Tangóval a válság ellen
2002/04/16 08:00
1588 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Argentína válságos időket él. A három éve tartó gazdasági és politikai krízis miatt az argentínok már hozzászoktak ahhoz, hogy mind összébb kell húzni a nadrágszíjat. És bár a helyzet, úgy tűnik, bonyolult maradt, a tangó virágzik.

Argentin recept

Újabb tanfolyamok, tánciskolák nyílnak, működni kezdett egy tangónak szentelt tv-csatorna, visszatérnek és telt házak előtt szerepelnek a sok év óta külföldön vendégszereplő művészek. A kirakatokban a tango régi nagyjainak, Carlos Gardelnek és Astor Piazzolának a lemezei. Táncolnak az öregek, táncolnak a fiatalok. Ez utóbbiak új tangómelódiákat is komponálnak, amelyek, mint egy rajongó mondja, "mélyebbek, komorabbak" mint a nagyszülőké" és ennek okát az ország helyzetével magyarázza. Szép számmal vannak azok, akik már idősödő fejjel szánják el magukat a tánc lépéseinek megtanulására. és választhatnak a hagyományos, elterjedtebb szalontangó és a milonga között, amelybe afrikai elemek is keverednek. Probléma azonban, hogy több nő jelentkezik rájuk, mint férfi és a tangó olyan páros tánc, amelyben a férfi és a nő különböző koreográfia szerint ropja.

A tango igen népszerű lett az Argentínában élő külföldiek között is. Értők véleménye szerint különösen jó tangózók a japánok, jól elboldogulnak a hollandok, a németek és az amerikaiak. Az olaszok inkább nézni szeretik. Van-e összefüggés az ország válsága, és a tangó reneszánsza között? - kutatják az argentin szociológusok. Van - mondják sokan - mert ahogy Jorge Luis Borges, a nagy argentín író nevezte ezt a táncot, "az argentín lélek tükre", valami nagyon fontosat fejez ki: az emberek a nehéz helyzetben a legjobb gyökereikben keresik kollektív identitásukat. És az összetartozás érzésének kifejezésére nincs jobb eszköz a tangónál.

A tangó még prózai gazdasági szempontból sem megvetendő: szakértők 400 millió dollár évi bevételt jósolnak belőle. A tangózás Spanyolországban is dívik. Széles körben való ismertetésére megjelent a 200 oldalas Tangó-lexikon, amelyből mindent megtudhat az, aki - újra csak Borges szellemes meghatározása szerint - kedveli "a függőlegesen gyakorolt vízszintes vágyat." (gluck)

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk