Vincent Cassel
2007/11/26 08:00
1927 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Nem klasszikus férfiszépség. Sármja az olyan francia férfiak sármjával rokon, mint Jean-Paul Belmondo vagy Jean Reno. Elbűvölő egyéniség, és remek színész. Intellektusa és finomsága ördögfiókák bájával párosul...

vincent1 Vincent Cassel nem ismeretlen a magyar mozik közönsége előtt, hiszen máig több mint 30 filmben szerepelt, s ennek legalább a harmadát itthon is vetítették. Ráadásul a pletykasajtóból azt is tudhatjuk, hogy élete párja is irigységre adhat okot: 1995-ben feleségül vette az olasz dívát, Monica Belluccit. Kislányukat Devának hívják.

vincent2 Vincent Cassel 1966-ban Párizsban látta meg a napvilágot Vincent Crochon néven. Édesapja, Jean-Pierre Cassel is színész volt. Megközelítőleg 120 filmben szerepelt, s olyan rendezőkkel dolgozhatott együtt, mint Luis Buñuel, Robert Altman, Claude Chabrol vagy Philippe de Broca. Bizonyára pályájának egyik legemlékezetesebb forgatása mégis az lehetett, mikor Mathieu Kassovitz Meszticlány című filmjében együtt játszhatott fiával, Vincent-nal. Jean-Pierre Cassel 2007 áprilisában halt meg. Utolsó filmjében, az Asterix az olimpián című komédiában a magyar nézők is találkozhatnak vele.

vincent3 De most térjünk vissza fiához, Vincent-hoz! Vincent Cassel színész édesapjával és újságíró édesanyjával a háta mögött hamar a művész pálya felé vette útját. Tizenöt éves korában döntötte le, hogy színész szeretne lenni, ám a színitanoda helyett mégis artistaképzőbe jelentkezett. 1991-ben jelent meg először a filmvásznon egy kisebb szerepben Philippe de Broca A Paradicsom kulcsai című filmjében. Két évvel később forgatott először Mathieu Kassovitzcal a Meszticlányban, ahol édesapja volt a partnere. Kassovitzcal való találkozása egy igen termékeny munkakapcsolat és persze egy igen szoros barátság nyitánya volt. 1995-ben éppen Kassovitz Gyűlölet című filmje tette Európa-szerte ismertté nevét.

vincent4 Aztán jöttek sorban a filmszerepek: 97-ben a Dobermann Monica Belluccival; 98-ban az Elizabeth Cate Blanchett-tel és Fanny Ardant-nal; 99-ben a Luc Besson Jean d'Arc-ja Milla Jovovich és John Malkovich főszereplésével; 2000-ben a Bíbor folyók, 2001-ben a Számat figyeld, ami meghozta számára a Cézar-díjat is; még ugyanebben az évben a Farkasok szövetsége, ebben újra felségével, Monica Belluccival játszott egy vásznon; majd az Ocean's Twelve és az Ocean's Thirteen, melyek meghozták számára a világhírt kinyitva Hollywood kapuit a francia színész előtt. És persze nem teljes a sor...

Végül még néhány érdekesség Vincent Casselről! Édesapján, édesanyján és felségén túl Vincent családja még egy hírességgel dicsekedhet: testvére Mathias az Assassin nevű francia rapbanda oszlopos tagja. Egyik számukban, a Libre-ben elhangzik Vincent beceneve, a "Vinz" is. Hazájában remek szinkronszínészként tartják számon: ő kölcsönözte hangját a Jégkorszak Diegójának, s ő Hugh Grant "francia hangja" is. Bár angol tudását az Elizabeth forgatásán kezdte érdemben csiszolgatni, olyan jól sikerült a "nyelvlecke", hogy a Shrek eredeti verziójában ő szinkronizálta Robin Hood figuráját.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk