Tarolt a Kontroll
2004/10/21 08:00
2137 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Magyar Filmunió közzététele szerint Antal Nimród Kontroll című alkotása kapta a legjobb filmnek járó Arany Hugo-díjat a 40. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon.
Jelenet a filmből

Észak-Amerika patinás filmversenyére az idén negyvennégy országból száztíz játékfilmet és ötven rövidfilmet hívtak meg. A játékfilmes versenyben tizenkilenc mű kelt versenyre, és a magyar metrós történet tűnt a legjobbnak.

A zsűri indoklása szerint a film életerővel és tehetséggel ábrázolja egy kiábrándult, illúziót vesztett nemzedék életérzését. Az alkotás ez év februárjában, a 35. Magyar Filmszemlén elnyerte az elsőfilmes rendezőnek járó díjat, emellett a film fényképezéséért operatőri elismerésben részesült Pados Gyula. Az alkotás három különdíjat is kapott, és a közelmúltban véget ért Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon közönségdíjat szerzett, ami az alkotás tizedik, külföldön elnyert elismerését jelentette.
A Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál nemcsak a legrégebbi észak-amerikai filmversenyként egyedülálló, hanem azért is, mert ez az első filmmustra az amerikai kontinensen, ahol a FIPRESCI néven ismert Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége zsűrit alkotott és díjakat adott ki.
A film producere, Hutlasa Tamás szerint a film pályafutását sajátos kettősség jellemzi, mivel a közönségnek és a szakmának egyaránt tetszik. Ez bizonyára annak is köszönhető, hogy a metrós-sztori alapszerkezete a nagy európai mítoszok nyomán az "alvilág" és "felvilág" kettősségére épül, eseménydús cselekményű, és még a képi világa is érdekesnek mondható, nem beszélve a szereplők eredetiségéről.

Az pedig szintén nem árt, hogy a chicagói elismerés kapcsán a lapok megint foglalkoznak a Kontrollal, ami által nagyobb eséllyel keltik fel annak a több ezer filmszakembernek a figyelmét, kik döntésükkel részt vesznek a világ legjelentősebbnek tartott filmes versenyében, az Oscar-díjban, ahová Magyarország benevezte az Antal Nimród-féle alkotást.
A tengerentúlon akkor kezdtek komolyabban a Kontrollal foglalkozni, amikor a 35. Magyar Filmszemlét követően a filmvilág egyik legrangosabb filmes szaklapja, a Variety méltatta az alkotást. Ezután ment minden úgy, mint ahogy a modern mesékben szokás: jelentkezett egy amerikai ügynök, aki Amerikában kezdte forgalmazni a filmet. A sikeres cannes-i vetítéseket és újabb méltatásokat több ügynök követte, és a rendező további munkáihoz is kínálták segítségüket.

Az amerikai álom valóra váltása miatt Antal Nimród jelenleg Los Angelesben tartózkodik, ahol Amerikában megvalósítható ötletekről, tervekről tárgyal.

A képek forrása:
www.kontroll.hu

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk