Volt egyszer egy Banda
2002/03/12 08:00
815 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Volt egyszer egy rock-banda, amelyet csak így hívtak: a Banda. Az amerikai country, a blues, a rock and roll finom keverékét játszották, jobban ismerték őket Bob Dylan kísérőiként, mint önállóan, de búcsúkoncertjükkel, és az arról készült riportfilmmel végleg beírták magukat a rock-történelembe. 25 éve mutatták be az Utolsó valcer című filmet.


A The Band Bob Dylannel Wight szigetén

A The Band még The Hawks néven alakult meg 1958-ban, és ugyanabban a felállásban búcsúztak el egymástól és a közönségtől 18 évvel később, 1976. október 31-én, a Hálaadás Napján, a san franciscói Winterlandben. Az együttes négy tagja kanadai születésű volt, de Robbie Robertson gitáros mohikán, Rick Danko basszusgitáros-énekes cigány, Richard Manuel billentyűs zsidó ősökre tekintett vissza. Eredetileg "zenetanárként" alkalmazták Garth Hudson orgonistát, mert szülei nem akarták, hogy "rossz társaságba keveredjen". Az egyetlen amerikai születésű Levon Helm dobos volt. A 60-as évek elején ismerkedtek meg Bob Dylannel, és éveken keresztül kísérték őt.

A The Band játszott Bob mögött ama botrányos, 1965-ös newporti fesztiválon, valamint 1966-os, korszakalkotó lemezén, a Blonde On Blonde-on is. Első önálló lemezük 1968-ban jelent meg The Basement Tapes címmel, egy évvel később a Music From The Big Pink már kultuszlemez lett. Saját dalaik közül az Up The Cripple Creek, az Endless Highway, a népdalfeldolgozás The Night They Drove Old Dixie Down, és mindenekelőtt a The Weight vált híressé, ez utóbbi az Easy Rider egyik betétdala lett. 1973-ban ismét együtt dolgoztak Dylannel a Planet Waves albumon, majd egy közös koncertlemezt is kiadtak, Before The Flood címmel. Három évvel később aztán úgy döntöttek: elég volt a kis klubokból és a nagy stadionokból is, túlságosan kizsigerelte őket, hogy állandóan úton voltak.


Eric Clapton az Utolsó valcert című filmben

Ekkor tartották meg búcsúbulijukat, ahol - ahogyan pályafutásuk során annyiszor - ismét szerényen háttérbe vonultak nagyszerű vendégeik mögött: nem csoda, hiszen olyan muzsikusokat hívtak meg, mint Muddy Waters, Eric Clapton, Van Morrison, Joni Mitchell, dr. John, Neil Young és természetesen Bob Dylan. Az egy évvel később megjelent film rendező-riportere Martin Scorsese volt, aki pályáját a Woodstock-film egyik asszisztenseként kezdte, az operatőrök között pedig ott volt két hazánkfia, Zsigmond Vilmos és Kovács László - ez utóbbit éppen az Easy Rider tette világhírűvé.

Az együttes feloszlása után Robbie Robertson szólópályára lépett, több-kevesebb rendszerességgel jelennek meg ma is lemezei. Rick Danko vitte tovább a The Band örökségét, 1983-ban fel is léptek közösen. Richard Manuel 1986-ban depresszióba esett és öngyilkosságot követett el. Az életben maradt tagok 1990-ben szerepeltek Roger Waters berlini Fal-koncertjén, egy évvel később pedig felvették őket a Rock and Roll Hall Of Fame-be. A The Band történetét Danko 1999-es halála zárta le örökre. (gluck)

A The Band hivatalos honlapja

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.