Alkalmazott nyelvészet, avagy most a telefonod segít nyelvet tanulni
2014/08/07 08:00
5505 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mennyi időt töltesz egy nap az okostelód és/vagy tableted nyomkodásával? Nem keveset, ezt tudjuk jól. De ha már így van, miért is ne kovácsolnál ebből előnyt? A „haszontalan” böngészés helyett nyelvet is tanulhatsz, méghozzá irtó menő appok segítségével. Nézzük át a legérdekesebbeket!

smartphone_book_conceptual_illustration

Duolingo

Létezik mindkét rendszerre (iOS, Android). Figyelem, nagyon könnyen függővé válhatsz! Abszolút ingyenes és reklámmentes, a megjelenése szép, és könnyen lehet használni. Mivel játék alapú (ha hibázol, életet vesztesz) és közösségi (ugyanúgy követheted a haverokat, mint Facebook-on), valódi verseny is kialakulhat közöttetek. A magyarázatok könnyen érthetők, az alkalmazás szerkezete logikus és egymásra épülő. Ha most fognál bele egy új nyelv megtanulásába, akkor valódi főnyeremény!

További érdekessége, hogy angolul tanulhatsz magyar nyelven is (!!), de a többi nyelv egyelőre nem érhető el az anyanyelvünkön (például a németet csak angolul tudod tanulni – ez lehet egy következő kihívás!). Az ingyenesség és az önkéntes munka miatt, amivel ezt létrehozták az alkotók, apróbb hibákat is tartalmaz a program, de ezek elhárításán folyamatosan dolgoznak. (Légy helyi hős, és te is értesítsd őket, ha bibit találsz!)

Hátránya, hogy akár egyetlen betű félrenyomása bakit jelent, tehát nagyon szigorú, bár ez a tanárok nagy részénél sincs másként, ugye. Ráadásul egy szint után unalmassá válhat, de addig azért el kell jutni! :) Az összes hang gépi, ami egy ekkora projekt esetén nem meglepő, de azért tudjál róla előre.

Google Play
iTunes

Learn Invisible

Magyar fejlesztésű alkalmazás, ami bizony már önmagában is izgalmas. Könnyen rá lehet kattanni, a gyönyörű grafika segíti a tanulásod, ráadásul vizuálisan, mert piktogramok (ábrák) által tanulsz. (Ezt nagyon sokan könnyebbnek tartják, mint bármilyen más tanulási módot.) Viszont csakis és kizárólag szavakat; itt nem találsz se nyelvtant, se egész mondatokat!

Hátránya, hogy aránylag kevés szót tanít meg (nagyjából 500-at nyelvenként), ráadásul csak iOS-re van. Mivel „csak” szavakat találsz benne, a nyelvtanulásod többi részére máshol kell gyúrnod.

http://learninvisible.com/

Anki - Elektronikus szókártyák

Papíralapú kistestvéreit biztosan jól ismered, ám ezekkel virtuálisan játszhatsz. A legfőbb erénye az, hogy a program „helyetted gondolkodik”: tudja, hogy az egyes kártyákat mikor kell átismételned ahhoz, hogy a hosszútávú memóriádban maradjanak. Tehát nem random ismételgetsz, mint a régisulis szótárfüzettel, hanem tényleg csak akkor, amikor szükséges. Magolás kizárva! :)

A kártyákat megírhatod akár te is, de fullos csomagokat is letölthetsz a különböző nyelvekhez. Természetesen van magyar—angol, magyar—német és így tovább, de sokkal hasznosabb, ha magadnak készítesz csomagot, hiszen már azzal is tanulsz. Plusz itt nem (csak) szavakat tanulhatunk, mint egy nagy halmaz, amiből utána elég nehézkes tovább építkezni, hanem kifejezéseket vagy mondatokat. Mivel a kártyákkal csak akkor találkozol, ha valóban kell, garantált, hogy hatékonyan tanulsz, és meg is jegyzed az infókat.

Hátránya, hogy egy árnyalatnyit nehezebben kezelhető, és valljuk meg: nem a legszebb. Mindkét rendszerre létezik, ám az iOS verziója fizetős (22 €).

Google Play
iTunes

Babbel

Ingyenes, mindkét szisztémára letölthető szótanuló app. Hasonló a föntebb említett Ankihoz, ám itt előre beépített szókártyák vannak. Minden adott: kép, hang, tehát nem kell (és nem is lehet) szerkeszteni őket, menetkészen kapod. Tengernyi nyelvre létezik, emberi hang van benne. Példamondatokat is kapsz a szavak mellé, ami kétségtelenül megkönnyíti a munkádat.

Hátránya, hogy egy idő után elég monotonná válik. Mi több, csakis angolul lehet tanulni a többi nyelvet is, tehát gyenge középfok azért nem árt hozzá.

http://www.babbel.com/

Busuu

Ez bizony egy valódi nyelvkurzus a telefonodon! Nyúlfarknyi leckéken keresztül, fájdalommentesen tanítja meg az új szavakat, majd mondatba helyezi azokat, és még ki is kérdezi. Mindezt tanár nélkül! :) Itt is eredeti hang mondja ki a szavakat, ráadásul egy része még ingyenes is (mondjuk nem az egész!).

Hátránya, hogy ez is csak angolul elérhető, tehát magyarul nem használhatod. Ahogy láttad, az ingyenes rész limitált, pár dologért fizetni kell (nem vészes árat).

http://www.busuu.com/enc/mobile

Neked melyik vált be a legjobban? Tudod tovább bővíteni a fölsorolást? Nosza, írd meg a kedvencedet kommentben!

Zwickl Éva cikke (Köszönjük Kőrösi Bálintnak, az Öt év - öt nyelv+ blog szakértőjének a cikk elkészüléséhez nyújtott segítségét.)

Sulinet a Pinteresten!