Színészeink - Törőcsik Mari
2005/05/18 08:00
6557 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Törőcsik Mari! Van, aki ezt a nevet nem ismeri? 47 éves karrierje során megszámlálhatatlanul sok filmben játszott, még ennél is több színházi szerepet kapott és rengeteg kitüntetést, díjat, elismerést. Azt hiszem, aki nem látta még őt játszani, annak erre külön ügyelnie kellett és nem lehetett könnyű dolga! Legendás színésznő, színészlegenda.

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született egy Heves megyei kis faluban, Pélyen. Bár novemberi születése miatt év-vesztesnek kellett volna lennie, vagyis majdnem hét évesen kezdhette volna csak az iskolát, de iskolaigazgató édesapja lánya nyughatatlan természetét látva elintézte, hogy alig hat évesen elkezdhesse az első elemit. A negyedik osztály után Egerbe került, ahol az Angolkisasszonyokhoz járt iskolába és az Orsolyák rendházában működtettet kollégiumban lakott. Kilenc évesen az Orsolyák jelöltgallérját viselte, mert akkor még apácának készült.
Nagyapja egy apró mozit üzemeltetett, ahol Törőcsik Mari kislányként rengeteg időt töltött. Mégis gondolni sem mert rá, nem is álmodhatott róla, hogy valaha színésznő legyen. Szeretett volna táncolni, de nem volt rá lehetőség, szeretett volna zongorázni, de sem zongora, sem tanár nem volt. Tizenhárom évesen kikönyörögte édesanyjánál, hogy utazzanak fel egy szereplőválogatásra, Budapestre, de a Filmgyár udvaránál nem jutottak messzebb, ugyanis ott ránézésre alkalmatlannak ítélték.
Zenei pályára készült, hiszen gyönyörű hangja volt. Felvették a Kodály Zoltán által alapított békéstarhosi zeneiskolába, de adminisztratív hiba miatt lemaradt a felvételiről és csak a következő évben kezdhette volna meg tanulmányait. Az egy évig tartó otthoni semmittevés nem volt összeegyeztethető nyughatatlan természetével. Így minden követ megmozgatva az évnyitó napján iratkozott be Budapesten egy közgazdasági gimnáziumba. Annyira megszerette azt az iskolát, hogy következő ősszel sem kezdte el a zeneiskolát és Budapesten érettségizett.
Harmadikos gimnazista volt, amikor megismerkedett egy dramaturg szakos hallgatóval, ekkor tudta meg, hogy létezik Színház és Filmművészeti Főiskola. Mivel akkoriban még nem volt felvételi követelmény az érettségi, még abban az évben jelentkezett. Nagyon kedvesen eltanácsolták, mondván fejezze be a középiskolát és jöjjön vissza egy év múlva. A fiatal Törőcsik Mari ezt úgy értelmezte, hogy nem elég tehetséges és ünnepélyesen megfogadta, hogy nem jelentkezik többet.
Nem is jelentkezett, de szerencsére következő nyáron újra találkozott az említett dramaturggal, aki meghallva a fogadalmat azonnal karon ragadta és saját kezűleg rángatta el felvételizni. Természetesen felvették.
Főiskolai szerelme, és első férje Bodrogi Gyula volt. Első filmszerepeit is a főiskolás évek alatt kapta. Ezek közül leghíresebb a Fábri Zoltán rendezte Körhinta volt. Olyan sokat forgatott, hogy még a főiskolai vizsgaelőadásokban sem vett mindig részt. Miután végzett a Nemzeti Színházba került, ahol akkor a kor legnagyobb színészei alkották a társulatot. Törőcsik Mari kevés színpadi tapasztalattal csöppent bele a sűrűjébe: "Egyszerűen eltűntem, meg se mertem moccanni mellettük."
Nem írhatom, hogy diplomázott, mert diplomaosztóján nem diplomát csak egy szál rózsát kapott. Hiányzott ugyanis három vizsgája, mint például a harmadév végi marxizmus. "Akkoriban sokat filmeztem, időm sem volt, meg kedvem sem letenni." 22 évvel később, amikor a Művész Színház igazgatója lett hivatalnokok kérték a diplomáját. A főiskola akkori vezetése kiadta neki anélkül, hogy pótolta volna az elmulasztott vizsgákat.
Szerencsére sem a színházi, sem a filmrendezők nem hiányolták a papírt és egész életében bőven ellátták feladatokkal, és jobbnál jobb szerepekkel Törőcsik Marit.
A főiskoláról tehát a Nemzeti Színházba került, 12 évig volt a társulat tagja. Saját bevallása szerint ezekben az években tanult meg otthonosan mozogni a színpadon, és mindent, amit máig a színházról tud.
1973-ban újra férjhez ment Maár Gyula rendezőhöz. Egy kislányuk született Teréz és örökbe fogadtak egy vietnami kisfiút Son-t egy hanoi árvaházból.
A nemzetiből 1979-ben Győrbe került egy évre, majd 1990-ig a MAFILM társulatának volt a tagja. 1990-től több mint tíz évig Szolnokon játszott, ma pedig újra a Nemzeti Színház tagja.
Nem kísérlem meg felsorolni szerepeit, elég ha annyit írok hogy 47 éves karrierje során volt Júlia majd Júlia öreg dajkája. A két szerep között pedig eljátszott mindent, amit színésznő eljátszhat. Jelenleg két szerepe van a Nemzetiben: Matyi édesanyja (Revans),
Pavlits Lóri (Szomory Dezső: Györgyike, drága gyermek).
Rengeteg díja közül is csak a legfontosabbakat említem itt meg:
1976 - Cannes-i Arany pálma-díj,
1971 - Chicagoi filmfesztivál legjobb női alakítás díja,
1972 - Karlovy Vary-i Filmfesztivál legjobb alakítás díja,
1977 - Taormina,
1989 - Magyar Művészetért-díj,
1991 - Országos Színházi Találkozó legjobb női alakítás díja,
1993 - Déryné-díj,
1997 - Salernói 50. Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díja,
1997 - Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában
E mellett kétszeres Jászai-Mari díjas (1964, 1969), Kossuth-díjas (1973), Érdemes- művész (1971)
Madridi Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díja (1997)
Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje
És mindezeken felül itthon és külföldön is többszörösen elismerték egész munkásságát. Életműdíjat kapott 1971-ben Sorrentoban, 1978 -ban Karlovy Vary-ban, 1983 - ban Cannes-ban Mandragora-díj és 1994 - ben a Magyar Filmszemlén.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elmúlt ötven év egyik legnagyobb színésznője. Aki még nem látta színpadon sürgősen pótolja a mulasztást! Nem fogja megbánni!

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk