Rendezők - Mathieu Kassovitz
2007/11/03 08:00
1386 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Láttad A gyűlölet című filmet Vincent Cassellel? Emlékszel az Amélie Csodálatos élete férfi főhősére? Tudod-e, hogy ki a producere a Fehér tenyér c. Hajdu Szabolcs filmnek? Egyetlen név a megoldás: Mathieu Kassovitz.

Rendező, színész, producer - a most negyven éves Mathieu Kassovitz a kortárs francia filmgyártás tehetséges és sokoldalú fenegyereke. Ráadásul szegről-végről honfitársunk is, hiszen édesapja Kassovitz Péter magyar származású rendező volt, aki 1956-ban hagyta el Budapestet, és telepedett le Párizsban. Fia, Mathieu gyermekkorától érdeklődött a filmezés iránt. Tizenkét éves korától szerepelt filmekben (először saját édesapja filmjeiben), később pedig rendezőasszisztensként dolgozott mozi- és tévéfilmforgatásokon. A 90-es évek elején forgatta első önálló rövidfilmjeit.Mathieu Kassovitz nevét 1990-ben ismerte meg a közönség rendezőként első, Fierrot le pou (A polond Bierrot - szójáték a bolond Pierrot-ra) című filmje nyomán, s 1993-tól, a Meszticlány című filmje óta jegyzik nevét a francia filmes körökben. Igazi átütő sikert végül az 1995-ben készült Gyűlölet című filmje hozott, ami nemcsak Franciaországban keltett megdöbbenést és aratott hangos sikert, de meghozta számára a nemzetközi hírnevet is. Ebben a filmben játszik a később szintén meredek ívű pályát bejáró Vincent Cassel, akit azóta láthattunk a Bíbor folyókban Jean Reno oldalán vagy éppen a különleges, animációs filmek és képregények képi világát idéző Farkasok szövetségében. A Gyűlölet három César-díjat és Cannes-i Filmfesztivál rendezői díját hozta alkotóinak. Vincent Cassel a Gyűlöletben A következő nagyfilmje, a Bíbor folyók, lélektani krimi, mely nagy sikert aratott Európa-szerte. És jött Amerika! Halle Berryvel és Pénelope Cruzzal megrendezi a Gótika című fantasztikus thrillert. Hollywoodi kis sétája azon túl, hogy hírnevét öregbítette, megteremtette számára az anyagi hátteret, hogy leforgathassa egy régóta dédelgetett álmát: Maurice G. Dantec Babylon Babies című regényének filmes adaptációját. Az Amélie csodálatos életében Audrey Tautou-val S közben persze forgat -a kamera másik oldalán is. Így tűnt fel színészként az Amélie csodálatos életében az elvarázsolt, rontott automataképeket gyűjtő Nino Quincampoix szerepében, az Elveszett gyerekek városában, de láthatjuk saját filmjeiben is, így a Gyűlöletben vagy a Meszticlányban. S végül, de nem utolsósorban producerként jegyzi Hajdu Szabolcs többszörös díjnyertes produkcióját, a Fehér tenyér című filmet.Mathieu Kassovitz legújabb filmjét, a fent már említett Babylon A.D. című akció-sci-fi-thrillert 2008-ban mutatják be Gérard Dépardieu (!) és Vin Diesel (!) szereplésével.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk