Művészetek

Kulturális forradalom az osztályteremben

Kulturális forradalom az osztályteremben

Mi is az Europeana? Virtuális Múzeum vagy Európa Kollektív Emlékezete? 

5 éve
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

7 éve
„Europeana” az osztályteremben

„Europeana” az osztályteremben

Lőrincz Katalin, a budapesti Weöres Sándor Gimnázium tanára, részt vett a brüsszeli székhelyű European Schoolnet (EUN) és Europeana szervezetek által koordinált, egy éven át tartó, digitális tréningen. Tapasztalatairól az alábbi cikkben számol be nekünk.

5 éve
A kategória cikkei
Barokk Magyarországon

Barokk Magyarországon

A magyar művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat ötödik része mutatja be a barokk képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
9 éve
Emberi játszmák a drámákban

Emberi játszmák a drámákban

Amikor megalkotnak egy fogalmat, egy elméletet, az nem azt jelenti, hogy az elmélet előtt létező világgal az elmélet nem foglalkozik. Sőt: egy igazán jó elmélet képes újradefiniálni a korábbi gondolkodásmódokat is. Mi köze van a huszadik századi tranzakcióanalízisnek ókori, klasszicista és realista drámákhoz?
9 éve
Láthatatlan díszletek

Láthatatlan díszletek

Nem a díszlet teszi a színházat – kellenek hozzá alkotók, közönség és egy közösen létrehozott világ.
9 éve
A gótikus stílus Magyarországon (XIII-XVI. század)

A gótikus stílus Magyarországon (XIII-XVI. század)

A magyar művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat második része mutatja be a gótika képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
9 éve
Szuperhősök kellenek?

Szuperhősök kellenek?

Igaz a közhely, hogy a hősök kora lejárt? Ha igen, mégis mi az oka annak, hogy szuperhősök tömegei kavarognak körülöttünk a médiában – már ha észrevesszük őket?
9 éve
A román stílus Magyarországon (X-XIII. sz.)

A román stílus Magyarországon (X-XIII. sz.)

A magyar művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat első része mutatja be a romanika képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
9 éve
Az ornamentika művészete

Az ornamentika művészete

A művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat harmincharmadik része mutatja be a szecesszió képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
9 éve
Mindent lefesteni/leírni!

Mindent lefesteni/leírni!

A művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat harminckettedik része mutatja be az naturalizmus képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
9 éve
Egy Hamlet-turné

Egy Hamlet-turné

A Shakespeare’s Globe Theatre társulata egy 205 állomásos turné keretében Magyarországra is elhozta a Hamletet.
9 éve
Giotto: Krisztus siratása

Giotto: Krisztus siratása

A legenda szerint a Firenze melletti egyik faluban élő 12 éves, pásztorkodással foglalkozó fiú rajztehetségét egy festő fedezte fel, amikor meglátta rendkívül élethű rajzait egy sziklakövön. Ugyanezt a festőt – aki Giotto mestere lett – úgy tréfálta meg, hogy olyan élethű legyet festett az egyik készülő képre, hogy a mester azt többször is el akarta hessegetni. A legendák fontos információkat rejthetnek, s akár így is kezdődhetett a reneszánsz egyik előfutárának a pályafutása. Giotto a szakemberek többsége szerint Rómában tanulta a mesterséget, művészete a tizenharmadik századi római festészet nyomait viseli.
9 éve

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk