Plohn József (1869–1944) és üvegnegatívjai
2017/03/16 19:45
1382 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Plohn Illés (Plohn József édesapja) 1868-ban alapította Hódmezővásárhelyen fényképészeti és festészeti műintézetét. Plohn Józsefet néprajzi tárgyú felvételek készítésére a Kossuth-díjas néprajzkutató Kiss Lajossal való barátsága ösztönözte. Ilyen tárgyú felvételeinek száma több mint háromezer volt, melyek közül 1635 darab 18x24-es, illetve 13x18-as lemez került a Tornyai János Múzeum tulajdonába, s így maradt fenn az utókor számára.

plohn Plohn József

A művész a II. világháborúban a koncentrációs tábor felé szállítás közben halt meg. Ez a tény szolgál magyarázatul a képek hiányos dokumentációjára. A felvételek készítésének ideje a századforduló környékére tehető.

A mesterségek közül a fazekasságot örökítette meg legalaposabban – 95 felvételen, melyek bemutatják az agyagművesség teljes munkafolyamatát, az agyag előkészítésétől a korongozáson, mázkészítésen, égetésen, írókázáson át a piaci árusításig. Több, mint 300 felvétele helytörténeti értékű: templomokat, templombelsőket, malmokat, városképeket ábrázol. Temetőrészletei mára már elpusztult fejfák sokaságát örökítették meg. Kiemelkedő értékűek portréfotói (357 db). A város paraszti rétegét bemutató portrésorozat elsősorban viselettörténeti szempontból érdekes, néhányuk pedig azért, mert egy-egy, mára már kihalt foglalkozás képviselőjét ábrázolja: pl. kisbírót, füvesasszonyt. Az 1848-as honvédokat megörökítő 131 darabos sorozatból készített 100x70 centméteres nagyításokat belföldön 1980 óta 35 kiállításon mutatta be a múzeum. A 2000-ben szakértők által megvizsgált lemezeken ezüstkiválási folyamat indult meg. Ez indokolta a gyűjtemény archiválását, DVD-ken történő tárolását.

2006 februárjában könyvtárunk – a városunkban működő könyvtári informatikai együttműködés keretén belül – a Tornyai János Múzeummal közös pályázatot nyújtott be, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához a Plohn üvegnegatív gyűjtemény archiválására.

A gyűjteményt a Magyar Elektronikus Könyvtáron belül az alábbi címen lehet megtekinteni.

Szepesi Judit
informatikus könyvtáros
Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.