Művészetek

Kulturális forradalom az osztályteremben

Kulturális forradalom az osztályteremben

Mi is az Europeana? Virtuális Múzeum vagy Európa Kollektív Emlékezete? 

5 éve
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

7 éve
„Europeana” az osztályteremben

„Europeana” az osztályteremben

Lőrincz Katalin, a budapesti Weöres Sándor Gimnázium tanára, részt vett a brüsszeli székhelyű European Schoolnet (EUN) és Europeana szervezetek által koordinált, egy éven át tartó, digitális tréningen. Tapasztalatairól az alábbi cikkben számol be nekünk.

5 éve
A kategória cikkei
A halottnak hitt festő

A halottnak hitt festő

A 20. század avantgardja, a párizsi iskola kiemelkedő alakja. Életében nem volt olyan képzőművész, aki ne lett volna jó vagy éppen művészetét kritizálva, negatív véleménnyel róla. Kék és rózsaszín korszakát követően végül a kubizmusban találta meg mindazt az önkifejezési módot, amelyről ismert festményei árulkodnak.
9 éve
Nevessünk, hisz tragédia!

Nevessünk, hisz tragédia!

Vajon egy darab attól válik komédiává, hogy nevetünk rajta?
9 éve
A szín forradalma és a tudattalan világa

A szín forradalma és a tudattalan világa

A XX. század első felének társadalmi, technikai fejlődése új festői nyelvet teremtett. Bár számos avantgárd csoport jön létre, amelyek az addig művészeti irányzatokkal szemben állva új és sajátságos, egyedi vizuális és gondolati megfogalmazású alkotásokat hoztak létre. Ezek az irányzatok nem különültek el egymástól élesen, egymásra hatva fejlesztették tovább vizuális célkitűzéseiket, sőt gyakori, hogy egy-egy művész egyes alkotói korszakaiban más-más csoporthoz kapcsolódott. E cikk a dadaizmust, a szürrealizmust és a futurizmust mutatja be ezek közül.
9 éve
Szín és érzelmek

Szín és érzelmek

A XX. század első felének társadalmi, technikai fejlődése új festői nyelvet teremtett. Bár számos avantgárd csoport jön létre, amelyek az addig művészeti irányzatokkal szemben állva új és sajátságos, egyedi vizuális és gondolati megfogalmazású alkotásokat hoztak létre. Ezek az irányzatok nem különültek el egymástól élesen, egymásra hatva fejlesztették tovább vizuális célkitűzéseiket, sőt gyakori, hogy egy-egy művész egyes alkotói korszakaiban más-más csoporthoz kapcsolódott. E cikk a fauvizmust és az expresszionizmust mutatja be ezek közül.
9 éve
10 kép - Saint-Exupéry

10 kép - Saint-Exupéry

A kis herceg című regényben igazi mesevilág tárul elénk a B612-es kisbolygón. Tulajdonosa, egy rejtélyes kisfiú, aki gyermeki naivitásával, tiszta szívvel indul felfedezni a környező bolygókat, s megpróbálja megérteni a felnőttek világát.
9 éve
A forma forradalma

A forma forradalma

A XX. század első felének társadalmi, technikai fejlődése új festői nyelvet teremtett. Bár számos avantgárd csoport jön létre, amelyek az addig művészeti irányzatokkal szemben állva új és sajátságos, egyedi vizuális és gondolati megfogalmazású alkotásokat hoztak létre. Ezek az irányzatok nem különültek el egymástól élesen, egymásra hatva fejlesztették tovább vizuális célkitűzéseiket, sőt gyakori, hogy egy-egy művész egyes alkotói korszakaiban más-más csoporthoz kapcsolódott. E cikk a kubizmust és az absztrakciót mutatja be ezek közül.
9 éve
Az ábrázolás válsága (?)

Az ábrázolás válsága (?)

A történelem lényege a változás, de ami ebből a XX. századnak „kijutott”...  Súlyos gazdasági és társadalmi válságok, két világháború és megszámlálhatatlanul sok helyi konfliktus, tömegkatasztrófák, forradalmak, veszedelmes ideológiák, politikai rendszerek összeomlása – ez mind a XX. század. Emellett folytatódott a tudomány és technika fejlődése is. Ebben a hatalmas amplitúdókkal változó korban kellett a művészeknek megtalálni a helyüket. Ahogy a változás, úgy a válasz is ezerarcú lett.
9 éve
10 kép - A Gyűrűk Ura

10 kép - A Gyűrűk Ura

J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Urával úgy vált a huszadik század egyik legismertebb írójává és a világirodalom kultikus figurájává, hogy közben sokan elismerik, hogy írtak mások irodalmi szempontból értékesebb műveket is.
9 éve
Török építészet a hódoltságban

Török építészet a hódoltságban

A magyar művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat negyedik része mutatja be a török kor képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
9 éve
A clown mint önarckép

A clown mint önarckép

Max Beckmann a XX. századi német festészet egyik legnagyobb alakja. Magát mindig „régi mesterek” közé sorolta, mert nem csatlakozott egyetlen avantgárd irányzathoz sem. Ez a fajta be nem sorolás annyiban mindenképp önkényes, hogy munkásságában az impresszionizmustól kezdve az expresszionizmuson át az absztrakt művészetig számos irányzat hatása ötvöződik.
9 éve

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk