Művészetek

Írói fogások

Írói fogások

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Krúdy Szindbád című írását átolvasva egy nyomdász. Valóban csak ennyiről szólna Krúdy és a magyar irodalom többi, evéssel kapcsolatos műve? Mi mindent jelenthet egy étel, egy étkezés az irodalmi szövegben? Segít-e egy regény megértésében, ha tudjuk, hogy mit vacsorázott a főhős?

2 éve
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

2 éve
Jubileumi videó pályázat

Jubileumi videó pályázat

A Magyar Shakespeare Bizottság felhívása középiskolásoknak.

2 éve
A kategória cikkei
Láthatatlan díszletek

Láthatatlan díszletek

Nem a díszlet teszi a színházat – kellenek hozzá alkotók, közönség és egy közösen létrehozott világ.
4 éve
A gótikus stílus Magyarországon (XIII-XVI. század)

A gótikus stílus Magyarországon (XIII-XVI. század)

A magyar művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat második része mutatja be a gótika képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
4 éve
Szuperhősök kellenek?

Szuperhősök kellenek?

Igaz a közhely, hogy a hősök kora lejárt? Ha igen, mégis mi az oka annak, hogy szuperhősök tömegei kavarognak körülöttünk a médiában – már ha észrevesszük őket?
4 éve
A román stílus Magyarországon (X-XIII. sz.)

A román stílus Magyarországon (X-XIII. sz.)

A magyar művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat első része mutatja be a romanika képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
4 éve
Az ornamentika művészete

Az ornamentika művészete

A művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat harmincharmadik része mutatja be a szecesszió képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
4 éve
Mindent lefesteni/leírni!

Mindent lefesteni/leírni!

A művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat harminckettedik része mutatja be az naturalizmus képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
4 éve
Egy Hamlet-turné

Egy Hamlet-turné

A Shakespeare’s Globe Theatre társulata egy 205 állomásos turné keretében Magyarországra is elhozta a Hamletet.
4 éve
Giotto: Krisztus siratása

Giotto: Krisztus siratása

A legenda szerint a Firenze melletti egyik faluban élő 12 éves, pásztorkodással foglalkozó fiú rajztehetségét egy festő fedezte fel, amikor meglátta rendkívül élethű rajzait egy sziklakövön. Ugyanezt a festőt – aki Giotto mestere lett – úgy tréfálta meg, hogy olyan élethű legyet festett az egyik készülő képre, hogy a mester azt többször is el akarta hessegetni. A legendák fontos információkat rejthetnek, s akár így is kezdődhetett a reneszánsz egyik előfutárának a pályafutása. Giotto a szakemberek többsége szerint Rómában tanulta a mesterséget, művészete a tizenharmadik századi római festészet nyomait viseli.
4 éve
Pilinszky by Pilinszky

Pilinszky by Pilinszky

Pilinszky János verses lemezének legizgalmasabb aspektusa az, hogy aki a verseket mondja, az maga a költő.
4 éve
A macskás Vénusz

A macskás Vénusz

1864-ben a négy barát, Auguste Renoir, Alfred Sisley, Frédéric Bazille és Claude Monet kiköltözött a fontainebleau-i erdőbe, ahol a szabad természetet festették. Végül tíz év kellett ahhoz, hogy a mozgalom kiformálódjon, 1874-ben rendezték meg az impresszionisták első közös kiállításukat.
4 éve

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.