Tündöklő jazzcsillag
2004/12/01 08:00
1911 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A jazz sajátságos világában csak keveseknek adatik meg a popsztárokéhoz hasonló népszerűség. A hamarosan Budapestre látogató Diana Krall neve néhány évvel ezelőtt futótűzként terjedt szét a világon, hangjával és zongorajátékával pedig az egész világot elbűvölte.

A bájos kanadai hölgy mostanában sikert sikerre halmoz. Egyszerűen nem tud olyan témához nyúlni, ami ne sülne el jól, s így szép lassan valóban az egész világ a lábai előtt hever.

Zenészcsalád gyermekeként született 1964. november 16-án a brit kolumbiai Nanaimoban, Nyugat-Kanadában. Már nagymamája is énekesnő volt egykor, szülei pedig zongoráztak. Édesapja nagyon jól ismerte a 20-as, 30-as évek mestereinek, Fats Wallernek, James P. Johnsonnak és Earl Hines-nak a műveit, ezzel is támogatta lánya zenei érdeklődését.
A kis Diana négyévesen kezdte klasszikus zongoratanulmányait, tizenöt évesen pedig már egy helyi étterem bárjában játszott jazzt. Még tinédzserként elnyerte a világhírű bostoni Berklee College of Music ösztöndíját, majd Los Angelesbe költözött, ahol Jimmy Rowles, a virtuóz zongorista egyengette az útját. Az éneklésre is ő biztatta, mivel döbbenetes erő van a lány hangjában.
Mivel nincs igazi siker lemez nélkül, Krall 1990-ben New Yorkban kezdett hozzá első albumának elkészítéséhez, amely 1993-ban meg is jelent. Ez volt a Stepping Out. Ezt egy évvel később követte az Only Trust Your Heart. Itt dolgozott először Tommy LiPuma producerrel, akivel ezt követően még több albumot készített.
Az első jelentős sikert az 1995-ben piacra dobott All for You című nagylemez hozta meg számára. Három évvel később a When I Look In Your Eyes című korongja 52 hétig vezette a Billboard jazzlistáját, sőt, Grammy-díjakat is nyert vele, a legjobb jazz énekes előadó, illetve a legjobb hangmérnöki produkció nem-klasszikus kategóriában. A jazzrajongók is szinte hihetetlennek tartották, hogy kedvencük az év albuma Grammy-díjáért rock, country, R and B és tinédzser popsztárokkal versengett.

Az album az Egyesült Államokban platina-, Kanadában dupla platina-, Portugáliában platina, Franciaországban pedig aranylemez lett. Ezt követően az énekesnő még négy lemezt és egy DVD-t jelentetett meg: Love Scenes (1997), The Look of Love (2001), Live in Paris (2002), The Girl in the Other Room (2003); Live at the Montreal Jazz Festival (DVD).

2002-ben Live In Paris címmel került boltokba Krall fantasztikus hangulatú koncertalbuma. Az összeszokott együttesében Anthony Wilson gitáron, John Clayton bőgőn, Jeff Hamilton pedig dobon játszik. Mindegyik dalt áthatja az a Diana Krallra oly jellemző finom, lélekig hatoló, mély érzelmeket sugárzó előadásmód, amely mellé bámulatos profizmus társul.
Az idén, április végén jelent meg az oly régóta várt legfrissebb lemez: a The Girl in the Other Room, ami eddigi zenei pályafutásának a megkoronázását jelenti. A dalok többségét újdonsült férjével Elvis Costello-val, az ismert rocksztárral közösen írta és hangszerelte. Csodálatos balladák, megkapó hangvételű saját szerzeményei mellett Tom Waits és Joni Mitchell számait is átdolgozta.

Diana Krall, a két Grammy-díjjal kitüntetett kanadai születésű jazzénekesnő és virtuóz zogorista, londoni és birminghami fellépései után december 9-én, csütörtökön a Budapest Sportarénában ad koncertet.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk