Plohn József (1869–1944) és üvegnegatívjai
2017/03/16 19:45
3955 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Plohn Illés (Plohn József édesapja) 1868-ban alapította Hódmezővásárhelyen fényképészeti és festészeti műintézetét. Plohn Józsefet néprajzi tárgyú felvételek készítésére a Kossuth-díjas néprajzkutató Kiss Lajossal való barátsága ösztönözte. Ilyen tárgyú felvételeinek száma több mint háromezer volt, melyek közül 1635 darab 18x24-es, illetve 13x18-as lemez került a Tornyai János Múzeum tulajdonába, s így maradt fenn az utókor számára.

plohn Plohn József

A művész a II. világháborúban a koncentrációs tábor felé szállítás közben halt meg. Ez a tény szolgál magyarázatul a képek hiányos dokumentációjára. A felvételek készítésének ideje a századforduló környékére tehető.

A mesterségek közül a fazekasságot örökítette meg legalaposabban – 95 felvételen, melyek bemutatják az agyagművesség teljes munkafolyamatát, az agyag előkészítésétől a korongozáson, mázkészítésen, égetésen, írókázáson át a piaci árusításig. Több, mint 300 felvétele helytörténeti értékű: templomokat, templombelsőket, malmokat, városképeket ábrázol. Temetőrészletei mára már elpusztult fejfák sokaságát örökítették meg. Kiemelkedő értékűek portréfotói (357 db). A város paraszti rétegét bemutató portrésorozat elsősorban viselettörténeti szempontból érdekes, néhányuk pedig azért, mert egy-egy, mára már kihalt foglalkozás képviselőjét ábrázolja: pl. kisbírót, füvesasszonyt. Az 1848-as honvédokat megörökítő 131 darabos sorozatból készített 100x70 centméteres nagyításokat belföldön 1980 óta 35 kiállításon mutatta be a múzeum. A 2000-ben szakértők által megvizsgált lemezeken ezüstkiválási folyamat indult meg. Ez indokolta a gyűjtemény archiválását, DVD-ken történő tárolását.

2006 februárjában könyvtárunk – a városunkban működő könyvtári informatikai együttműködés keretén belül – a Tornyai János Múzeummal közös pályázatot nyújtott be, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához a Plohn üvegnegatív gyűjtemény archiválására.

A gyűjteményt a Magyar Elektronikus Könyvtáron belül az alábbi címen lehet megtekinteni.

Szepesi Judit
informatikus könyvtáros
Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk