Rendezők - Bódy Gábor II.
2007/12/16 08:00
3249 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A 70-es, 80-as évek filmművészetének kultikus figurája volt. Nárcisz és Psyché című alkotása máig igazi filmes csemege. Tragikusan korai, és a maga idejében erősen megkérdőjelezett öngyilkossága csak tovább fűzte a legenda fonalát...

body21 A filmezés mellett ekkor tett először "egy kis sétát" a színház felé. Az Ódry Színpadon Kisfaludy Károly Betegek című egyfelvonásosát rendezte, a Csili Színházban pedig Jean Genet Cselédek című darabját Monori Lilivel és Ruttkai Évával. A színpad mellett előadásokat tartott a BBS-ben, az Egyetemi Színpadon és a TIT Kossuth Klubjában. Mindeközben pedig lázasan dolgozott egy új audiovizuális (film)nyelv kialakításán. 1975-ben fejezte be a főiskolát, és készítette el diplomafilmjét, az Amerikai Anzix-et. Kezdetben a főiskola nem akarta elfogadni a filmet, csak miután az sikert aratott a Pécsi Filmszemlén. Végül a film elnyerte a Mannheimi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. Itt ismerkedett meg Udo Kier nyugatnémet színésszel, akivel számos későbbi filmjében közösen forgatott.

1975-től a MAFILM alkalmazásában állt mint művészeti ügyintéző, később mint filmrendező. 1976-ban egy évig a BBS vezetőségének is tagja lett, majd mikor betöltötte a felső korhatárt, 1977-ben elhagyta a stúdiót. Ugyanebben az évben született meg lánya, Zita. S ugyanebben az évben kezdte el a Psyché filmes előkészületeit.

A legkülönfélébb filmes munkákat vállalta el ezidőtájt: dolgozott a Magyar Televíziónál, valamint a Híradó és Dokumentumfilm Stúdiónál. S közben, 1979 januárjában kezdte el forgatni a Psychét - két év múlva zárultak a munkálatok, s készült el három verzióban a film. A bemutatóra 1980. decemberében került sor. Európában szenvedélyes fogadtatás várta: Bódyt Fellinihez, Buñuelhez hasonlították, s a szalagcímeken, neves filmművészeti folyóiratok cikkeiben "a magyar filmművészet legrendhagyóbb tehetségének", "a magyar filmes újoncok között igazi új stilisztának" nevezték.

A premier előtt két nappal Bódy Gábor házasságot kötött a magyar-német vegyes házasságból született Baksa Soós Veronikával. Az előző kapcsolatában fogant gyermeket, Zitát a házaspár adoptálta. Bódy felesége 1970 óta az NSZK-ban élt, történész diplomáját is a düsseldorfi egyetemen szerezte meg 1980-ban. A család a két ország között ingázva töltötte életét: Bódy Magyarországhoz, feleségét az NSZK-hoz kötötte munkája.

Bódy a 80-as évek elejétől rendszeresen szemantikai előadásokat tartott a filmnyelvről, ami az egyetemi évei óta izgatta. Szerepelt a budapesti ELTE-n és a szegedi JATE Bölcsészettudományi Karának katedráján is. Színpadi és filmes produkciói születtek sorra: a Győri Kisfaludy Színházban Hamletet rendezett a címszerepben Cserhalmi Györggyel. Az előadás az MTV-vel közös koprodukcióban született, s tévéjátékot is készítettek belőle. 1983-ban készült el harmadik filmje, a Kutya éji dala, e rockzenével dúsított, burleszk elemeket hordozó alkotás.

bodyq Életének utolsó éveiben (ne feledjük el, hogy halálakor még csak 39 éves volt!) a videó lehetőségei érdekelték. Kísérletező alkat lévén folyamatosan feszegette a filmezés határait. Úttörő alkotásoknak tekinthetők videoklippjei, rövidfilmjei. 1980-től jelentette meg az Infermental című, videokazettákon terjesztett első nemzetközi videomagazint. A magazinból összesen tíz sorozat jelent meg: halála után özvegye vette át munkálatait.

Ösztöndíjjal, vendégművészként élt Berlinben és Vancouverben. Németországban így tölthetett hosszabb időt családjával, mikor a berlini Filmakadémián (DFFB) tanított. Videokazettákat és könyveket adott ki, s fáradhatatlanul dolgozott, mindig újabb tervek, kihívások álltak előtte, s azon kevesek közé tartozott, akik szenvedélyüket, lelkesedésüket könnyedén "átragasztották" másokra is. Ezért is volt olyan megrendítő halálhíre.

1985. október 24-én holtan találták lakásában Bódy Gábort. Ereit felvágta, búcsúlevelet hagyott hátra. A találgatások azonnal megindultak, válaszok azóta sem születtek. S maradt csak a művészet. Néhány kópia, melyet Európa-szerte játszanak az emlékére, tiszteletére vagy éppen maga a film ízlelgetésére. S teszik ezt akkor, amikor hazájába az ifjabb generációnak aligha mond valamit neve.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk