Tony Curtis
2004/10/28 08:00
1036 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Minden lében két kanál és a Van, aki forrón szereti című film nagy komédiása, az a világhírű filmcsillag, ki az újságírók kérdéseire magyarul tud válaszolni, hiszen szülei innen vándoroltak Amerikába.

A Tony Curtis néven ismert magyar kedvenc valójában Bernard Schwartz néven látta meg a New York-i napvilágot, 1925. június 3-án. Szülei Mátészalkáról érkeztek a világ fővárosába, ahol Emanuel és Helen Schwartz néven éltek. Amikor fiuk 1943-ban betöltötte tizennyolcadik életévét, a haditengerészethez vonult, majd a háború után a világot jelentő deszkákon próbálta ki magát. Nem érezte számára megfelelőnek a terepet, így 1948-ban vásárolt egy repülőjegyet, és meg sem állt Kaliforniáig, ahol rögtön az Universal Stúdiót kereste fel. S milyen jól tette, mert ott fantáziát láttak benne! A korabeli sztárcsináló gépezet azonnal kezelésbe vette, és a színjátszáson kívül lovagolni és vívni is megtanult. Ekkor vette fel a Tony Curtis nevet is, és néhány film elkészítésével szépen besétált a filmtörténelembe. Házassága is hollywoodi volt, hiszen 1951-ben az ismert színésznőt (ki sajnos épp a közelmúltban halt meg) Janet Leigh-t vezette oltárh oz. A frigyből két leánygyermek született, - Kelly és Jamie Lee - és közülük az egyik, Jamie Lee mára szintén ismert színésznővé vált. Curtis házassága a hatvanas évek elejére megromlott, és 1962-ben elváltak.

Ez azonban nem hagyott nyomot Curtis filmes karrierjén, hiszen olyan nagyszerű filmekben játszott, mint A tolvaj hercege vagy az Ali baba fia. A kosztümös filmeket elhagyva leforgatta az 1956-ban bemutatott Trapéz című szerelmi történetet, ahol fiatal artistaként hívta fel magára nemcsak a közönség, de a kritikusok figyelmét is, akik végre már nemcsak külsejét, hanem játékát is dicsérték. A siker édes illata című filmben egy talpnyaló újságírót játszott Burt Lancaster partnereként, ami már komolyabb kihívást jelentett számára. Ő volt A megbilincseltek szökésben lévő rabja, mely alakításáért még Oscar-díjra is jelölték. Amikor pedig 1959-ben Marilyn Monroe és Jack Lemmon partnereként eljátszotta a "Van aki forró szereti" csélcsap szaxofonistáját, már világsztárnak kijáró tisztlettel beszéltek róla Sajátos humora miatt főként a vígjátékok találtak rá, de az epikus Spartacusban sikerült karakterformáló képességeit is megcsillantania, bebizonyítva, hogy sokkal többre is képes a vígjátékokban való szereplésnél, s így volt ez A bostoni fojtogató sorozatgyilkosaként is. A hatvanas évek televíziós aranykorában Roger Moore egyenrangú társaként egy különleges filmsorozatban, a The Persuaders-ben játszhatta a nagypályás amerikai üzletembert, aki nem lusta használni az öklét. (A sorozatot nálunk "Minden lében két kanál" címmel sugározták a tévécsatornák.)

Az utóbbi években már csak nagyon kevés filmben láthattuk, épp csak felbukkant a Woody Harrelsont és Antonio Banderast profi ökölvívóként felvonultató Ilyen a bokszban, valamint a Vérdíj 2. - A nagy robbanás című alkotásban. Magánéletével házassága után is tele volt a sajtó, Hollywood egyik "nagy öregjét", notórius nőcsábászként ismerték, és a sármos, energikus, nagy dumás férfit tekintették az amerikaiak prototípusának. Szinte minden évtizedben új feleséggel lepte meg környezetét, kik időrendben a következőképpen váltották egymást: Christine Kaufmann, Leslie Allen, Lisa Deutsch és Jill Vanden Berg. Curtis saját bevallása szerint a hosszú élet titka a fiatal nőkben keresendő - jelenlegi felesége 45 évvel fiatalabb nála. A filmezés helyett ma már szívesebben ragad ecsetet, hogy szabadidejében fessen. Festményeit a neves galériákban is kiállítják.

Képek forrása

  • www.tonicurtis.com

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.