Színészeink - Ónodi Eszter
2005/07/22 08:00
1538 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ónodi Eszter az utóbbi pár évben tűnt fel, azóta szinte minden magyar filmben szerepel, sokat látni színvonalasabb újságok címlapján, de legtöbbet a Katona József Színház színpadán. Nagyon tehetséges, fiatal, szép, okos, diplomás, itthon sztárnak számít.

1973. február 17-én született Budapesten. "Egykeként a mai napig kivételezett helyzetben vagyok. De míg gyerekkoromban élveztem, hogy az összes figyelem rám irányul, addig kamaszként már sajnáltam magamat, hogy miért csak rajtam gyakorolnak a szüleim. Most pedig, felnőtt fejjel, kíváncsi lennék nem létező testvéremre." Szülei reál beállítottságúak, édesanyja tervező-, édesapja villamos mérnök, nem művészi pályára szánták lányukat. "Rettegtek attól, hogy színésznõ legyek. A bizonytalanságtól, a fura világtól féltettek." Az ő unszolásukra felvételizett Ónodi Eszter az ELTE angol-magyar szakára és szerzett ott angoltanári diplomát 1995-ben. "Két órát tanítottam, de nem tudtam, ki szenved jobban az óráimon: a diák, vagy én..."
A színház komolyan éppen a bölcsészkaron találta meg, ahol a kezdetektől részt vett a Pukás Tamás alapította egyetemi színpad munkájában. Azokban az években döntötte el végleg, hogy színésznő lesz. 1994-ben, második próbálkozásra, fel is vették Zsámbéki Gábor induló osztályába.
Még csak harmadéves volt a főiskolán, de már főszerepet kapott a Katona József Színház Shakespeare Szeget szeggel című darabjának előadásában.
A filmezés is megtalálta már a főiskolai évei alatt, első filmszerepét Gödrös Frigyes Glamour című filmjében játszotta.
"Az, hogy valakit próbafelvételekre hívjanak, nagyrészt a szerencsén, a véletlenen múlik. Nagyon sokat számít az, hogy milyen típust keres a rendező. Egyszer egy próbafelvételen annyi volt a feladatom, hogy odamenjek az ablakhoz, és kirúzsozzam a számat. Kiderült, hogy a rendezőt az édesanyjára emlékeztettem. Megkaptam a szerepet."
Ha elfogadjuk Ónodi Eszter véleményét, akkor ő nagyon szerencsésnek mondhatja magát, hiszen olyan nagysikerű filmekben szerepelt mint a Meseautó, a Valami Amerika, Portugál, Jadviga párnája és legutoljára az Állítsátok meg Terézanyut!
Közben azért mégiscsak a színház az igazi szerelme, a főiskolás éveket nem számítva már hét éve a Katona József Színház tagja. Végül szülei is megnyugodtak: "Egy ideig izgultak, vajon megállom-e a helyem a profik között, de amikor a Katona József Színházhoz szerződtem, megnyugodtak. Látták, az egy szem lányuk sokat és jó szerepeket játszik."
Filmvászon és színpad mellett címlapokról is sokszor visszaköszön Ónodi Eszter arca. Ezeken a képeken sokszor démoni, másszor kislányosan naív, de vajon melyik az igazi arca? "Fotózáshoz jönnek a szakemberek, a sminkes, a stylist, és olyan ruhakölteményeket adnak rám, amelyeket addig sosem láttam, és talán civilben nem is vennék fel, és úgy kisminkelnek, hogy magamra sem ismerek. Biztosan nagyon jól sikerül a fotó, ám az a lány már nem én vagyok, semmi közöm hozzá."
Amúgy meg van a véleménye a médiáról:" Néha szégyenkezem, hogy milyen emberekkel szerepelek együtt egy-egy bulvárlapban, mert sok esetben a szakmám megcsúfolásának érzem, hogy valaki pár énekóra után kiad egy CD-t, vagy az időszakos ismertségét kihasználva filmszerepet, tévészerepet adnak neki. Ezért is tartom tabunak a magánéletemet: ne arról cikkezzenek a lapok, hogy kivel élek együtt, mit csinálok a szabadidőmben, hanem hogy milyen alakítást nyújtok egy színdarabban vagy egy filmben."
Ennek megfelelően élete párjának kilétét évek óta egy újságírónak sem sikerült belőle kihúzni, annyit lehet csak tudni róla, hogy kolléga, de főleg rendező, színészként kevesebbet dolgozik. No meg, hogy Ónodi Eszter most igazán szerelemes, sőt: "Érzem, hogy már nem távolodom, hanem egyre közelebb kerülök az anyasághoz. Majd eljön az alkalmas pillanat, remélem, megérzem, amikor itt lesz."
Azért egy két apróságot még lehet tudni róla: nem dohányzik, rendszeresen fut, kedvenc színe a zöld és van példaképe több is: "Törőcsik mindenképp. Csak lassan elkoptatják a példakép jelentését, skatulyának tartják. Sokakat csodálok, nagy színész például Básti Juli. És felnézek Nagy Tímea olimpiai bajnokra, hogy gyerekek mellett képes volt ilyen teljesítményre."

Színpadon a Katona József Színház következő előadásaiban lehet Ónodi Esztert látni:
Congreve: Így él a világ (Miss Millamant), Vinnai-Bodó: Ledarálnakeltűntem; Commedia dell'arte (Colombina), Csehov: Ivanov (Anna Petrovna), Spiró: Koccanás (Nő), Widmer: Top Dogs (Lili), Egressy: Portugál (feleség)

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk