Rippl-Rónai Emlékház és Múzeum
2002/04/03 00:00
679 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Igazán izgalmas élményt nyújthat az odalátogatóknak a kaposvári Rippl-Rónai Emlékház. Ez a város határában, egy másfél hektárnyi kert végében álló villában található, melyet képeinek árából és örökségéből vett a festő.

Kaposvár

Finom, elegáns villa ez, belépve kísértetiesen hasonlít Kandinszkij és Frau Münzer házára, mely bajor Murnau egy kies domboldalában áll. Mind elhelyezkedésében, mind berendezésében önállóságot és integritást sugallnak ezek az épületek. Rippl-Rónai emlékháza a kaposvári Róma-hegyen áll, mely a belvárosból félórás sétával érhető el.

A kaputól a villához vezető utat hatalmas gesztenyefák szegélyezik, mögöttük a kert gyepe terül el. A kert végében áll a villa - T alaprajzú, egyemeletes, bádogbuzogányokkal betetőzött tornyú eklektikus építmény, melyet szintén fák vesznek körbe. Mellette a festő műhelye található, de a tavaszi esőzések folytán szinte megközelíthetetlenné teszi a sár. A képek zseniálisak - jobbak, mint amelyeket a Magyar Nemzeti Galéria termeiben láthatunk. Ez nem utolsó sorban annak köszönhető, hogy Budapestre a klasszikus kidolgozottságú festményeket hozták, míg ott a vázlatosabbnak tűnő, ám éppen emiatt modernebbnek ható darabok maradtak. A tavaly előtti világturnéra elvitt képeket pedig a padlásról, és a Nemzeti Galéria raktárából beszerzett képekkel pótolták - ismét csak meglepő felfedezésekre adva alkalmat.

A város közepén (Fő utca 10.) található a Rippl-Rónai Múzeum, melyet a festő testvéröccse, Ödön alapított még 1909-ben. A városnak és a múzeumnak ajándékozott több mint ezernyi képzőművészeti alkotás képezi a gyűjtemény alapját, mely főként a századforduló magyarországi és német képzőművészeti termésérő ad áttekintést - olyan festők képeivel, mint Gulácsy Lajos, Czigány Dezső, Galimberti Sándor, de Munkácsy, Vaszary, Szinnyei-Merse is megtalálható az alkotók között. A gyűjtemény elárulja: Ödön nemcsak értett a festészethez, de ahhoz is elég bátor volt, hogy az akkor még ismeretlen, de tehetséges alkotók képeit is megvásárolja. Emellett a tárgyi anyag mára meghaladja az 580 ezer darabot. A gyűjtemény zöme régészeti anyagokból áll, mely a környékbeli ásatások anyagát tartalmazza: a Zamárdiban feltárt avar temető, a Kis-Balaton régészeti leletei, a Somogyvári Bencés Apátság anyagát, az Ötvöskónyi, Segesdi és Babócsai középkori nemzetségi, valamint ispánsági központok feltárásának, Nagyberki-Szalacska bronzkori, kelta kori földvárainak kutatási eredményét. A néprajzi gyűjtemény kisebb, de rendkívül értékes része a Gönczi-féle pásztorművészeti anyag, a textíliákat, kismesterségeket és a népi építészet emlékeit bemutató állandó kiállítás, mely azonban nem Kaposvárott, hanem a közeli Szennán található. A folklórban kiemelkedik az Együd-hagyaték, mely 600 órányi hangfelvételből, majdnem 600 levélből és másfélszáz filmfelvételből áll. Feldolgozása és publikálása folyamatosan folyik. A művészettörténeti gyűjteményt részben a somogyi születésű klasszikussá vált mesterek művei (Zichy, Rippl-Rónai, Bernáth, Kunffy és a már fent említettek), részben a Rippl-Rónai Ödön által adományozott anyag (a századforduló és a XX. század első két évtizede modern törekvésű festőinek alkotásai), illetve kortárs somogyi képző- és iparművészek alkotásai képezik.

A Kaposvárra látogatók számára az év élményét jelentheti egy tavaszi látogatás az emlékházba!

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.