Régi-új Nemzeti
2002/03/14 00:00
4576 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
1837. augusztus 22-én nyitotta meg kapuit a közadakozásból Pesten felépített Magyar Színház. Nem ez volt azonban első kőszínházunk, hiszen Pestet megelőzte Miskolc, ahol 1823-ban húzták fel Magyarország első kő színházépületét, valamint Kolozsvár. Mégis: a főváros magyar színháza mindig is több volt, mint egyszerű teátrum.

Mégis: a főváros magyar színháza mindig is több volt mint egyszerű teátrum.

A gyökereit kereső, nyelvét féltve őrző ország a 18-19. században a kultúra egyik letéteményesét láthatta benne. Már Kazinczy Ferenc is tett bizonyos lépéseket egy magyar színtársulat megalapozására, s ő szervezte társulattá Kelemen Lászlót és színészeit. Kazinczy az erkölcsi művelés és gyönyörködtetés mellett a nyelv fejlesztésének és megőrzésének jelentős fórumát látta a színházban. Ne felejtsük el: a népművelés még messze nem állt magas fokon, s ahogy Csokonai is tudósít bennünket róla, sokan még az urak közül sem tudtak írni-olvasni; illetve ha tudtak is, gyakran nehezükre esett a szellem ilyentén való "megterhelése".

Kazinczy fontosnak tartotta hát, hogy magyar nyelven zajló eseményeket lásson a közönség. Eddig ugyanis csak vándor társulatok játszottak magyar nyelven, 1837-ig Pest egyetlen állandó színháza német nyelvű volt!

Kazinczy azonban még nem ragaszkodott az "originál" darabokhoz. Bár nevéhez fűződik első Hamlet-fordításunk, saját, önálló művek írását nem szorgalmazta. Az eredetiség kérdése majd csak a romantika - nálunk ez szorosan összefügg a reformkorral! - idején bukkan fel: ekkor válik ismertté Katona neve, s ekkor lesz a kor ünnepelt szerzője Kisfaludy Károly, Csiky Gergely vagy Szigligeti Ede. A Magyar Színház falai közt olyan színészegyéniségek léptek fel, mint Déryné Széppataki Róza (Katona múzsája!), Lendvayné Hivatal Anikó, ifj. Lendvay Márton, Egressy Gábor és Prielle Kornélia (Petőfi szerelme volt!) vagy Laborfalvi Róza (Jókai későbbi felesége!). Nem csoda hát, ha állítjuk: a színház körül ilyen-olyan okból, de megfordult (forgolódott!) a magyar szellemi élet java.

A Pesti Magyar Színház 1840-ben vette fel országgyűlési javaslatra a Nemzeti Színház nevet. 1848. március idusán a forradalom estéjén díszbemutatót tartanak a színház épületében: közkívánatra Katona Bánk bánját tűzik műsorra. A színház további fontos premiereket is tartogat még nézőinek: 1879-ben Vörösmarty Csongor és Tündéje, majd 83-ban Madách Tragédiája kerül színre.

A Nemzeti eredeti épülete azonban csak ideiglenes otthont nyújthatott a kultúrának, hiszen 1908-ban az igen rossz állapotban lévő épületet lebontották. Ekkor került át a Nemzeti a mai Blaha Lujza térre, ahol egészen 1965-ig működött, mikor is a metróépítésre hivatkozva lebontották épületét és előbb a Nagymező utcába költöztették (a mai Thália Színház épülete!), majd a Hevesy Sándor térre került. 2000. szeptember 1-jétől ismét Magyar Színház néven működik a társulat.

Végül2002. március 15-én megnyitotta kapuit az új Nemzeti.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk