Művészetek

Írói fogások

Írói fogások

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Krúdy Szindbád című írását átolvasva egy nyomdász. Valóban csak ennyiről szólna Krúdy és a magyar irodalom többi, evéssel kapcsolatos műve? Mi mindent jelenthet egy étel, egy étkezés az irodalmi szövegben? Segít-e egy regény megértésében, ha tudjuk, hogy mit vacsorázott a főhős?

2 éve
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

2 éve
Jubileumi videó pályázat

Jubileumi videó pályázat

A Magyar Shakespeare Bizottság felhívása középiskolásoknak.

2 éve
A kategória cikkei
A macskás Vénusz

A macskás Vénusz

1864-ben a négy barát, Auguste Renoir, Alfred Sisley, Frédéric Bazille és Claude Monet kiköltözött a fontainebleau-i erdőbe, ahol a szabad természetet festették. Végül tíz év kellett ahhoz, hogy a mozgalom kiformálódjon, 1874-ben rendezték meg az impresszionisták első közös kiállításukat.
4 éve
A harsogó napfény mint a természet isteni derűje

A harsogó napfény mint a természet isteni derűje

A művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat harmincegyedik része mutatja be az impresszionizmus képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
4 éve
Kávéházi kultúra

Kávéházi kultúra

A múlt század feléig az irodalmi élet jelentős része zajlott kávéházakban.
4 éve
A romantika művészete

A romantika művészete

A művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat huszonnyolcadik része mutatja be a romantika képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
4 éve
Babits és a kávéházak

Babits és a kávéházak

A nyugatos alkotók tágabb társadalmi kontextusának megismeréséhez fontos látnunk, a tizenkilencedik század végén és a huszadik század elején virágkorát élő, évszázados múltra visszatekintő kávéházak jelentőségét.
4 éve
Érettségi tételek - A Halotti beszéd és Könyörgés nyelvi jellemzői

Érettségi tételek - A Halotti beszéd és Könyörgés nyelvi jellemzői

Első összefüggő magyar szövegemlékünk vizsgálata visszaröpít minket a középkorba, a kódexek korába.
4 éve
Ezt KOMÁLni fogod!

Ezt KOMÁLni fogod!

Beszédes név: KOMA Bázis. Itt mindenki haver. De vajon ki megy el színházba a 15 kerbe? Vajon mi érdekli az itt élő fiatalokat? És egyáltalán, mi az a közösségi színház? Anka Kristóffal, a KOMA Bázis asszisztensével beszélgettünk.
4 éve
Az „observation”, azaz a megfigyelés művészete

Az „observation”, azaz a megfigyelés művészete

A művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat harmincadik része mutatja be az realizmus képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
4 éve
Kafka-kultusz Prágában

Kafka-kultusz Prágában

Számos emléktárgyat, szuvenírt díszít Franz Kafka képe Prágában, legyen szó bögréről, pólóról vagy hűtőmágnesről, kávéházak és éttermek őrzik nevét, és táblák jelzik egykori lakóhelyeit is. Milyen emléket állítottak az írónak a róla elnevezett múzeumban?
4 éve
Köz- és magánélet, Bánk

Köz- és magánélet, Bánk

Bánk bán szorult helyzetében, amikor nemcsak családja, hanem az ország sorsa is kockán forog, vajon tud-e racionálisan, érzelemmentesen cselekedni? Nem, nem tud.
4 éve

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.