Művészetek

Írói fogások

Írói fogások

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Krúdy Szindbád című írását átolvasva egy nyomdász. Valóban csak ennyiről szólna Krúdy és a magyar irodalom többi, evéssel kapcsolatos műve? Mi mindent jelenthet egy étel, egy étkezés az irodalmi szövegben? Segít-e egy regény megértésében, ha tudjuk, hogy mit vacsorázott a főhős?

2 éve
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

2 éve
Jubileumi videó pályázat

Jubileumi videó pályázat

A Magyar Shakespeare Bizottság felhívása középiskolásoknak.

2 éve
A kategória cikkei
A világ legdrágább festményei

A világ legdrágább festményei

A műtárgy-kereskedelem tele van meglepetésekkel. Egy-egy padláson féltve őrzött kincs, a pincékben porosodó, régi szövettel letakart, fesmények, bútorok, akár évek vagy évtizedek múlva, de lehet, hogy már „születésük” pillanatától arra vannak ítélve, hogy kitűnjenek az átlagból és alkotójuk után a nagy közönség is megbecsülje őket.
4 éve
Miért van szükség a költészetre?

Miért van szükség a költészetre?

Amellett, hogy (csúnya szóval) kötelező, még egy sor okunk lehet arra, hogy költeményekkel foglalkozzunk az iskolában.
4 éve
Anna Karenina harminc órán keresztül

Anna Karenina harminc órán keresztül

Ki mondta, hogy egy regény felolvasása helyhez kötött?
4 éve
Hamlet Hamlet hátán

Hamlet Hamlet hátán

Miben más egy budapesti és egy Budapesten játszott londoni Hamlet?
4 éve
A talált tárgyak világa

A talált tárgyak világa

A XX. század második felének művészeti irányzatai jobbára az USA-ban alakultak ki és virágoztak. A nyugat-európai művészetben is meglelhetjük az új mozgalmak hatását, az amerikanizálódást, mégis az a jellemzőbb, hogy Európának a nyugati részén inkább a háború előtti izmusok éledtek fel. A korszak művészeti irányzatait ezért itt összefoglalóan neoavantgárdnak nevezik. E cikkben kísérletet teszünk arra, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassunk a XX. század második felének jelentősebb irányzatai közül néhányat.
4 éve
Művészet a II. vh. után

Művészet a II. vh. után

A XX. század második felének művészeti irányzatai jobbára az USA-ban alakultak ki és virágoztak. A nyugat-európai művészetben is meglelhetjük az új mozgalmak hatását, az amerikanizálódást, mégis az a jellemzőbb, hogy Európának a nyugati részén inkább a háború előtti izmusokat éledtek fel. A korszak művészeti irányzatait ezért itt összefoglalóan neoavantgárdnak nevezik. E cikkben kísérletet teszünk arra, hogy röviden bemutassuk a korszak fő jellemzőit.
4 éve
Egy hatalmas fless!

Egy hatalmas fless!

Az Örkény Színház tesz azért, hogy a „Miért jöttél színházba?” kérdésre ne kelljen úgy válaszolnunk, mint Guildensternnek: „Uram, hívattak.”
4 éve
A himnuszok himnusza

A himnuszok himnusza

Minden nemzetnek megvan a saját nemzeti himnusza, mely az adott ország történetébe, nemzeti identitásába ad betekintést, nem mellesleg pedig bárhol is csendül fel a vershez, ódához kapcsolódó dallam, biztosra vehetjük, hogy annak az államnak minden egyes lakója ismeri a dicsőítő sorokat.
4 éve
Szokatlan mesék

Szokatlan mesék

Milyen egy megszokott mese? Milyen egy szokatlan? Meg lehet szokni a szokatlant?
4 éve
A halottnak hitt festő

A halottnak hitt festő

A 20. század avantgardja, a párizsi iskola kiemelkedő alakja. Életében nem volt olyan képzőművész, aki ne lett volna jó vagy éppen művészetét kritizálva, negatív véleménnyel róla. Kék és rózsaszín korszakát követően végül a kubizmusban találta meg mindazt az önkifejezési módot, amelyről ismert festményei árulkodnak.
4 éve

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.