Ötvenéves a Rock and Roll
2002/08/08 08:00
572 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ötven évvel ezelőtt egy New York-i táncbulin hangzott először fel egy kifejezés, amely a XX. század második felének egyik legnépszerűbb fogalma lett: rock and roll! A kifejezést egy Alan Freed nevű rádiós műsorvezető találta ki arra a zenére, amely a fekete bluesből nőtt ki és táncra ingerelt. A feketék azonban akkor még rhythm and blues-nak nevezték, később azonban a fogalom univerzális lett, bőrszíntől függetlenül, sőt, egy idő után már túlmutatott eredeti értelmén, az egész rock-műfajt így emlegetik manapság, megkülönböztetve a könnyedebb poptól.

Alan Freed-nek köszönhetjük

A minnesotai, litván származású mérnökből DJ-vé avanzsált Alan Freed azonban még a klasszikus rock and roll korszakában élt és tobzódott a jobbnál jobb zenészekben, énekesekben. Az ő adásaival vált ismertté Amerika-szerte Bill Haley, Chuck Berry, Little Richard, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis és természetesen Elvis Presley is. A pörgős-kidobós tánc keresztapjának pályafutása azonban hamar kettétört: az 50-es évek végén pereket indítottak több rádiós ellen azzal a váddal, hogy csúszópénzeket fogadtak el a lemezcégektől, menedzserektől, hogy egyes sztárok felvételeit részesítsék előnyben. (Akkor még adtak a tisztességes versenynek legalább a látszatára). A "payola"-ügyek egyik első vesztese éppen Freed volt - egy igazán ismert és népszerű DJ-n akartak példát statuálni: 6 hónapi börtönre ítélték és ez végzetes volt számára. Régi dicsőségéből már nem tudott megélni, egyre jobban belemerült az alkoholba, amit azelőtt sem vetett meg, és 1965-ben, alig 43 évesen, májzsugorban meghalt.

(gluck)

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.