Szendrő József emléktáblája
2004/10/14 08:00
1025 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A színész szakma utolsó nagy bohém képviselője marad tovább emlékezetünkben annak a táblának a segítségével, melyet október 12-én, 14 órai kezdettel avattak fel a művész egykori lakhelyén.
Szendrő József

Stremeny Géza szobrászművész alkotását Schiffer János főpolgármester-helyettes avatta fel Gálvölgyi János színész és Szigethy Gábor színháztörténész jelenlétében a VII. kerület, Bajza utca 1. számú házon, a 90 éve született Szendrő József egykori lakhelyén. A Jászai Mari-díjas színművész, rendező, műfordító, színházigazgató 1971. október 22-én távozott az élők sorából, sokáig élő emléket hagyva maga után. Mondásai mára szállóigékké váltak, tanításai kötelező alapokká. Latinovits Zoltán neki köszönhette első színházi fellépését, Hofi Géza pedig nevét szerezte meg általa. Ő alapította meg 1954-ben a József Attila Színházat, amelynek két éven keresztül az igazgatója lett. Ő volt a Néphadsereg Színházzá keresztelt Vígszínház igazgatója és főrendezője, de igazgatott Pécsen és a debreceni Csokonai Színházban is. 1966-tól haláláig a Nemzeti Színház Színésze volt. Termete, jellegzetes orgánuma kitűnően érvényesült karakterszerepekben. Sokoldalú, igazi színházi szakember volt.

Budapesten született 1914. augusztus 18-án, Dr. Szendrő József orvos, és Szabó Mária tanítónő gyermekeként. A Nemzeti Színházban kezdte pályáját 1937-ben, de egy év elteltével a miskolci társulathoz szerződött, onnan a Royal Színházba, később ismét Budapestre, a Vígszínházba. 1939-ben két évre katonának sorozták. Miután leszerelt, a Hont Ferenc vezette Független Színpad tagja lett, de a háború miatt 1944-ben újra behívták. 1944. október 15.-én orosz fogságba esett, Grúziába került. Az elkeseredett hangulatú fogolytáborban Lágerszínházat szervezett, majd 1947. szeptember 22.-én hazaengedték. Hazatérve ismét a Nemzeti Színház társulatát erősítette, majd három évre Pécsre szerződött, ahol igazgató is volt. 1949-ben házasságot kötött Máthé Erzsi színművésznővel, akitől hivatalosan sosem vált el, bár 1957-től külön éltek.

1954-55-ben megszervezi és megalakítja a József Attila Színházat, ahol igazgatói posztot tölt be. 1952-től az akkori néven a Magyar Néphadsereg Színházban (Vígszínház) játszott, amelynek 1956-1957-ben főrendezője is volt. 1958-ban elvállalta a debreceni Csokonai Színház direktori tisztét, melyet egészen 1960-ig töltötte be, majd a Szegedi Nemzeti Színház főrendezőjeként dolgozott. Szerepelt a Petőfi Színházban és a Fővárosi Operettszínházban is, 1966-tól 1971 októberében bekövetkezett haláláig ismét a Nemzeti Színház színésze volt. 1970-ben Jászai Mari-díj kitüntetésben részesült.

Szendrő József főbb színházi szerepei

  • Csehov: cseresznyéskert - Jepihodov
  • Gorkij: Jegor Bulicsov és a többiek - mint Jegor Bulicsov
  • Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok - mint Böffen Tóbiás
  • Kodolányi János: Földindulás - mint Weintraub
  • Ben Jonson: Volpone - Volpone
  • Vörösmarty: Czillei és a Hunyadiak - Giskra

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.