03_Song of the Month – a hónap dala márciusban
2024/04/02 08:00
684 megtekintés

Március hónapban valószínűleg szóba került a tanórán Szent Patrik napja, amely Írország egyik védőszentjének ünnepnapja, az írek  nemzeti ünnepe. E naphoz kapcsolódva, dalválasztásunk egy népszerű ír dal, Pete St John ír dalszerző alkotása, címe The Rare Auld Times, amelyet 1977-ben írt és az 1960-as és 1970-es években Dublinban végbement változásokról szól.

sotm

Pete St John Dublinban született és nevelkedett. Az 1960-as években Kanadába és az Egyesült Államokba ment dolgozni. Dublinba való visszatérésekor megdöbbenve tapasztalta, hogy mennyire megváltozott a város képe, modern épületek foglalták el a régiek helyét, a szerző Dublin modernizációja és egyben a régi tradíciók elvesztése fölötti szomorúságának ad hangot. A dalban Sean Demsey Dublinban eltöltött gyermekkora emlékképeit idézi fel. Hallunk a szülőházáról, amely helyén ma már modern épület áll, szerelméről, aki elhagyta őt. Ezen események hatására vált keserűvé, kiábrándultá.

Ami még érdekesség a dalban, hogy a refrén egy 18. századi gyermekdalhoz köthető, melynek címe: Ringel ringel roses.

Ahhoz, hogy a tanulók magabiztosan merjék énekelni a dalszöveget, többszöri ismétlés szükséges. Ne kedvetlenedjünk el, ha az első órán még nem zeng az éneklésüktől az osztályterem. Először próbáljuk csak a refrént elénekeltetni, majd jöhet a többi versszak.

A következő órákon pedig ismétlésképpen vegyük elő a dalszöveget.

Ne felejtkezzünk el az előző hónapokban tanult dalokról sem. Énekeljük el ismét a januári, februári dalokat. Az előző hónapok dalaihoz hasonlóan e havi választásunkhoz is LETÖLTHETŐ EGY FELADATLAP a dal feldolgozását segítő feladatokkal, amelyekből szemezgetve reményeink szerint találnak a csoportjuknak megfelelőt. A feladatlap végén megtalálható a megoldás és a teljes dalszöveg is.

Februári dalunk:
The Beatles – All My Loving, a hozzá kapcsolódó FELADATOK ITT TALÁLHATÓK
Januári dalunk: 
Steeleye Span – The January Man, a hozzá kapcsolódó FELADATOK ITT TALÁLHATÓK.

Jó éneklést kívánunk!

Sulinet a Pinteresten!