05 Song of the Month – a hónap dala májusban
2024/05/15 08:00
320 megtekintés

Ebben a hónapban is folytatjuk a hónap dala sorozatunkat egy 1984-ben alakult kanadai együttes, a Blue Rodeo szerzeményével, melynek címe 5 days in May.

song

Az együttesről

Az együttes tagjai először 1986-ban vonultak stúdióba, és felvettek néhány dalt, amelyekből a Blue Rodeo debütáló albuma, az Outskirts készült. Az 1987 márciusában megjelent Outskirts mérsékelt sikert aratott Kanadában, egészen addig, amíg a „Try” című számot ki nem adták kislemezként az év októberében. A kislemez azonnal sláger lett.

1992-ben az együttes „After the Rain” című dala a legtöbbet játszott dal volt Kanadában. 1999-re a banda több mint kétmillió albumot adott el az országban. 2009. júniusában bejelentették, hogy a zenekar csillagot kap a kanadai Hírességek sétányán Torontóban. Az avatási ünnepségre 2009. szeptember 12-én került sor. Ők az ötödik zenekar, amely megkapta ezt a megtiszteltetést. A Blue Rodeo-t 2012. április 1-jén, a 41. Juno Díjátadón iktatták be a Kanadai Zenei Hírességek Csarnokába.

Toronto városa 2022-ben a zenekarról nevezte el a Blue Rodeo Drive-ot, egy utcát a Riverdale negyedben, a zenekar stúdiójának közelében.

A dal hátteréről

Jim Cuddy énekes a 5 days in May című dalban több valós történetet is összefűzött. Az egyik, hogy ő és a felesége egy hurrikán során egy óvóhelyen találkoztak, a másik, hogy a Blue Rodeo Új-Zélandon járt, és egy napot a tengerparton töltöttek. A hangmérnökük, Kenny, fogott egy botot, és beleírta a nevét a homokba. Amikor Jim megkérdezte erről, azt mondta, hogy ezt minden alkalommal megteszi, amikor a tengerparton van, mint egy rituálét, amely kifejezi feleségével való kapcsolatát. Jim úgy gondolta, hogy ez egy gyönyörű gesztus, és ezt a saját történetével ötvözte, ami a dal ihletője lett.

A dalhoz kínálunk egy LETÖLTHETŐ FELADATLAPOT, amely különböző nehézségi szintű feladatokat tartalmaz, melyek segítséget nyújtanak a dal osztályteremben való feldolgozásához.

Az előző hónapok dalai és a hozzá tartozó feladatlapok az alábbi cikkekben találhatók:

Jó zenehallgatást, együtt éneklést kívánunk!

Sulinet a Pinteresten!