Norvég fim nyert Karlovy Varyban
2012/07/09 14:45
571 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Martin Lund norvég rendező The Almost Man (Mer eller mindre mann) című játékfilmje nyerte a 47. Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál fődíját. 

karlovyvary_520

2012. július 7-én, szombat este adták át a 47. Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál díjait. A Thermál szálló dísztermében került sor a díjkiosztóra. Az életműdíjat Susan Sarandon vehette át. Az Oscar-díjas amerikai színésznőt a filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért jutalmazták az elismeréssel. A királyglóbusz Susan Sarandon mellett Helen Mirren is átvehette, így idén két Oscar-díjas színésznőt is megjutalmaztak a fesztiválon.

A The Almost Man mellett további 11 alkotás volt versenyben a legjobb film címért. A norvég film sikerét eredeti stílusú pszichológiai vonalvezetésének és a színészi alakításoknak köszönheti. A film főszereplője Henrik Rafaelsen ráadásul a legjobb férfi színésznek járó díjat is elnyerte.

Marco Tullio Giordana olasz rendező Romanzo di una strage című filmje különdíjat kapott, míg a legjobb rendezésnek járó díjat a kanadai Rafael Quellet kapta Camion című alkotásáért. Lejla Hatamit jutalmazták a legjobb női szereplőnek járó díjjal, aki a Peleh akhar című irán filmben játszott főszerepet az Ali Mosaffa rendezésében.

Az ünnepségen a dokumentumfilmeket is díjazták. A fél óránál hosszabb film kategóriában a bolgár-horvát-német alkotás, a Poslednata lineika na Sofia nyert Iliana Meteva rendezésében, míg a fél óránál rövidebb dokumentumfilm kategóriában Story for the Modlins cmű spanyol filmje nyert.

Minden évben átadják a nézői díjat is, ezt idén egy belga fim, a Hasta la vista! nyerte, melynek rendezője Geoffrey Enthoven.

A fesztivál nézői összesen 210 film közül válogathattak, így idén is gazdag kínálattal várta az érdeklődőket a Karlovy Vary filmfesztivál. 

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.