Tisztes őszes nőbálvány
2004/12/05 08:00
1725 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nem kell rosszfiúként lerombolnia egy fél várost, akcióhősként sem szükséges megmentenie a világot, Richard Gere vonzereje érzékenységében, szelídségében és nem utolsó sorban ezüst fürtjeiben rejlik.

Egy philadelphiai öt gyermekes művészcsalád második fiúgyermekeként született 1949. augusztus 31-én. Mivel egész családja zenével foglalkozott, fiatalságának éveit ő is a muzsika tanulmányozásával töltötte. Remekül játszott zongorán, gitáron és trombitán, és még zeneszerzőként is megmutatkozott az iskolai színjátszó körben, ahol az előadásokhoz komponált kísérőzenét. Nem csak a művészetek terén tűnt tehetségesnek, a sportban is ért el sikereket. A kettő pedig egyáltalán nem zárta ki egymást, sőt, egyiket a másik hasznára tudta fordítani. Miután leérettségizett, a Massachusetts-i Egyetemen folytatta tanulmányait. Egy sportösztöndíjjal Amherst-be került, ahol aktív sportolás helyett szelleme kondicionálása érdekében filozófiát tanult és keleti vallásokkal foglalkozott. Két év múlva sikerre áhítozott, ezért megszakította tanulmányait és Cape Cod-ba ment, ahol a Provincetown Playhouse tagjaként talált állást, drámai színészként. Az évad befejeztével Seattle-be utazott, ahol egy rövid időre társult a Seattle Repertory Színházhoz. Amikor a Keleti Partra visszatért, nyugalmat keresett. Ideiglenesen eltávolodott drámai ambícióitól és egy zenei közösséghez csatlakozott a vidéki Vermont-ban. Később New York City-be költözött és ismét a színészet felé fordult. Ekkor szerepelt egy mindössze egyetlen előadást megélt rockoperában, majd levonva a szükséges tanulságot, s a 1970-es években Londonba utazott.

Ott nagyobb volt a szerencséje. Shakespeare-darabokban játszott, majd megkapta az '50-es évek nosztalgia musicalének, a Grease (másként "Pomádé") főszerepét, amit London után egykori kudarca színhelyén, New Yorkban is eljátszott. Több színpadi sikerrel a háta mögött ideje volt átnyergelni a filmezésre. "A színház betegeskedik. A színház évszázadok óta ugyanazt csinálja - adva van egy logikus történet, ehhez jönnek a színpadi érzelmek. De mozi mindezt már jobban elvégzi." -gondolta akkoriban. A Report to the Commissioner című filmben debütált. Nem volt nagy a szerepe, de tökéletesen megfelelt arra, hogy megkapja a következőt egy II. világháborús drámában. A Baby Blue Marine-ben egy idegsokkos, pszichopata katonát alakított. A figyelmet felkeltő harmadik film után (Looking for Mr. Goodbar) már egyre többen ismerték az arcát. Tony Lopanto szerepe után hasonló karakterek megformálását sózták rá, amiből ő egy érzékeny, fogyatékos tinédzser szerepébe menekült a Bloodbrothers című filmben.

1979-ben a Yanks című filmben szerepelt, mely az Angliában állomásozó amerikai katonák történetét mutatta be a partraszállás előtti napokban. Az Amerikai Gigolo-ban nyújtott alakításával pedig a férfi szexszimbólumok sorába emelkedett. Ezután a Garni Zóna és az Amerikai Dzsigoló főszerepét bízták rá, miket eredetileg John Travoltának szántak. Ekkoriban vált Gere a buddhizmus követőjévé. Ez kicsit karrierjét is visszavetette a nyolcvanas évekre. A kilencvenes évek elején tért vissza a köztudatba. A Pretty Woman című film teljes mértékben felforgatta karrierjét. A My Fair Lady modernkori változatában Julia Roberts volt a partnere, fenomenális sikert szerezve. 1991-ben magánéletével is a lapok címoldalára került, mivel feleségül vette a szupermodell Cindy Crawfordot. Az álompár közel ötévi házasság után szétvált.

1996-ban csak kisebb sikert aratott a Legbelső Félelem (Primal Fear) című thrillerrel, Edward Norton és Laure Linney színészi játékával kiegészülve. Ezt a Vörös Sarok című politikai thriller és a Sakál követte, majd 1999-ben ismét Julia Roberts partnereként forgatta az Oltári nőt, ami a közönségnek nagyon tetszett, bár a kritika fanyalgott miatta. 2000-ben jött Az ősz New York-ban, majd a Dr. T és a nők. Az ezredforduló magánéletében is fordulatot hozott, mert ebben az esztendőben adott életet barátnője, a színésznő Carey Lowell közös gyermeküknek. Richard Gere még ugyanebben az évben (2000. május 27-én) megkapta az indiai filmipar Man of Consience díját, még pedig a Kínai hatalom által elnyomott Tibet függetlenségéért vívott erőfeszítéséért. Októberben pedig szintén ezért a tevékenységéért a korábbi First Lady-ről elnevezett Eleanor Roosevelt díjat vehette át. Filmbeli alakításai közül kettőt jelöltek Golden Globe díjra. 1982-ben a legjobb drámai színész kategóriában a Garni zónáért, illetve 1990-ben a legjobb vígjátékszínész kategóriában a Micsoda nőért.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk