Művészetek

Kulturális forradalom az osztályteremben

Kulturális forradalom az osztályteremben

Mi is az Europeana? Virtuális Múzeum vagy Európa Kollektív Emlékezete? 

5 éve
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

7 éve
„Europeana” az osztályteremben

„Europeana” az osztályteremben

Lőrincz Katalin, a budapesti Weöres Sándor Gimnázium tanára, részt vett a brüsszeli székhelyű European Schoolnet (EUN) és Europeana szervezetek által koordinált, egy éven át tartó, digitális tréningen. Tapasztalatairól az alábbi cikkben számol be nekünk.

5 éve
A kategória cikkei
Aktualizált terápia

Aktualizált terápia

A nagysikerű magyar Terápia című sorozat egy az eredeti izraeli műsor megannyi változata közül; az egyes verziók közötti hasonlóságoknál talán még érdekesebbek az eltérések.
9 éve
A slam poetry vagy „villámköltészet”

A slam poetry vagy „villámköltészet”

A slam egy igazi underground műfaj: alulról szerveződik, és az utca emberéhez szól az utca nyelvén. A slammerek klubokban gyűlnek össze, és egymást szórakoztatják a szerzeményeikkel. A téma és a forma kötetlen. A szabály: saját szerzeményt kell előadni, élőszóban, zene nélkül, és maximum 3 perc áll rendelkezésre.
9 éve
Köz-szolgálat, köz-média

Köz-szolgálat, köz-média

Manapság a média rendkívül sokféle, így a szórakozásnak és a tájékozódásnak rengeteg formája közül választhatunk: a természetfilmekre szakosodott tévécsatornáktól a sportcsatornákon keresztül a zenei műsort közvetítő rádióadókig. A sokféleséget tovább növeli az elektronikus média, ami ráadásul pillanat alatt hatalmas tömegekhez jut el, és lehetővé teszi – például kommenteken keresztül – a közönség hozzászólását, véleménynyilvánítását is. Felmérhetetlen mennyiségű információ áramlik a világban. Van-e helye ebben a helyzetben a közszolgálati adóknak, más néven a közmédiának?
9 éve
Művésztelepek a századfordulón

Művésztelepek a századfordulón

A magyar művészettörténet-írás gyakorlatilag abban egyetért, hogy modern magyar művészet 1896-ban kezdődik… Hiába, a kronológia nem feltétlen számelméleti kérdés… 1896 első megközelítésben mindenki számára a millennium esztendeje, de ez nem lenne korszakhatár. Sokkal egyértelműbben jelzi a fordulatot, hogy ehhez az évhez köthető a nagybányai mozgalom zászlóbontása.
9 éve
A spontaneitás varázsa

A spontaneitás varázsa

Még a színész sem tudja, mit fog tenni a következő percben a színpadon. Az improvizációs színházban minden egy pillanat alatt megváltozhat.
9 éve
Az akciótól a fotóig

Az akciótól a fotóig

A XX. század második felének művészeti irányzatai jobbára az USA-ban alakultak ki és virágoztak. A nyugat-európai művészetben is meglelhetjük az új mozgalmak hatását, az amerikanizálódást, mégis az a jellemzőbb, hogy Európának a nyugati részén inkább a háború előtti izmusokat éledtek fel. A korszak művészeti irányzatait ezért itt összefoglalóan neoavantgárdnak nevezik. E cikkben kísérletet teszünk arra, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassunk a XX. század második felének jelentősebb irányzatai közül néhányat.
9 éve
A cím mint fogalomzavar

A cím mint fogalomzavar

A XX. század második felének művészeti irányzatai jobbára az USA-ban alakultak ki és virágoztak. A nyugat-európai művészetben is meglelhetjük az új mozgalmak hatását, az amerikanizálódást, mégis az a jellemzőbb, hogy Európának a nyugati részén inkább a háború előtti izmusok éledtek fel. A korszak művészeti irányzatait ezért itt összefoglalóan neoavantgárdnak nevezik. E cikkben kísérletet teszünk arra, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassunk a XX. század második felének jelentősebb irányzatai közül néhányat.
9 éve
Egy sokféle műfaj: a rövidfilm

Egy sokféle műfaj: a rövidfilm

Szeptember 2-7-ig tartott Budapesten a tizedik BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, egy egyedülálló rendezvény, ami kizárólag rövidfilmekkel foglalkozik. De mi is az a rövidfilm?
9 éve
Elbeszélő? Író?

Elbeszélő? Író?

Miért vág bele egy történetbe az elbeszélő?
9 éve
„Pokolbéli világnéző” – versszínház Faludyról

„Pokolbéli világnéző” – versszínház Faludyról

Verses drámák – drámai versek. A Faludy Györgyöt megelevenítő versszínházi előadásra mindkét kifejezés találó.
9 éve

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk