Angol nyelvi órákon használható játékok 3.
Ferenczi Anita
2004/05/07 08:00
3865 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Írásunkban azoknak az angol nyelvet oktató pedagógusoknak igyekszünk segítséget nyújtani, akik szeretnék játékokkal gazdagítani a nyelvi órákat. Cikkünkben egy nyelvtani szerkezeteket és egy, az idővel kapcsolatos kifejezéseket gyakoroltató és fejlesztő feladatot mutatunk be olvasóinknak.

Twenty questions game

A játék célja:
A "There is...... " "There are ...." szerkezetek szóbeli gyakorlása, automatikus kérdés-válasz.
Résztvevők száma: amennyi az osztálylétszám (8-12 évesek)
Játékidő: 5-8 perc
Helyigény: Nincs
Kellékigény: 10-12 valódi tárgy vagy játék, melyek nevét a gyerekek ismerik angolul (lehet képekkel is) és egy nagy terítő

A játék menete:
A tanár bemutatja az osztálynak a barkochbában szereplő játékokat. A gyerekek angolul mondják a tárgyak neveit. Majd letakarják egy nagy átlátszatlan terítővel és a tanár a lepel alatt összekeveri őket. Választanak egy tanulót, aki megfog a terítő alatt egy tárgyat úgy, hogy az osztály ne lássa. A gyerekeknek ki kell találni, mit fog a kezében a társuk. Kérdeznek egyenként, a tanuló válaszol és szólíthatja a jelentkezőket:
Is there a monkey in your hand? No, it isn't.
Is there a car in your hand? No, it isn't.
Ha valaki kitalálja, a válasz: Yes, there is. Felmutatja a kezében levő játékot, hogy valóban az volt.
Ezután a kitaláló megy ki és fog meg egy tárgyat a lepel alatt. A társai ismét kérdeznek, ő válaszol. Addig mehet a játék, amíg minden tárgy sorra kerül.
Ha több azonos tárgyat helyezünk a takaró alá, előtte megbeszéljük, miből mennyi van.(pl: four books, two pens, ....stb.) . Így kérdeznek:
Are there four books in your hand? No, there aren't.
Are there two pens in your hand? No, there aren't.
Ha igen (Yes, there are. ) a válasz, felmutatják a tárgyakat, és új játék kezdődik.
Változatok:
A "Have got" szerkezet gyakorlására is felhasználható a játék, akkor így kérdeznek:
Have you got a monkey? No, I haven't.
Más változatban, haladó csoportnál a gyerekek más szerkezetű kérdéseket is feltehetnek, valamint variálhatunk a tárgyak összeválogatásával (kulacs, kincsesláda, drót, szög, stb.), ritkán használt tárgyakat rejtünk el.
Wolf game

A játék célja:
Az idővel kapcsolatos kifejezések gyakorlása, lazítás, feszültségoldás
Résztvevők száma: az osztály létszáma (8-12 évesek)
Játékidő: 5 perc
Helyigény: Akkora hely szükséges, hogy a gyerekek állva kört tudjanak alakítani és körülöttük kívül körben legyen futásra alkalmas kb. 1 méter széles sáv.

A játék menete:
A gyerekek kört alakítanak. Választunk egy farkast, ő a kör közepére áll. A farkas jár körbe és aki előtt megáll, az a gyerek kérdezi a farkastól: What's the time Mr. Wolf? Vagy: What time is it Mr. Wolf?
A farkas többféleképpen válaszolhat: Pl: It's seven o'clock.; vagy It's breakfast- time. ...stb.
Akinek ilyen választ ad, nem történik semmi, a farkas megy tovább körbe. De ha a farkas valakinek azt válaszolja: "It's lunch-time!!!", az gyorsan meneküljön, mert a farkas éhes és meg akarja enni. Amikor a farkas megfogta, "megette" az áldozatát, az lesz a farkas, akit "felfalt". Ő megy körbe és kérdezik tőle: Mennyi az idő Mr. Wolf?

A játékot leírta: Szilvai Mónika

Sulinet a Pinteresten!