Művészetek

Kulturális forradalom az osztályteremben

Kulturális forradalom az osztályteremben

Mi is az Europeana? Virtuális Múzeum vagy Európa Kollektív Emlékezete? 

10 hónapja
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

3 éve
„Europeana” az osztályteremben

„Europeana” az osztályteremben

Lőrincz Katalin, a budapesti Weöres Sándor Gimnázium tanára, részt vett a brüsszeli székhelyű European Schoolnet (EUN) és Europeana szervezetek által koordinált, egy éven át tartó, digitális tréningen. Tapasztalatairól az alábbi cikkben számol be nekünk.

1 éve
A kategória cikkei
Juhász István festő-restaurátor

Juhász István festő-restaurátor

Tehetségét szüleitől örökölte, akik számon tartott autodidakta festők voltak. Édesanyja a Hézső Ferenc vezette szakkörben eredményesen dolgozott, édesapja szobafestőként a görög katolikus templomban a Gróh István által tervezett fölnedvesedett szekkókat javította ki.
2 éve
Imre Mariann szakrális térkompozíciói

Imre Mariann szakrális térkompozíciói

Édesanyja művészi hajlammal megáldott asszony volt, hobbi szinten maga is festegetett. A művelődési házban Hézső Ferenc vásárhelyi festőművész vezette képzőművészeti szakkör tagjaként kiállításokon is szerepelt. Beteljesülhetetlen vágyait próbálta megvalósítani leánya nevelésében. Az általános iskola negyedik osztályának elvégzése után a Makó vonzáskörzetéhez tartozó Medgyesbodzásról beköltöztek a Maros-parti városba. Tudomást szereztek arról, hogy a Szent István téri iskolának kiváló művésztanára van, ezért ide íratta be kislányát. Jámborné Balog Tünde, mint egyik legtehetségesebb tanítványra emlékezik vissza.
2 éve
Dehény Lajos, a finom hangulatok művésze

Dehény Lajos, a finom hangulatok művésze

A makói művésztársaktól – Torma Imrétől és Nagy Gyulától – annyiban volt biztonságosabb az élete, hogy a tanári pálya mentesítette a napi megélhetési gondoktól, szabad idejét viszont – amíg a betegsége nem gátolta – a művészetnek szentelhette.
2 éve
Brutyó Mária, a sokoldalú restaurátor

Brutyó Mária, a sokoldalú restaurátor

Igazi restaurátor alkat. A művészi talentum és a precíz munkavégzés, a tehetség és a lelkiismeretesség a génekkel került belé.
2 éve
Kazinczy Ferenc III.

Kazinczy Ferenc III.

Az irodalmi élet vezére
3 éve
Kazinczy Ferenc II.

Kazinczy Ferenc II.

Új élet kezdete – önálló család
3 éve
Kazinczy Ferenc I.

Kazinczy Ferenc I.

Kazinczy Ferenc, magyar nyelvújítás emblématikus alakja.
3 éve
Kiss Jenő Ferenc köztéri szobrász

Kiss Jenő Ferenc köztéri szobrász

Mindennapjai ma is két városhoz kötődnek: szülővárosához, Makóhoz, ahol most is él, továbbá Szegedhez, ahol tanít. Általános iskolában Jámborné Balog Tünde tanította rajzra. Fantasztikus órái voltak – emlékezik az egykori diák. Hárman készültek művészi pályára. Tanév végén a közismereti órák alatt is a felvételire készültek, a szertárban rajzoltak, még krokiztak is. Középiskoláit a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola kerámia szakán 1978-ban végezte. Kerámia tanára Fekete János volt. A korongozás, a mintázás érdekelte, a mázazás és a színezés már kevésbé. Rajzra Zoltánfy István és Szalay Ferenc, mintázásra T. Nagy Irén és Kalmár Márton tanította. Érettségi után középiskolájában műhelyfőnöki állást vállat. Rendelkezésére állt a műhely, bejárt mintázásra és rajzórákra, voltak modellek is. A meghosszabbított középiskolai két év alatt sokat tanult, alaposan felkészült a felvételire.
3 éve
Kiss Edit enteriőrtervező

Kiss Edit enteriőrtervező

Máig nem tudom feledni, és hatása alatt vagyok annak a hírnek, hogy a Francia Múzeumok Központi Igazgatóságának pályázati elbírálása alapján makói születésű látványtervező nyerte a 400 év francia festészete című kiállítás tervezését és rendezését a Műcsarnokban. Mindez arra is rádöbbentett, hogy bizony a mi időszakos kiállításaink rendezési gyakorlata mennyire ad hoc jellegű.
3 éve
Gergely Sándor, az aktivisták szobrásza

Gergely Sándor, az aktivisták szobrásza

Üstökösként indult, mégis megfeledkezett róla a művészettörténet-írás. Ha Apró Ferenc nagy elkötelezettséggel nem készíti el szobrászunkról kismonográfiáját, talán már a neve is feledésbe merült volna.
3 éve
1234567 / 60

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk