Újra úton a Tanyaszínház
2012/07/20 15:55
968 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Újra elindult a vajdasági Tanyaszínház nyári turnéja. Az idén 35 éves vándorszínház korábban csacsifogattal, manapság traktorral járja a délvidéki falvakat, ahova a színházi idényben, befogadásra alkalmas hely hiányában nem jutnak el az előadások.

tanyaszinhaz_01_520 A tehetséges fiatalok idén egy ősbemutatóval kápráztatják el a nagyközönséget. Gyarmati Kata Mérföldkő című darabját viszik színpadra, amit 26, többnyire bánáti településen mutatnak be. A szerző kifejezetten a Tanyaszínház felkérésére írta a színművet. A darab rendezője Puskás Zoltán, zeneszerzője Bakos Árpád, a jelmeztervező Ledenyák Kata, a koordinátor pedig Magyar Attila Öcsi a színház vezetője.

A vajdasági vándortársulatot 1978-ban alapították színészek, színinövendékek és rendezők. Az alapítótagok Hernyák György rendező és Kovács Frigyes színész volt, akikhez az azóta elhunyt Soltis Lajos is csatlakozott. Az előadások hagyományos kiindulópontja Kavilló, ahonnan korábban ekhós szekérrel, napjainkban traktorral és pótkocsival indulnak neki a Bácska és Bánát falvait bejáró körútra. Az évente más-más összetételű csoportot pályakezdő színészek mellett főiskolások és középiskolások is alkotják. A ma már 260 taggal büszkélkedhető Tanyaszínház több, mint 700 előadást mutatott be, amelyeket félmillió vidéki néző tekinthetett meg.

A Kárpát-medencében egyedülálló társulat 35 éve megszakítás nélkül minden nyáron játszik, nem volt ez másképp a háborús években sem. Céljuk, hogy eljuttassák a vajdasági falvakban élőkhöz a színházi élményt.

A nyáron aktív színház 2002 óta civil nonprofit szervezetként működik és magyarországi, illetve vajdasági támogatásokból tartja fenn magát. Az előadásokra belépő nincs, a nézők maguk dönthetik el, hogy mennyivel támogatják a társulatot.

A Tanyaszínház 25. évfordulója alkalmából fogalmazódott meg az a szándék, hogy a nyári színháznak legyen egy állandó fészke Kavillón, más néven Rákóczifalván vagy Rákóczitelepen. Az észak-bácskai településen a tanyaszínházasok hét objektumból álló művésztelepet szeretnének felépíteni. 

A délvidéki Tanyaszínház idei turnéjának állomásai és további részletek a társulat honlapján - http://tanyaszinhaz.com - olvashatók.

Forrás 

MTI  

Fotó  

Bach Máté/Chronosphoto

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.