A szenvedés (lúzerkedés?) ellenszere, avagy fókusz a köbön
2014/08/07 08:00
1296 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A múlt heti cikkünk után már biztosan van egy célod, amit szeretnél a megadott időre elérni. Eddig jó, de nyilván nem szabad itt megállni.

girl_suring_on_web_with_modern_laptop-wide A FB-on lógás közben is lehet nyelvet tanulni...

Nyilván te is tapasztaltad, hogy a nyelvtanulás kimondottan összetett dolog (muhaha!). Annyi mindent kéne egyszerre megtanulni, és a tanárok is folyton ezekkel nyúznak (vizsgafeladatok, nyelvtan, szavak, kiejtés, kultúra stb.). :) Néha szinte már-már lehetetlennek tűnik mindent észben és kézben tartani. Minimum Supermanné kéne válnod, hogy ne azt érezd, hogy nem jutsz egyről a kettőre, csak lúzerkedsz.

Mégis, mi a megoldás? A fókusz(álás)!

Mi az a fókusz?

Nem, most nem Gönczi Gáborékról beszélünk, hanem inkább arról a helyzetről, amikor

  1. Az ember ismeri a pontos célját (mit?)
  2. Azt is tudja, hogy HOGYAN jut el oda (hogyan?)
  3. És végül meg is teszi a szükséges lépéseket, hogy célba érjen (cselekvés).

A múlt heti fejtágítás óta már biztosan tudod, hogy „jól” nem tudunk megtanulni egy nyelvet, hiszen ez nagyban függ attól, hogy pontosan mit értünk a „jól tudáson”, mihez van szükségünk a nyelvre, melyik részét hasznosítjuk és így tovább. Tehát általános, örök érvényű okosságra itt se számíts.

Viszont ha a fönti három kérdést észben tartod és folyamatosan vizsgálod is az előremenetelt, akkor elég gyorsan tudsz haladni. Hogyan jutsz el idáig? Kérdezz! „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.”, írta Kazinczy egykoron, s most mi is bőszen bólogathatunk.

1. Kérdezz jót (s jól)!

Mennyi íráskészség feladatot kell megcsinálnom ahhoz, hogy tökéletes legyen a szóbeli vizsgám?

Elég fura, nemde? Nos, ez mutatja a NEM JÓ kérdést! Nem mondom, hogy nincs köztük kapcsolat, de két különböző terület fejlesztéséről beszélünk. Ha azt várod, hogy a 986. levél után maximális pontot kapsz a szóbelidre, akkor nem a jó irányba mozdultál el. Mi lenne, ha anyanyelvű spanokat keresnél a neten vagy akár a környezetedben is? Szerinted vajon elképzelhető, hogy ez gyorsabban eljuttat majd a célodhoz, mint a fogalmazások szorgalmas körmölése?

Én tehát inkább így fogalmaznék:

Hol találok olyan arcokat, akikkel polírozhatnám a nyelvtudásomat, hogy aztán belátható időn belül sokkal jobban kommunikáljak?

Figyelem, ez bizony egy kérdés! :)

Egyet azonban nem szabad elfelejteni! A tanfolyamoknak, nyelviskoláknak, magántanároknak, segédeszközöknek, jegyzeteknek, könyveknek bizony mind megvan a maguk helye a nyelvtanulásban. Ám pusztán attól, hogy vettél egy újabb csillivilli nyelvkönyvet, még nem fogsz jobban tudni. Saját magadnak kell kitapasztalnod, hogy neked melyik módszer segíti a legtöbbet.

Tehát az 1. pontunk meg is van: Jó kérdéseket kell feltenned, ez kijelöli a célodat. Igen, a célod bármi lehet, nem csak a beszédkészség fejlesztése! :) Sokan ezt tartjátok a legnehezebbnek, de választhatsz mást is, természetesen.

2. Készülj fel!

Amennyiben a célod már atombiztos, akkor jelentősen leegyszerűsödött a feladatod. Minden lehetséges forrást gyűjts össze hozzá. Visszautalva a külföldi csevegő cimborák keresésére: minél több anyanyelvű havert, hétköznapi beszédfordulatokat és/vagy kiejtést segítő programot/szótárt kutass föl, majd pedig fésüld át és rendszerezd őket. (Akár úgy is, hogy neked mi jött be és mi nem.)

Így nem érhet meglepetés. Hiszen minden eshetőségre föl vagy készülve.

3. Ne sajnáld belefektetni az energiát!

Van egy rossz hírem. Ezt sajnos nem lehet megspórolni. Abszolút nem. Igen, iszonyú sok egyéb, még talán „hasznosabb(nak tűnő)” dolgot is lehet csinálni, mint melózni. Hiszen jóval izgisebb netezni meg a haverokkal lógni, mint minden nap nekiülni a tanulásnak. (Ne feledd! A rendkívül hasznos appgyűjtemény mindig beválik! Cikkünk segíthet is!)

Ne aggódj, van megoldás! Ha tudod, hogy mit kell csinálnod és miért, akkor már csak komótosan végig kell sétálnod az odavezető úton. (Ez persze az idő függvénye is. Ha vizsgára tanulsz, akkor lehet, hogy futnod, netán sprintelned kell! Egy a lényeg: haladni muszáj!) Mint tudod, ehhez nem egetrengető nagy dolgok kellenek, hanem rendszeresség (minden nap egy kis feladat) és kitartás (semmiképpen nem adom föl). Meglátod, hogy a kis részekre bontás mennyi előnnyel bír. Pár Fb-komment átfutása vagy egy dalszöveg lefordítása biztosan belefér a napodba, és már meg is van a napi adag. :) Garantálom, hogy pár héten belül látni fogod a befektetésed megtérülését.

Ehhez viszont ténylegesen dolgoznod kell. :)

Nos, a te fókuszodban mi áll? Melyik részterületen szeretnél fejlődni, és ehhez hogyan fogsz eljutni? Oszd meg velünk kommentben!

Zwickl Éva cikke (Köszönjük Kőrösi Bálintnak, az Öt év - öt nyelv+ blog szakértőjének a cikk elkészüléséhez nyújtott segítségét.)

Tananyagot ajánlunk

Fejleszd a szókincsed!

Készülj a nyelvvizsgára!

Sulinet a Pinteresten!