Újra játszik a Budapesti Kamaraszínház
2012/09/26 08:00
2338 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház ad helyet a Budapesti Kamaraszínház A hajnal teljes szépségében című előadásának, méghozzá a  14. Kaleidoszkóp VersFesztivál keretében. Hazai és határon túli színházi társulatok, képernyőről és színházakból jól ismert színészek, a legkülönbözőbb műfajokat képviselő zenekarok, filmes alkotók és versmondók lepik el  Nyíregyházát október 9-én. Egy hétig minden a versről szól majd, még versplakát kiállítás is lesz. A Magyar Versmondók Egyesülete a programok összeállításakor mindenkire gondolt.

A Kicsihang zenekar Nyíregyházán játszhat ismét a végelszámolás alatt álló Budapesti Kamaraszínház – ez már önmagában is csemege a színházrajongóknak, ám a repertoár csak itt kezdődik. R. Kárpáti Péter, a képernyőről is jól ismert színész lírai esten, prózai formában eleveníti meg Demjén Ferenc és Stevanovity Dusan dalait, Koltai Róbert Móricz Zsigmond bőrébe bújik és megmutatja az író magánembert, Galkó Balázs előadásában nemcsak mondja, táncolja is a verset, Székhelyi József és  Gerendás Péter közéleti naplót írnak a színpadon versben és zenében.

És ez még nem minden: Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán Shakespeare-t írja át a színpadon Csikós Attila tollával. Egyfelvonásosokat állít színpadra Jánosi Dávid, akit sokan ugyancsak a tévéből ismernek, Anday Györgyi és Petyi János. Turi Bálint, Kulcsár-Székely Attila, Havas Judit, Meister Éva, Koltai Judit, Gáspár Enikő és Tóth Zsóka önálló estet hoz Nyíregyházára. A nyíregyháziak pedig versenybe szállnak velük: Pregitzer Fruzsina, a Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye, Olajos Gábor, a Móricz Zsigmond Színház társulata és Gosztola Adél biztosan, de még Megyeri Zoltán is, aki Nyíregyházán játszott! A Kaleidoszkópot olyan társulatok teszik még színesebbé, mint a veszprémi Pannon Várszínház, a Komáromi Jókai Színház, a celldömölki Soltis Lajos Színház, a budapesti Holdvilág Kamaraszínház és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház.

"A VersFesztivál nemcsak szórakoztat, de keresi is a tehetségeket. Kell egy olyan fórum a szó pozitív értelmében vett amatőr társulatoknak, előadóknak is (tehát azoknak, akik nem hivatásszerűen ebből keresik a kenyerüket, de közben magas színvonalú előadást nyújtanak), ahol felfigyelhet rájuk a szakma, ahol még több nézőt teremtünk nekik, ahol a zsűri válaszokat és irányokat tud adni nekik" – mondja Lutter Imre fesztiváligazgató.

"Jön egy erdélyi társulat, az ŐszinTe versszínház, jön Kuncz László, aki profi operaénekes, de közben kiváló versmondó, jön a pécsi Babits Pódium, a Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye, a szegedi Parastúdió, a vajdasági Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör, ők például pusztán költészet- és színházszeretetből művelik a szakmát. De lesz vers- és prózamondás a legkülönbözőbb korosztályok képviselőitől, amit kiváló filmes alkotók versfilmjeinek vetítése színesít. Már csak hab a tortán Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus kifejezetten a fesztiválra készülő, mai magyar verseket és világukat formabontóan bemutató grafikai-tipográfiai versplakátjainak kiállítása." Az október 9-től 14-ig tartó programsorozat koncertnappal indul. Már az első napon (október 9. kedd) nagykoncertet ad a Csillag Születik felfedezettje, a Kávészünet zenekar, és Huzella Péter Kossuth díjas zeneszerző-előadóművész, aki utána beül a zsűribe. A dömping ezután jön: fellép a Kicsi Hang zenekar, a Szabó Balázs Bandája, az Újhold, az Ostinato, a Gondola, a Vendéghang duó, Bertóti Johanna, Gosztola Adél és Dobó Dániel.

A hétvégén pedig a nyíregyházi Olajos Gábor és a  pécsi Tamás Éva Játéktára (utóbbi a legkisebbeknek és a családoknak is nagy élményt adhat), illetve a Göncölszekér játszik a versszínházi előadások között. Mind egészen más műfajt képviselnek, jól jár a néző és jól járnak ők is. Miközben a diákok a kötelező tananyagot is élvezetes formában láthatják színházban és zenében, a kuriózumokat kedvelő közönségnek felhőtlen szórakozás, együtt érzés, együtt gondolkodás, a fellépőknek és a zsűrinek pedig tapasztalatcsere.

A Kaleidoszkóp színpada szerzők terén is sokszínű lesz: Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Pilinszky János, Wass Albert, Weöres Sándor, Sinka István, Tóth árpád, Nagy László, Szabó Lőrinc, Arany János, Petőfi Sándor, Móricz Zsigmond, Bettes István, Agota Kristof, Zbigniew Herbert és Mircea Cărtărescu művei is szerepelnek a repertoárban.

A VersFesztiválra jelképes összegért lehet váltani belépőt, produkciós jegyet, napi vagy heti bérletet. Jegyek a Móricz Zsigmond Színház Országzászló téri jegyirodájában és a jegymester.hu országos rendszerében kaphatók. Érdemes a hivatalos honlapra, a versfesztival.hu oldalra kattintani és részletesen végigböngészni a programot, sok izgalmas óra vár a nézőre a Móricz Zsigmond Színházban.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk