Művészetek

Írói fogások

Írói fogások

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Krúdy Szindbád című írását átolvasva egy nyomdász. Valóban csak ennyiről szólna Krúdy és a magyar irodalom többi, evéssel kapcsolatos műve? Mi mindent jelenthet egy étel, egy étkezés az irodalmi szövegben? Segít-e egy regény megértésében, ha tudjuk, hogy mit vacsorázott a főhős?

2 éve
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

2 éve
Jubileumi videó pályázat

Jubileumi videó pályázat

A Magyar Shakespeare Bizottság felhívása középiskolásoknak.

2 éve
A kategória cikkei
Értékközvetítés kedvenc mozifilmjeinkben

Értékközvetítés kedvenc mozifilmjeinkben

Mit tanulhatunk a nagy amerikai filmsikerekből?
4 éve
Könyvek csatája

Könyvek csatája

A regénynek a középkori románcos, illetve pikareszk verses elbeszélő hagyományokra épülő kialakulása és gyors fejlődése jellemző a XVIII. század egészének angol irodalmára, és a  korszak jelentős szépprózai műfajai mind rendelkeztek kiemelkedő képviselővel: a szentimentális levélregény Samuel Richardson, a pikareszk utaztató regény illetve fejlődésregény Henry Fielding, a szatirikus regény létrejötte pedig  Jonathan Swift (1667-1745) nevéhez fűződik.
4 éve
Sport és művészet: a tánc vonzáskörében

Sport és művészet: a tánc vonzáskörében

A tánc évezredek, talán évmilliók óta jelen levő emberi tevékenység. Napjainkban azonban a legtöbben már inkább csak nézik, mint csinálják. A cikkben szó lesz a tánc eredetéről, megjelenési formáiról, és a hivatásos táncművészekről.
4 éve
London fényképésze: a karcolatíró Dickens

London fényképésze: a karcolatíró Dickens

A magát hajdan „az Utánozhatatlan” („the Inimitable”) jelzővel szívesen emlegető Charles Dickens – aki a mai irodalomra is befolyást gyakorol olyan világhírű szerzők művein keresztül, mint például az ausztrál Peter Carey vagy az amerikai John Irving – napjainkban is annyira népszerű, hogy 1812. február 7-i születésének kétszázadik évfordulójáról a 2012. év során hazájában és szerte a világon számtalan nagyszabású rendezvénnyel, és például Szép remények című regényének új filmadaptációjával emlékeztek meg. (A film egyik főszereplője, Ralph Fiennes pedig a következő évben nagy sikerrel elevenítette meg magát az írót, saját maga rendezte életrajzi filmjében, A titokzatos szeretőben.)
4 éve
Magyar szépmesterek egy pénztelen országban

Magyar szépmesterek egy pénztelen országban

A magyar művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat hatodik része mutatja be a klasszicizmus képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
4 éve
Hol a helye a bulvárnak?

Hol a helye a bulvárnak?

A bulvársajtó a szórakoztatásra törekszik, nem az objektív tájékoztatásra vagy a mélyelemzésre. Nem is érdemes ez utóbbiakat számon kérni rajta.
4 éve
Cziffra György

Cziffra György

Mottó: „Merre nincs csillagfény - arra fogok menni, / Ott fognak igazán engemet szeretni, / Igazán szeretni.” (József Attila) 1921. november 5-én született Budapesten, Angyalföldön. Csodagyerekként került a budapesti Zeneakadémiára, ahol Dohnányi Ernő mellett Weiner Leó, Ferenczy György foglalkozott vele.
4 éve
Közelebb kellene kerülni

Közelebb kellene kerülni

Korábban már szenteltünk egy cikket a táncszínháznak. A fenti idézet a nagy hatású koreográfusnőtől, Philippine „Pina” Bauschtól származik, akinek a munkásságát eleveníti fel cikkünk.
4 éve
Fischer Annie

Fischer Annie

Mottó: „…harmóniát, / rendet, igazit vagy belevész a világ…” (Illyés Gyula)
4 éve
Lélekábrázolás az Édes Anna című regényben

Lélekábrázolás az Édes Anna című regényben

A Dosztojevszkij és Flaubert nyomdokain elindulva, a realizmus és naturalizmus XIX. századi iskolájában kiforrott lélektani regény egyik első – és a legmaradandóbbak közé sorolható – magyar példája az Édes Anna,  amely méltán fogható Thomas Mann korabeli műveihez. A műfaj kiemelkedő magyar képviselője Németh László lesz, azonban például az Iszony (1947) legfontosabb vívmányait az Édes Anna már több ponton megelőlegezi.
4 éve
567891011 / 60

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.