Művészetek

Kulturális forradalom az osztályteremben

Kulturális forradalom az osztályteremben

Mi is az Europeana? Virtuális Múzeum vagy Európa Kollektív Emlékezete? 

5 éve
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

7 éve
„Europeana” az osztályteremben

„Europeana” az osztályteremben

Lőrincz Katalin, a budapesti Weöres Sándor Gimnázium tanára, részt vett a brüsszeli székhelyű European Schoolnet (EUN) és Europeana szervezetek által koordinált, egy éven át tartó, digitális tréningen. Tapasztalatairól az alábbi cikkben számol be nekünk.

5 éve
A kategória cikkei
Juhász István festő-restaurátor

Juhász István festő-restaurátor

Tehetségét szüleitől örökölte, akik számon tartott autodidakta festők voltak. Édesanyja a Hézső Ferenc vezette szakkörben eredményesen dolgozott, édesapja szobafestőként a görög katolikus templomban a Gróh István által tervezett fölnedvesedett szekkókat javította ki.
7 éve
Imre Mariann szakrális térkompozíciói

Imre Mariann szakrális térkompozíciói

Édesanyja művészi hajlammal megáldott asszony volt, hobbi szinten maga is festegetett. A művelődési házban Hézső Ferenc vásárhelyi festőművész vezette képzőművészeti szakkör tagjaként kiállításokon is szerepelt. Beteljesülhetetlen vágyait próbálta megvalósítani leánya nevelésében. Az általános iskola negyedik osztályának elvégzése után a Makó vonzáskörzetéhez tartozó Medgyesbodzásról beköltöztek a Maros-parti városba. Tudomást szereztek arról, hogy a Szent István téri iskolának kiváló művésztanára van, ezért ide íratta be kislányát. Jámborné Balog Tünde, mint egyik legtehetségesebb tanítványra emlékezik vissza.
7 éve
Dehény Lajos, a finom hangulatok művésze

Dehény Lajos, a finom hangulatok művésze

A makói művésztársaktól – Torma Imrétől és Nagy Gyulától – annyiban volt biztonságosabb az élete, hogy a tanári pálya mentesítette a napi megélhetési gondoktól, szabad idejét viszont – amíg a betegsége nem gátolta – a művészetnek szentelhette.
7 éve
Brutyó Mária, a sokoldalú restaurátor

Brutyó Mária, a sokoldalú restaurátor

Igazi restaurátor alkat. A művészi talentum és a precíz munkavégzés, a tehetség és a lelkiismeretesség a génekkel került belé.
7 éve
Kazinczy Ferenc III.

Kazinczy Ferenc III.

Az irodalmi élet vezére
7 éve
Kazinczy Ferenc II.

Kazinczy Ferenc II.

Új élet kezdete – önálló család
7 éve
Kazinczy Ferenc I.

Kazinczy Ferenc I.

Kazinczy Ferenc, magyar nyelvújítás emblématikus alakja.
7 éve
Kiss Jenő Ferenc köztéri szobrász

Kiss Jenő Ferenc köztéri szobrász

Mindennapjai ma is két városhoz kötődnek: szülővárosához, Makóhoz, ahol most is él, továbbá Szegedhez, ahol tanít. Általános iskolában Jámborné Balog Tünde tanította rajzra. Fantasztikus órái voltak – emlékezik az egykori diák. Hárman készültek művészi pályára. Tanév végén a közismereti órák alatt is a felvételire készültek, a szertárban rajzoltak, még krokiztak is. Középiskoláit a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola kerámia szakán 1978-ban végezte. Kerámia tanára Fekete János volt. A korongozás, a mintázás érdekelte, a mázazás és a színezés már kevésbé. Rajzra Zoltánfy István és Szalay Ferenc, mintázásra T. Nagy Irén és Kalmár Márton tanította. Érettségi után középiskolájában műhelyfőnöki állást vállat. Rendelkezésére állt a műhely, bejárt mintázásra és rajzórákra, voltak modellek is. A meghosszabbított középiskolai két év alatt sokat tanult, alaposan felkészült a felvételire.
7 éve
Kiss Edit enteriőrtervező

Kiss Edit enteriőrtervező

Máig nem tudom feledni, és hatása alatt vagyok annak a hírnek, hogy a Francia Múzeumok Központi Igazgatóságának pályázati elbírálása alapján makói születésű látványtervező nyerte a 400 év francia festészete című kiállítás tervezését és rendezését a Műcsarnokban. Mindez arra is rádöbbentett, hogy bizony a mi időszakos kiállításaink rendezési gyakorlata mennyire ad hoc jellegű.
7 éve
Gergely Sándor, az aktivisták szobrásza

Gergely Sándor, az aktivisták szobrásza

Üstökösként indult, mégis megfeledkezett róla a művészettörténet-írás. Ha Apró Ferenc nagy elkötelezettséggel nem készíti el szobrászunkról kismonográfiáját, talán már a neve is feledésbe merült volna.
7 éve
1234567 / 60

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk