Vers vagy dráma? A slam poetry vagy „villámköltészet” Magyarországon
2014/11/04 10:17
5978 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A slam egy igazi underground műfaj: alulról szerveződik, és az utca emberéhez szól az utca nyelvén. A slammerek klubokban gyűlnek össze, és egymást szórakoztatják a szerzeményeikkel. A téma és a forma kötetlen. A szabály: saját szerzeményt kell előadni, élőszóban, zene nélkül, és maximum 3 perc áll rendelkezésre.

poetry-slam

A slam poetry

A slam poetry az 1980-as években indult az USA-ból. A műfajt a chicagói Marc Smith találta fel, aki versfelolvasó esteken ebben a stílusban kezdte előadni saját szerzeményeit. Művész-becenevén Slam Papi estjeihez egyre több slammer csatlakozott, és nemsokára már versengtek egymással. A művész szerint ez a mindenki számára nyitott, kötetlen, interaktív költészeti stílus lehetőséget ad arra, hogy kifejezzük egymás felé az értékeinket, a szívünket, a tapasztalatainkat, azt, amik vagyunk.

Ez egy laza, fiatalos, szöveges műfaj, amit élőben, élőszóban adnak elő. Az utca nyelvén szól az utca emberéhez, nem kerüli a trágárságot, és legtöbbször társadalomkritikát fogalmaz meg, sokszor humoros formában, de időnként nagyon komoly témákat dolgoz fel. A költeményeket élőben olvassák fel a közönség számára, általában van egy ritmusuk, gyakran rímelnek is, és az előadásnak fontos eleme a hangsúlyozás. Ez egy egyszerre színpadi és verses műfaj, ugyanakkor a szövegek maguk talán (rappes) dalszövegekhez hasonlíthatók leginkább. Így nehéz kategóriák közé szorítani ezt a jelenséget, de az biztos, hogy egy fiatalos, lendületes irányzat. A világon többfelé elterjedt, és slam poetry versenyeket rendeznek többek között Európa egyes országaiban, de a Távol-Keleten is. Ezeken a versenyeken a verseket 3 perc alatt kell előadni, majd az előadások után értékelik egymást.

46127_406054bd71

Magyar slammerek

Magyarországon az első slam poetry versenyt 2006-ban rendezték, Budapest Slam néven. Ezt követték a havonta majd hetente rendezett slam klubok, amiknek budapesti bárok, szórakozóhelyek adtak otthont, és adnak azóta is. A rádióban is indítottak slam poetry műsort. Az első évekből ismert slammerek: Fiáth Titanilla (MC Tita), Mavrák Katalin (Hugee), és Matits István (Id). Ők szervezték meg az első években a rendszeres Slam Poetry Budapest klubot. Slam rádióműsor is indult a Tilos Rádióban Sztriit Noiz címmel. 2009-ben Berlinben nagyszabású európai slam fesztivált rendeztek, ahol több magyar slammer is részt vett. 2012-ben rendezték az első országos slam poery bajnokságot, és idén rendezik a harmadikat. Az első bajnokság győztese, Süveg Márk Saiid képviselte az országot 2012-ben az első európai slam bajnokságon. Sőt, már csapatoknak is indítanak országos szintű bajnokságot. A műfaj Magyarországon egyre népszerűbb, és már az országhatárokon túl, Erdélyben, Felvidéken is felbukkannak a magyar slammerek.

A slam poetry versenyeknek, eseményeknek különböző formái vannak. Létezik az úgynevezett Open Mic, amikor a verseny bárki számára nyitott, a résztvevők szabadon adhatják elő – maximum 3 perces – szerzeményüket, és egymás és a közönség által kapnak értékelést. Vannak estek, amikor előre meghatározott témában kell készülni, és van olyan is, amikor csak egy zárt kör számára rendezik a versenyt. A Slam Poetry Budapest klub kétféle programot tart: Open Mic és Slam Verseny néven, az utóbbin részt vevő versenyzőket slammerekből álló zsűri értékeli. A klub több mint 30 állandó slammert jegyez, köztük találjuk a könnyűzenéből ismert Müller Péter Sziámit is.

saiid

Idén rendezik a harmadik magyar országos slam poetry bajnokságot. A selejtezők szeptember végén kezdődtek, a döntő október 26-án lesz Budapesten, a Trafóban. A rendezvényről bővebb információ található a következő oldalakon:

További érdekes oldalak:

Nézz meg néhány ajánlott videót! Neked tetszik a slam poetry? Szerinted inkább költészet, vagy inkább dráma? Közelebb áll hozzád, mint az iskolábn tanított klasszikus versek?

A következő linkeken többet is megtudhatsz a slam poetryről:

Slam poetry előadások:

magyarul:

angolul:

Ónodi-Szabó Lenke cikke

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk