Woody Allen 70 éves
2005/11/24 08:00
2405 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az előnytelen külsejével előnyt élvező amerikai filmrendező, színész és író hetvenedik születésnapját ünnepli.

Talán nem túlzás, hogy ő a leggátlástalanabb gátlásos, a legsikeresebb sikertelen, a sajátos humoráról, néha megbotránkoztató magánéletéről, de leginkább filmjeiről ismert író, rendező, színész, klarinétjátékos, azaz Woody Allen. Allen Stewart Konigsberg néven született 1935. december 1-jén New Yorkban, Flatbush, Brooklynban.

Ha a világ második legjobb gitárosa nem is, de talán klarinétosa lehetett volna, ha nem csábul el az újságírás, színjátszás, majd rendezés és írás világába.

Klarinétozni 1950-ben kezdett, két évvel később pedig már Woody Allen néven hallhatta játszani őt a dzsezzt szerető közönség. A nevet egy Bergmann filmben (Summer with Monica) hallotta. Zenészként is nagy sikereket mondhatott magáénak. Együttese, a Woody Allen and his New Orleans Jazz Band Minden hétfőn este New York-ban a Madison Avenue és a 76. Utca sarkán található The Carlyle-ban lépnek fel.
Az együttes tagjai:
Woody Allen - klarinét
Simon Wettenhall - trombita
Jerry Zigmont - fúvós hangszerek
Cynthia Sayer - zongora
Eddy Davis - bendzsó, zenei rendező
Greg Cohen - basszusgitár
Rob Garcia - dobok
Legújabb CD-jük: Wild Man Blues
Ezt a csapatot - és a zenélést is - olyan komolyan veszi, hogy még díjátadókat is képes kihagyni, ha azok hétfő este vannak. Függetlenül attól, hogy rangos eseményekről és számára szóló elismerésekről van szó. Így volt ez 1977-ben is, amikor az Annie Hall című film sikeréért a rendező-főszereplő 3 Oscar-díjat vihetett volna haza, ha aznap nem lett volna épp hétfő.
De ne siessünk ennyire előre!

A New York-i Egyetemen szerzett diplomát, s az 1950-es években publikálni kezdett a Life, a Playboy, A The New Yorker magazinok számára.
1953-1956 között az NBC-nél írt tv-show-kat, méghozzá oly eredményesen, hogy több alkalommal az Emmy díjra is jelölték.

A színjátszás 1962-ben csábította el, először különböző manhattani bárokban volt konferanszié, majd filmezni is kezdett.

Ennek eredménye 37 rendezés és 42 olyan film, amiben szereplő volt. Az 1965-ös a Mi újság, cicababa? Szereplése és forgatókönyvének megírása indította el sajátságos gondolkodásának útján, mert ennek hatására egy évvel később megrendezte első igazi saját filmjét Mi újság, Tigris Lili? címmel. Az 1969-ben forgatott Fogd a pénzt és fuss! című gengszterkoméda már rá jellemző, sikeresnek is mondható próbálkozás. Itt bontakozik ki először a később védjeggyé vált neurotikus, New York-i értelmiségi figurája, ami meghatározza Woody Allen filmjeit. "Csak semmi cicó, nálam van a stukker!" - adja meg minden bűnözőnek a siker biztos titkát a szerencsétlenkedésben világbajnok kezdő bankrabló alakításával.
A Minden, amit tudni akarsz a szexről csak felvezetése volt az 1971-ben készült a mára klasszikussá vált Játszd újra, Sam!-nek, mi nem csak filmen, de színházi darabként is megtette hatását. Nálunk is látható! A mindent elsöprő népszerűség azonban 1977-ben érkezett az Annie Hall című filmmel. Az édes-bús, szerelemről szóló komédiáért a rendező-főszereplő 3 Oscar-díjat vihetett volna haza, ha....
...de ezt már tudjuk. Hétfőre semmi egyéb fontos teendő nem tehető. Soron következő filmjével, a Szobabelsőkkel egy kicsit komorabb világba kalauzolta nézőit, de egy év múlva újból hű lett önmagához és visszatért a komikumhoz a Manhattan című alkotásával. Az 1982-es Szentivánéji szexkomédia pedig új szakaszt nyitott mind a rendező, mind a magánember Woody Allen életében, mivel itt foglalkoztatta első alkalommal későbbi élettársát, Mia Farrow-t, akivel filmek hosszú során keresztül dolgozott együtt. Ő az a hölgy, akitől pár évvel ezelőtt - botrányos körülmények között - vált el, mivel Allen beleszeretett Farrow ázsiai származású nevelt lányába, kit 1997-ben feleségül is vett.
Farrow szerepelt a kedvező kritikai visszhangot kapott Hannah és nővéreiben is, mely meghozta Allen életébe a második Oscar-szobrocskát.
A variációk egy témára módszer jól bevált a rendező életében, hiszen szinte ugyanarról a témáról - a műfajok variálásával - készített néhány változatot. A Fogd a pénzt, és fuss! gengszterfilm volt a javából, az Amit tudni akarsz a szexről pedig már inkább "tudományos" ismeretterjesztő igénnyel készült. Sci-fi volt A hétalvó, dokumentarista alkotása Zelig, fantáziavilágban játszódó álom az Oidipusz, mi fáj?, mint a New York-i történetek egyik epizódja, krimi a Rejtélyes manhattani haláleset, musical a Varázsige: I Love You.

A 90-es években készítette az olyan alacsony költségvetésű filmjeit, mint az Árnyékok és köd, a Férjek és feleségek, a Hatalmas Aphrodité vagy a Varázsige: I Love You.
Bármihez nyúlt, siker lett belőle, mivel népes és lelkes rajongótábora mindent elfogadott tőle. Az élő klasszikussá vált rendező olyan műfajt és figurát teremtett művészetével, amelyet elnézve bátran nevethetünk egy jót, saját magunkon is. Méghozzá úgy, hogy még szégyenkeznünk sem kell.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk