Takács Győző művésztanár
2017/02/22 20:23
4272 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Szegeden született, de családjuk korán a fővárosba költözött. Ott mozgásban volt akkor körülötte minden. Folyt a háború nyomainak eltávolítása; a rossz és a jó, csüggedés és akarás ötvöződött benne. Az építészet vonzotta, ezért az Ybl Miklósról elnevezett építőipari szakközépiskolában tanult, érettségizett. Lelkes István tanárának rajzai és művészettörténeti órái keltették föl benne a művészet iránti érdeklődést. Közben színjátszó csoportoknak díszleteket készített, járt a dzsesszstúdiókba is, kereste a belső igényeinek megfelelő utat. A Derkovits Képzőművészeti Körben Barcsay Jenő és Sikota Győző is oktatója volt. A képzőművészeti főiskolára nem sikerült bejutnia. A csalódottságot, tanácstalanságot küzdelem, akarás váltotta föl. Végül a szegedi tanárképző főiskolán folytatta tanulmányait, az itt eltöltött évek kárpótolták mindenért. Elejében sokat küszködött a középiskolából hozott műszaki szemléletével, amely ki-kiújult munkáin. Szegeden megismerkedett valamennyi művészeti technikával, különösen a grafika vonzotta. Fischer Ernő és Vinkler László tanítványaként 1961-ben végzett. Példaképeinek tekintette őket.

01_takacs_gyozo Takács Győző

A tanári pályát Makón kezdte. Ismét új világ nyílt meg előtte, sőt az Alföld horizontján gyermekkori emlékei is visszajöttek. Nehéz megismernie az alföldi embert, zárt világ az övék, de eljött az ideje, hogy a természet és az ember kapcsolatáról és harcáról képi eszközeivel megszólaljon. A grafikában a legkorszerűbb kifejezési lehetőséget ismerte föl.

02_kompozicio Kompozíció Makón 15 évig tanított, közben rajzszakkört vezetett a művelődési házban, bekapcsolódott a Marosmenti Művésztelep és a tokaji művésztelep munkájába. Pályája festő-grafikusként indult, de már makói éveiben a vásárhelyi majolikagyárban megismerkedett a kerámiával, amely később meghatározó lett munkásságában. Tervezett Mezőtúrra a fazekas szövetkezetnek, a hollóházi és az alföldi porcelángyárnak, a svájci Kunter kerámia cégnek. Dolgozott a kecskeméti kerámia és tűzzománc telepen, több jugoszláv művésztelepen. Tollrajzokat és sokszorosított grafikát továbbra is készített, de megkedvelte az üvegbetétes vagy írókázott síkkerámiát, a viaszolt terrakottát. Humor és groteszk szellemiség hatotta át falképeit, domborműveit.

03_tulipanok Tulipánok

Makói éveiről Tandi Lajos műkritikus írta: „Tíz éve él Makón Takács Győző. Ez a tíz év a művészi magára találás ideje. Az az idő, amelynek során annyi kísérlet, siker és kudarc után sajátjának, teljesen magáénak érezheti művészi nyelvét, stílusát, műfaját, mondanivalóját. Műveiben ott találjuk a mindennapé élet ritmusainak felfogott jelzéseit, reflexeinek nyomatait, a makói Maros-part üde szépségét, öreg temetők mának szóló üzeneteit, a délalföldi szűkebb haza alkotó-formáló természeti és társadalmi változásait. De tanúi lehetünk annak a »pokoljárásnak«, művészi erőfeszítéseknek, melyeknek célja, hogy ezen mindennapi apróságoknak általánosítható jelenségeit a nagy emberi rend egészébe építse. Élmények, emlékek egymásra préselt nyomataiból szűrődik ki az a mai mondandó, amelyben ott izzik a megtagadva megőrzés tudatos vállalása. Teret enged grafikáin a nyomatok véletlenszerű játékának, a nagyon pontos, jelképes jelentésű formáknak, de a kalligrafikus motívumhálónak is. E három technikai fogás szövevényéből érezzük Takács Győző belső, tartalmi üzeneteit.”

04_mako_a_nap_varosa Makó a Nap városa

Makói köztéri munkája a Juhász Gyula szakképző iskola homlokzatát díszítő plasztikus, üvegbetétes kerámiája (1968). A Marosmenti Művésztelep 1972-ben neki ítélte oda a Rudnay Gyula-emlékplakettet.

05_busojaras Busójárás

Kiállítása nyílt a makói múzeumban (1969), a szegedi Móra Ferenc Múzeumban (1971) és Mórahalmon (1973), mindháromhoz katalógus is jelent meg.

Dr. Tóth Ferenc
nyugalmazott múzeumigazgató

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk