Új foglalkozások a művészeti életben
2012/04/10 00:00
1834 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A kortárs művészet már jelentősen eltér a klasszikus képzőművészettől. Ezzel együtt számos új foglalkozás is született, melyek ma rengeteg fiatal számára igen vonzóak. Vajon ezek tanulható szakmák, vagy olyan érzék kell hozzájuk, melyek nélkül hiába sajátítjuk el az alapismereteket?

fotos

STYLIST

Az utóbbi időben igen elterjedté vált a stylist szakma. A szó nagyjából annyit jelent hogy stílus tanácsadó, divattanácsadó, vagy éppen arculat tervező, de egyre több divattervező is stylistnak hívja magát. A stylistok elsősorban a divatvilágban dolgoznak, divatmagazinok szerkesztőiként, tervezők tanácsadójaként, de például a reklámvilágban is tevékenykednek, ahol termékek, cégek arculatát tervezik meg.

A köznyelvben a stylistot mégis elsősorban valaki olyannak képzeljük, aki ruhákkal foglalkozik. Egyes TV showknak például saját stylistjuk van, aki kitalálja és megtervezi a műsorvezető ruháját, tehetségkutatók esetén a fellépők szettjét is.

Egy stylistnak elengedhetetlenül fontos hogy ismerje a divattörténetet, a nagy divattervező házakat, de a megszerezhető tudás mellett, fontos hogy egyéni látásmóddal és igen kifinomult szépérzékkel is rendelkezzen.

DIVATFOTÓS

Hol van már az az idő, mikor a fiúk Robert Cappa-hoz hasonlóan haditudósítóként akartak helytállni, ahol egyetlen kamerával megörökíthetik az eseményeket. A fotósok közül ma szép számmal kerülnek ki olyanok, akik sosem fognak az amazonasi dzsungelben különleges állatok után kutatni, vagy a háborús övezetekben fotóriportokat készíteni. Ma már rengeteg fotós a divat világában keresi kenyerét. Ők többnyire kifutókat, divateseményeket, modelleket és ruhakollekciókat fotóznak.

Természetesen a divatfotózás sem olyan egyszerű ahogy elsőre tűnik, egy szép beállítás, vagy egy jól megtervezett koncepció nélkül egy divatfotó sem lehet igazán sikeres. Peter Lindbergh vagy Jean-Francois Lepage nem véletlenül váltak a világ leghíresebb divatfotósaivá. Sajátos látásmódjuk mellyel megközelítik a szépséget és szenvedéllyes ábrázolásmódjuk tette őket igazán naggyá.

LAKBERENDEZŐ

Egy lakberendező feladata nem csak egy ingatlan látványvilágának megtervezéséről szól, hanem megálmodni, megtervezni és kivitelezni egy olyan otthont mely tökéletes harmóniában van a környezetével és a tulajdonosával.

Egy lakberendezőnek tökéletesen kell ismernie a bútorok, a lakáskiegészítők, a design világát, és azt is pontosan kell tudnia hogy milyen anyagokat és színeket használhat együtt, valamint azt hogy egyes formák hogyan hatnak az emberi érzékekre. Emellett felügyelnie kell a beszerzéstől a kivitelezés végéig az összes munkafolyamatot.

A lakberendező feladata, hogy felmérje az igényeket és megismerje megrendelője ízlésvilágát. Az ismeretek birtokában kialakítja a megfelelő koncepciót és terveket készít. Ezekben szerepelnie kell a bútorok és a berendezés teljes szín- és formavilága, azok térbeli elhelyezkedésének, az anyagfajtáknak.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk