rossz tulajdonságától, hogy rendszeresen kínozza családi gazdaságuk állatait. Amikor egy napon a szülei elmennek otthonról, egy kismanó bukkan fel, akit Nils ugyancsak elkap, és kínozni kezd. A manó hiába rimánkodik, Nils nem engedi szabadon őt. Gonoszsága elnyeri méltó büntetését: a manó törpe méretűvé varázsolja, és ettől kezdve megérti azt is, miről beszélnek az állatok. Amikor Nils rájön, hogy korábbi gonoszságai miatt a háziállatok nagyon dühösek rá, elmenekül előlük: megkapaszkodik egy Márton nevű, költözni készülő lúd tollába, és elkezdődnek izgalmas kalandjai, melyek során megtanulja szeretni és tisztelni a természetet.

nils3 És mennyi-mennyi kaland vár rá Márton lúd hátán az okos, bölcs és kedves vadludak társaságában! Bizonyára te is ismered a kalandos epizódokat a tévéből. A rajzfilm folyamatosan műsoron van valamelyik tévécsatornán, ám ma már DVD-n is kapható.

Nils tehát (a helyes szőke kisfiú az elmaradhatatlan sapkájával a fején) a kalandok és tapasztalatok révén jó gyerekké válik, aki bájával és csintalanságaival nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek rokonszenvét, szeretetét is kivívta. Ugye, te is szereted őt és társait?

A képek forrásai:

http://www.volny.cz
http://www.comoplan.hu
http://jeannero.free.fr
http://www.birteff.de

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.