Tom Cruise
2004/12/05 08:00
1813 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A tapasztalatlan srácból bölcs harcossá érett villogó mosolyú bálványnak ma már nemcsak színészként, de producerként is a világhíres nagyságok közt van a helye.

Az elektromérnök Thomas Mapother és felesége, a tanárnő Mary Lee nagy családról álmodozott, és milyen jól tették, mert három lány - Lee Ann, Marian és Cass - gyermekük után 1962. július 3-án a New York állambeli Syracusae-ban az asszony az ifjabb Thomasnak is életet adott, amiért ma valamennyi tinilány nagyon hálás. Mivel a papa foglalkozása gyakran indokolttá tette a költözést, mire a kis Tom 14 éves lett, már legalább tizenöt különféle iskolában megfordult. Ez nem tett jót fejlődésének, mivel egyre több problémát halmozott fel magának. Jobb kézzel írt ugyan, de valójában balkezes volt, ráadásul diszlexiában is szenvedett. Ezért egyre visszahúzódóbbá vált és úgy döntött, hogy az egyháznak szenteli életét: egy évig egy ferences kolostorban tanult. Eközben családja is válságba került, anyagi helyzetük váratlanul egyre rosszabbra fordult, ennek tetézéseként édesapja a válópert is benyújtotta. Szerencsére Mary Lee nem maradt sokáig egyedül a négy gyermekkel, mert egy Jack South nevű férfiú beleszeretett és feleségül vette. Az új család a New Jersey-beli Glen Ridge-ben telepedett le.

Thomas hamarosan rájött, hogy nem a csuha felöltése oldja meg problémáit, ezért szülei átíratták egy világi iskolába, ahol rossz tanulmányi eredménye ellensúlyozására lelkesen birkózni kezdett. A birkózói karriert egy térdsérülés hiúsította meg (ezért is hálásak lehetünk), és érdeklődése a színjátszás felé fordult. Ez a Fiúk és babák című musical iskolai előadásának köszönhető, hiszen a rivaldafény utáni áhítozás miatt történő folyamatos szövegtanulás segítette megbirkózni a diszlexiával. Ezután felgyorsultak az események: Tom New Yorkba költözött, megismerkedett a Creative Artists Agency egyik munkatársával, Paula Wagnerrel, aki beajánlotta pár tévéreklámba, majd újra iskolapadba ültette, hogy színjátszást tanuljon. Úgy hírlik, hogy Tom akkor tett egy fogadalmat, miszerint tíz évet engedélyezett magának a nagy színésszé válásra, különben más pályával próbálkozik. Ennyi időre azonban nem is volt szüksége. Bár nem nyújtották elé tálcán a sikert, hiszen a szereposztók gyakran olyan indokokkal utasították el, hogy a televízióhoz nem elég jóképű, amúgy meg túl intenzív.

Aztán csak beválogatták a Godspell című bibliai témájú színdarab gárdájába, mely előadást a neves olasz rendező, Franco Zeffirelli is megnézett, és felfigyelt Tomra, aki ezután máris az 1981-es Végtelen szerelem című játékfilmben találta magát. Billie Harrist keltette életre, igaz, csak egyetlen mondat erejéig, de Zefirelli meglátta benne a tehetséget, és Tom a Takarodóban David Shaw agresszív figurájával már fel tudta hívni magára a figyelmet. Az 1983-as Kockázatos üzlet kapcsán a hollywoodi sajtó már azok között a huszonéves színészek között említette, akik átvehetik a jövő filmiparát. Ez még a tinédzserszerepek korszaka volt, nem sokkal később az akcióra váltott. Az 1985-ben forgatott A Legenda című fantasyfilmben Mia Sara oldalán Jackként ugyan még romantikus hős volt, de Pete "Maverick" Mitchell, a vakmerő, nőcsábász pilóta megformálása a Top Gunban már az igazi a sztárok közé emelte. Ekkor vált igazán a tizenévesek bálványává, nem volt olyan tinédzser lányszoba, ahol ne Cruise villogtatta volna mosolyát egy poszterről, amit a Cocktail csak erősített.

Nem volt mese, elindult a szekér, záporoztak rá az ajánlatok. Spielberg is megkereste az Örökké, valamint Tim Burton az Ollókezű Edward című filmjének forgatókönyvével, de ez nem nyerte meg Tom tetszését. Már válogathatott, és nagyon jól választott, mikor elvállalta az Esőemberben Dustin Hoffman, az autista férfi öccsének szerepét. Talán a legkiválóbb alakítását a Született Július 4-én-ben adta, ahol a rokkant vietnami veteránt, Ron Kovic-ot személyesítette meg. Alakítását Oscar-díj jelöléssel jutalmazták. Hétköznapjai sem voltak eseménytelenek akkoriban. Randevúzgatott Cherrel és Heather Locklearral, majd 1986-ban beleszeretett a nála pár évvel idősebb Mimi Rogers színésznőbe, akivel egy évvel később össze is kötötte életét. Egészen 1990. januárjáig, amikor felesége beadta a válópert. Miután szétváltak útjaik, Tom felfigyelt egy fiatal ausztrál színésznőre, akit javasolt a Túl az Óperencián című tervezett mozijának női főszerepére. Megbízta ügynökét, hogy hívják el Los Angelesbe azt a bizonyos Nicole Kidmant, próbafelvételre. A lány olyan jónak mutatkozott, hogy nemcsak a vásznon kerültek közel egymáshoz, hanem össze is házasodtak.

Közben elkészített az Egy becsületbeli ügy című mozit, amiben Jack Nicholson volt a partnere, és jelentős alakítást nyújtott A cégben is, amelyben Gene Hackmannel kellett összemérnie az erejét. 1993-ban Cruise a kamera másik oldalán is kipróbálta magát, a Fallen Angels című tévésorozat egyik epizódját rendezte, amelyben Peter Gallagher és Isabell Rossellini alakította a főszerepeket. Nagyot alakított Az Interjú a vámpírral című filmben a vámpír szerepében, bár sokat kellett küzdenie érte, hiszen Anne Rice, a történet alapjául szolgáló regény írója hevesen tiltakozott ellene, de később, látva Cruise teljesítményét, visszavonta véleményét. A pályafutás következő jelentős állomása a Jerry Maguire - A nagy hátraarc című mozi volt, amiben egy sportügynököt alakított. A tisztességes és idealista szereplőnek nehéz volt boldogulni azon a kíméletlen pályán, de mégis sikerült elkapnia a figura lényegét, minek eredményeképp Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést kapott. Ezután következett a mozgalmas Mission Impossible, melyet Brian De Palma rendezett, és amelyben Cruise Tom Ethan Hunt titkos ügynököt alakította.

Otthon is minden rendben volt, bár Nicole Kidmannal nem született közös gyermekük, örökbe fogadták az 1992-ben született Isabella Jane-t, és Conor Antonyt, aki 1995-ben jött világra. A következő filmet feleségével forgatta. Ez volt a Tágra zárt szemek, melyet Stanley Kubrick rendezett, és ami a rendező utolsó filmje volt. A 1999-es Magnóliában Cruise ismét drámai tehetségét csillogtatta, s megint Oscar-jelöléssel és Golden Globe-díjjal lett gazdagabb. Majd John Wooval nekilátott a Mission Impossible második részének, melynek Cruise egyben producere is volt, ugyanis közben megalapította Paula Wagnerrel közös cégüket, a Cruise/Wagner Productionst. Tom ragaszkodott a kaszkadőrmunkák nagy részének lebonyolításához is, amivel nem kis aggodalmat keltett munkatársai körében. A film sikeres lett, házassága azonban romokban hevert. Amikor pedig Cruise Penélope Cruzzal a Vanília égboltot forgatta és túlságosan beleélte magát a szerelmes szerepbe, neje már meg sem lepődött azon, hogy egy szép napon elköltözött. A gyerekek elhelyezése miatt ugyan csatároztak egy kicsit, de megegyeztek, és 2001. augusztusában békésen elváltak.

A Különvélemény című Spielberg sci-fiben Cruise szokásához híven kaszkadőrködni akart, de Spielberg visszatartotta ebben. Az utolsó szamurájban azonban kedvére kiélhette magát, hiszen volt rá alkalma bőven, másrészt producerként a szabályokat is ő alkotta. A szamuráj után a Collater következett, amiben egy bérgyilkost alakít. Közben készíti a Mission: Impossible harmadik részét is, de erről még nem lehet sokat tudni. Azt viszont már igen, legközelebb a második világháborús hőst, a híres pilótát, Billy Fiskét személyesíti meg a filmvásznon. Magánéletében még mindig nem jutott el Penélope Cruzzal a házasságig, sőt, a 2004-es Golden Globe-on exnejével, Nicole Kidmannal vacsorázott, amivel sok minden megkérdőjeleződhet Penélopében és a közönségben egyaránt.

Tom Cruise ismertebb filmjei

 • Végtelen szerelem (Endless Love, 1981)
 • Takarodó (Taps, 1981)
 • Kívülállók (The Outsiders, 1983)
 • A szerelemben vesztes (Losin' It, 1983)
 • Kockázatos üzlet (Risky Business, 1983)
 • Tökéletes mozdulatok (All the Right Moves, 1983)
 • Legenda (Legend, 1985)
 • Top Gun (Top Gun,1986)
 • A pénz színe (The Color of Money, 1986)
 • Cocktail (Cocktail, 1988)
 • A vadnyugat fiai (Young Guns, 1988)
 • Esõember (Rain Man, 1988)
 • Született július 4-én (Born on the Fourth of July, 1989)
 • Mint a villám (Days of Thunder, 1990)
 • Túl az Óperencián (Far and Away, 1992)
 • Egy becsületbeli ügy (A Few Good Men, 1992)
 • A cég (The Firm, 1993)
 • Interjú a vámpírral (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, 1994)
 • Jerry Maguire - A nagy hátraarc (Jerry Maguire, 1996)
 • Mission: Impossible (1996)
 • Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut, 1999)
 • Magnólia (Magnolia, 1999) Mission: Impossible 2. (Mission: Impossible II, 2000)
 • Vanília égbolt (Vanilla Sky, 2001)
 • Austin Powers 3. - Aranyszerszám (Austin Powers in Goldmember, 2002)
 • Különvélemény (Minority Report, 2002)
 • Az utolsó szamuráj (The Last Samurai, 2003)

A képek forrása

 • www.tomcruise.com
 • www.net-cafe.hu

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk