Művészetek

Írói fogások

Írói fogások

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Krúdy Szindbád című írását átolvasva egy nyomdász. Valóban csak ennyiről szólna Krúdy és a magyar irodalom többi, evéssel kapcsolatos műve? Mi mindent jelenthet egy étel, egy étkezés az irodalmi szövegben? Segít-e egy regény megértésében, ha tudjuk, hogy mit vacsorázott a főhős?

2 éve
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

2 éve
Jubileumi videó pályázat

Jubileumi videó pályázat

A Magyar Shakespeare Bizottság felhívása középiskolásoknak.

2 éve
A kategória cikkei
Nevessünk, hisz tragédia!

Nevessünk, hisz tragédia!

Vajon egy darab attól válik komédiává, hogy nevetünk rajta?
4 éve
A szín forradalma és a tudattalan világa

A szín forradalma és a tudattalan világa

A XX. század első felének társadalmi, technikai fejlődése új festői nyelvet teremtett. Bár számos avantgárd csoport jön létre, amelyek az addig művészeti irányzatokkal szemben állva új és sajátságos, egyedi vizuális és gondolati megfogalmazású alkotásokat hoztak létre. Ezek az irányzatok nem különültek el egymástól élesen, egymásra hatva fejlesztették tovább vizuális célkitűzéseiket, sőt gyakori, hogy egy-egy művész egyes alkotói korszakaiban más-más csoporthoz kapcsolódott. E cikk a dadaizmust, a szürrealizmust és a futurizmust mutatja be ezek közül.
4 éve
Szín és érzelmek

Szín és érzelmek

A XX. század első felének társadalmi, technikai fejlődése új festői nyelvet teremtett. Bár számos avantgárd csoport jön létre, amelyek az addig művészeti irányzatokkal szemben állva új és sajátságos, egyedi vizuális és gondolati megfogalmazású alkotásokat hoztak létre. Ezek az irányzatok nem különültek el egymástól élesen, egymásra hatva fejlesztették tovább vizuális célkitűzéseiket, sőt gyakori, hogy egy-egy művész egyes alkotói korszakaiban más-más csoporthoz kapcsolódott. E cikk a fauvizmust és az expresszionizmust mutatja be ezek közül.
4 éve
10 kép - Saint-Exupéry

10 kép - Saint-Exupéry

A kis herceg című regényben igazi mesevilág tárul elénk a B612-es kisbolygón. Tulajdonosa, egy rejtélyes kisfiú, aki gyermeki naivitásával, tiszta szívvel indul felfedezni a környező bolygókat, s megpróbálja megérteni a felnőttek világát.
4 éve
A forma forradalma

A forma forradalma

A XX. század első felének társadalmi, technikai fejlődése új festői nyelvet teremtett. Bár számos avantgárd csoport jön létre, amelyek az addig művészeti irányzatokkal szemben állva új és sajátságos, egyedi vizuális és gondolati megfogalmazású alkotásokat hoztak létre. Ezek az irányzatok nem különültek el egymástól élesen, egymásra hatva fejlesztették tovább vizuális célkitűzéseiket, sőt gyakori, hogy egy-egy művész egyes alkotói korszakaiban más-más csoporthoz kapcsolódott. E cikk a kubizmust és az absztrakciót mutatja be ezek közül.
4 éve
Az ábrázolás válsága (?)

Az ábrázolás válsága (?)

A történelem lényege a változás, de ami ebből a XX. századnak „kijutott”...  Súlyos gazdasági és társadalmi válságok, két világháború és megszámlálhatatlanul sok helyi konfliktus, tömegkatasztrófák, forradalmak, veszedelmes ideológiák, politikai rendszerek összeomlása – ez mind a XX. század. Emellett folytatódott a tudomány és technika fejlődése is. Ebben a hatalmas amplitúdókkal változó korban kellett a művészeknek megtalálni a helyüket. Ahogy a változás, úgy a válasz is ezerarcú lett.
4 éve
10 kép - A Gyűrűk Ura

10 kép - A Gyűrűk Ura

J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Urával úgy vált a huszadik század egyik legismertebb írójává és a világirodalom kultikus figurájává, hogy közben sokan elismerik, hogy írtak mások irodalmi szempontból értékesebb műveket is.
4 éve
Török építészet a hódoltságban

Török építészet a hódoltságban

A magyar művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat negyedik része mutatja be a török kor képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
4 éve
A clown mint önarckép

A clown mint önarckép

Max Beckmann a XX. századi német festészet egyik legnagyobb alakja. Magát mindig „régi mesterek” közé sorolta, mert nem csatlakozott egyetlen avantgárd irányzathoz sem. Ez a fajta be nem sorolás annyiban mindenképp önkényes, hogy munkásságában az impresszionizmustól kezdve az expresszionizmuson át az absztrakt művészetig számos irányzat hatása ötvöződik.
4 éve
Barokk Magyarországon

Barokk Magyarországon

A magyar művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat ötödik része mutatja be a barokk képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
4 éve

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.