Rendezők - Bódy Gábor I.
Kormos Edit
2007/11/03 08:00
732 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A 70-es, 80-as évek filmművészetének kultikus figurája volt. Nárcisz és Psyché című alkotása máig igazi filmes csemege. Tragikusan korai, és a maga idejében erősen megkérdőjelezett öngyilkossága csak tovább fűzte a legenda fonalát...

Ő volt "a" független filmes. Tehetségéhez nem fért kétség: zsenijét nemcsak magyar független és avantgárd filmes körökben, de Európa-szerte elismerték. Egyénisége így, 30 éves távlatból is igen vonzó: formabontó törekvései, ötletgazdagsága és kreativitása, művészeti sokoldalúsága egyedi alkotóvá; szenvedélyes alkata, kalandos szerelmi ügyei és "túlpörgetett" éjszakái pedig botrányhőssé avatták. Bódy 1946-ban egy budapesti értelmiségi családba látta meg a napvilágot. Édesapja, Bódy Ede közgazdász-statisztikus volt, édesanyja, Hajós Judit pedig művészeti intézményeknél vállalt tisztviselői állást. Még nem múlt el tíz éves, mikor szülei elváltak. Ő és nővére, Anikó édesanyjukkal maradtak, édesapjuk pedig újra házasságot kötött. Bódy Gábor ugyanebben az évben egy nemzetközi segélyakciónak köszönhetően három hónapot tölthetett az NDK-ban.

Gyermekkorának egyik meghatározó élményévé vált ez a táborozás.E gyermekkor állandó díszletét - eltekintve e három hónapos "kiszakadástól" - a Bakács tér és annak környéke jelentette. Kiskamasz már, mikor elköltöztek édesanyjával és nővérével a Ferencvárosból a Városliget mellé egy nagyobb lakásba. Az új környezet, a liberálisabb légkör teljesen felszabadítólag hatott rá. E felszabadultságban talált rá az írásra, és vált - szinte mániákus - olvasóvá. Szenvedélyesen falta a könyveket, folyóiratokat - akár az iskolaidő kontójára is: igazolatlan hiányzásai miatt átmenetileg ki is csapták az I. István Gimnáziumból, ahol latin-kémia, majd német-gépkocsiszerelő tagozatra járt. Az átmeneti státuszt annak köszönhette, hogy részt vett az Országos Tanulmányi Versenyen, s épp ekkor fejezte be a dolgozatát történelemből. Az iskola retorziója végül abban nyilvánult meg, hogy áthelyezték egy másik osztályba. Az OTV- n végül 11. helyezést ért el. A helyezés a felvételi mentességhez nem volt elegendő, de a felvételi rangsorban előnyös helyre juttatta: 1964-ben fel is vették az ELTE BTK-ra történelem-filozófia szakra - maximális pontszámmal.

Kezdetben novellákat írogatott, tagja lett az egyetemi Alkotókörnek. Hamarosan azonban fordult a kocka: barátja Sipos István hatására a forgatókönyvírás kezdte érdekelni. Sipos a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, s számos vizsgafilmjéhez kérte fel Bódyt forgatókönyvírónak és asszisztensnek. "Úgyszólván "külsősként" elvégeztem ezzel az évfolyammal a főiskolát, még mielőtt tényleges hallgatója lettem volna" - írta Bódy az önéletrajzában. Tényleges "munkahelye" az egyetem egyre kevésbé érdekelte: szerelmi ügyei, filmes kalandja elvonták róla a figyelmét.

Egyetem helyett pedig inkább kísérletezett, analizált. Embereket, kirekesztett világokat. Így került, kíváncsiságból, rövidebb időre egy vidéki elmegyógyintézetbe. Aztán ismét kimaradt az egyetemről: ezúttal egy filmforgatás kötötte le figyelmét. A film az Agitátor volt. A 68-as ideológiák közegében fogant alkotásban mint forgatókönyvíró, munkatárs és szereplő dolgozott Bódy. 1971-ben megkapta a bölcsészdiplomáját, s még ugyanebben az évben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Máriássy Félix osztályába. A főiskolával párhuzamosan tagja lett a Balázs Béla Stúdiónak, ahol kísérleti filmeket forgathatott. Ő volt az első filmes, akit a főiskola elvégzése nélkül BBS-tagnak választottak.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk