Művészetek

Írói fogások

Írói fogások

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Krúdy Szindbád című írását átolvasva egy nyomdász. Valóban csak ennyiről szólna Krúdy és a magyar irodalom többi, evéssel kapcsolatos műve? Mi mindent jelenthet egy étel, egy étkezés az irodalmi szövegben? Segít-e egy regény megértésében, ha tudjuk, hogy mit vacsorázott a főhős?

2 éve
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

2 éve
Jubileumi videó pályázat

Jubileumi videó pályázat

A Magyar Shakespeare Bizottság felhívása középiskolásoknak.

2 éve
A kategória cikkei
A slam poetry vagy „villámköltészet”

A slam poetry vagy „villámköltészet”

A slam egy igazi underground műfaj: alulról szerveződik, és az utca emberéhez szól az utca nyelvén. A slammerek klubokban gyűlnek össze, és egymást szórakoztatják a szerzeményeikkel. A téma és a forma kötetlen. A szabály: saját szerzeményt kell előadni, élőszóban, zene nélkül, és maximum 3 perc áll rendelkezésre.
4 éve
Köz-szolgálat, köz-média

Köz-szolgálat, köz-média

Manapság a média rendkívül sokféle, így a szórakozásnak és a tájékozódásnak rengeteg formája közül választhatunk: a természetfilmekre szakosodott tévécsatornáktól a sportcsatornákon keresztül a zenei műsort közvetítő rádióadókig. A sokféleséget tovább növeli az elektronikus média, ami ráadásul pillanat alatt hatalmas tömegekhez jut el, és lehetővé teszi – például kommenteken keresztül – a közönség hozzászólását, véleménynyilvánítását is. Felmérhetetlen mennyiségű információ áramlik a világban. Van-e helye ebben a helyzetben a közszolgálati adóknak, más néven a közmédiának?
4 éve
Művésztelepek a századfordulón

Művésztelepek a századfordulón

A magyar művészettörténet-írás gyakorlatilag abban egyetért, hogy modern magyar művészet 1896-ban kezdődik… Hiába, a kronológia nem feltétlen számelméleti kérdés… 1896 első megközelítésben mindenki számára a millennium esztendeje, de ez nem lenne korszakhatár. Sokkal egyértelműbben jelzi a fordulatot, hogy ehhez az évhez köthető a nagybányai mozgalom zászlóbontása.
4 éve
A spontaneitás varázsa

A spontaneitás varázsa

Még a színész sem tudja, mit fog tenni a következő percben a színpadon. Az improvizációs színházban minden egy pillanat alatt megváltozhat.
4 éve
Az akciótól a fotóig

Az akciótól a fotóig

A XX. század második felének művészeti irányzatai jobbára az USA-ban alakultak ki és virágoztak. A nyugat-európai művészetben is meglelhetjük az új mozgalmak hatását, az amerikanizálódást, mégis az a jellemzőbb, hogy Európának a nyugati részén inkább a háború előtti izmusokat éledtek fel. A korszak művészeti irányzatait ezért itt összefoglalóan neoavantgárdnak nevezik. E cikkben kísérletet teszünk arra, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassunk a XX. század második felének jelentősebb irányzatai közül néhányat.
4 éve
A cím mint fogalomzavar

A cím mint fogalomzavar

A XX. század második felének művészeti irányzatai jobbára az USA-ban alakultak ki és virágoztak. A nyugat-európai művészetben is meglelhetjük az új mozgalmak hatását, az amerikanizálódást, mégis az a jellemzőbb, hogy Európának a nyugati részén inkább a háború előtti izmusok éledtek fel. A korszak művészeti irányzatait ezért itt összefoglalóan neoavantgárdnak nevezik. E cikkben kísérletet teszünk arra, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassunk a XX. század második felének jelentősebb irányzatai közül néhányat.
4 éve
Egy sokféle műfaj: a rövidfilm

Egy sokféle műfaj: a rövidfilm

Szeptember 2-7-ig tartott Budapesten a tizedik BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, egy egyedülálló rendezvény, ami kizárólag rövidfilmekkel foglalkozik. De mi is az a rövidfilm?
4 éve
Elbeszélő? Író?

Elbeszélő? Író?

Miért vág bele egy történetbe az elbeszélő?
4 éve
„Pokolbéli világnéző” – versszínház Faludyról

„Pokolbéli világnéző” – versszínház Faludyról

Verses drámák – drámai versek. A Faludy Györgyöt megelevenítő versszínházi előadásra mindkét kifejezés találó.
4 éve
Time lapse – rohan az idő

Time lapse – rohan az idő

Sokszor úgy érezzük, hogy az idő gyorsabban telik, mint normálisan. Ezt a hatást a film már régóta képes illusztrálni az egyik legismertebb illúzióval.
4 éve

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.