Művészetek

Kulturális forradalom az osztályteremben

Kulturális forradalom az osztályteremben

Mi is az Europeana? Virtuális Múzeum vagy Európa Kollektív Emlékezete? 

5 éve
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

7 éve
„Europeana” az osztályteremben

„Europeana” az osztályteremben

Lőrincz Katalin, a budapesti Weöres Sándor Gimnázium tanára, részt vett a brüsszeli székhelyű European Schoolnet (EUN) és Europeana szervezetek által koordinált, egy éven át tartó, digitális tréningen. Tapasztalatairól az alábbi cikkben számol be nekünk.

5 éve
A kategória cikkei
A hódmezővásárhelyi református ótemplom ... II.

A hódmezővásárhelyi református ótemplom ... II.

Hódmezővásárhely legkorábban emelt és ma is álló téglaépülete, az Ótemplom tornya a város magas fekvésű központi részén, a Hód-tó partjához közel épült 1713-1714-ben román stílusban. A hozzátartozó barokk stílusú templomhajó néhány évvel később, 1721 és 1723 között készült el, igazodva a torony építészeti megoldásához. A kivitelezést Helbing János budai építőmester végezte.
9 éve
Bezárnak a művész mozik

Bezárnak a művész mozik

Miért zárják be a művész mozikat, és mi az a Magyarhangya?
9 éve
Értékközvetítés kedvenc mozifilmjeinkben

Értékközvetítés kedvenc mozifilmjeinkben

Mit tanulhatunk a nagy amerikai filmsikerekből?
9 éve
Könyvek csatája

Könyvek csatája

A regénynek a középkori románcos, illetve pikareszk verses elbeszélő hagyományokra épülő kialakulása és gyors fejlődése jellemző a XVIII. század egészének angol irodalmára, és a  korszak jelentős szépprózai műfajai mind rendelkeztek kiemelkedő képviselővel: a szentimentális levélregény Samuel Richardson, a pikareszk utaztató regény illetve fejlődésregény Henry Fielding, a szatirikus regény létrejötte pedig  Jonathan Swift (1667-1745) nevéhez fűződik.
9 éve
Sport és művészet: a tánc vonzáskörében

Sport és művészet: a tánc vonzáskörében

A tánc évezredek, talán évmilliók óta jelen levő emberi tevékenység. Napjainkban azonban a legtöbben már inkább csak nézik, mint csinálják. A cikkben szó lesz a tánc eredetéről, megjelenési formáiról, és a hivatásos táncművészekről.
9 éve
London fényképésze: a karcolatíró Dickens

London fényképésze: a karcolatíró Dickens

A magát hajdan „az Utánozhatatlan” („the Inimitable”) jelzővel szívesen emlegető Charles Dickens – aki a mai irodalomra is befolyást gyakorol olyan világhírű szerzők művein keresztül, mint például az ausztrál Peter Carey vagy az amerikai John Irving – napjainkban is annyira népszerű, hogy 1812. február 7-i születésének kétszázadik évfordulójáról a 2012. év során hazájában és szerte a világon számtalan nagyszabású rendezvénnyel, és például Szép remények című regényének új filmadaptációjával emlékeztek meg. (A film egyik főszereplője, Ralph Fiennes pedig a következő évben nagy sikerrel elevenítette meg magát az írót, saját maga rendezte életrajzi filmjében, A titokzatos szeretőben.)
9 éve
Magyar szépmesterek egy pénztelen országban

Magyar szépmesterek egy pénztelen országban

A magyar művészettörténet nagy korszakait áttekintő sorozat hatodik része mutatja be a klasszicizmus képzőművészetét. A lexikális ismeretek összegyűjtése elsősorban a tematikus, rendszerező ismétlést segíti, amire akár az adott témakör végén, akár a tanév végén sort keríthetünk. Minden esetben törekszünk arra, hogy az anyaggyűjtést segítendő a témához kapcsolódó, a Sulinet Tudásbázisban megjelent tananyagokat összegyűjtsük, ezeket a megadott linkek segítségével éri el az olvasó.
9 éve
Hol a helye a bulvárnak?

Hol a helye a bulvárnak?

A bulvársajtó a szórakoztatásra törekszik, nem az objektív tájékoztatásra vagy a mélyelemzésre. Nem is érdemes ez utóbbiakat számon kérni rajta.
9 éve
Cziffra György

Cziffra György

Mottó: „Merre nincs csillagfény - arra fogok menni, / Ott fognak igazán engemet szeretni, / Igazán szeretni.” (József Attila) 1921. november 5-én született Budapesten, Angyalföldön. Csodagyerekként került a budapesti Zeneakadémiára, ahol Dohnányi Ernő mellett Weiner Leó, Ferenczy György foglalkozott vele.
9 éve
Közelebb kellene kerülni

Közelebb kellene kerülni

Korábban már szenteltünk egy cikket a táncszínháznak. A fenti idézet a nagy hatású koreográfusnőtől, Philippine „Pina” Bauschtól származik, akinek a munkásságát eleveníti fel cikkünk.
9 éve
567891011 / 60

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk