Angol nyelvi órákon használható játékok 4.
2005/05/11 08:00
8771 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Folytatjuk sorozatunkat az idegen nyelven (is) játszható játékok bemutatásával. Ezek a játékok alkalmasak egy-egy speciális nyelvi feladat gyakorlására, egy-egy tananyag készségszintű elsajátítására éppúgy, mint rövid pihentetésül, vagy akár bemelegítésül is. Jó szórakozást - és jó nyelvgyakorlást kívánunk!

Pantomime game

A játék célja: A present continuous tense gyakorlása

Résztvevők száma: az osztálylétszám (10-14 évesek vagy idősebbek)

Játékidő: 10 perc

Helyigény: Nincs

Kellékigény: Több különböző kép, amin épp valaki csinál valamit (a gyerekeknek ismerniük kell a képeken látható cselekvéseket!)

Technikai igény: Nincs

Előkészítés: Nincs

A játék menete: Választunk egy gyereket, húz egy képet, megnézi (úgy, hogy ne lássa senki és félreteszi). Hang nélkül elmutogatja azt a cselekvést, ami a képen volt. (közben kérdezheti : What am i doing?). A társai jelentkeznek, és egyesével találgatnak: You are making tea. Ha a mutogató azt válaszolja: No, I'm not making tea, megy tovább a találgatás addig, amíg azt nem válaszolja: Yes, I'm................. Aki kitalálta, az mutogatja a következőt. A játék addig tart, amíg van el nem mutogatott kép.

Javaslatok képekhez: Valaki porszívózik, ül és olvas, számítógépezik, alszik, fut és zenét hallgat, almát eszik, áll a buszmegállóban, levelet ír, gördeszkázik, ...stb.

A játékot leírta: Szilvai Mónika
E-mail: szilvaim@freemail.hu


Word-train game

A játék célja: szókincsfejlesztés, figyelem és memóriafejlesztés

Résztvevők száma: ahányan vagyunk az osztályban ( korosztály nem számít)

Játékidő: 10 perc

Helyigény: Nincs

Kellékigény: Nincs

Technikai igény: Nincs

A játék menete:
A gyerekek sorban egyesével szavakat mondanak (bármilyet), de mielőtt a saját szavát kimondaná, minden előtte elhangzottat sorban elismétel. Majd hozzáteszi a sajátját. Pl: első gyerek azt mondja: write. A következő azt mondja: write , tennis. A harmadik azt mondja: write, tennis, flower. És így tovább. A végén jó sok szót kell elismételni. Ha kevesen vagyunk (Kb.10 fő), több kört is mehet egyszerre a játék. Ha valaki elfelejt egy láncszemet, segítünk. Az a legügyesebb, aki hibátlanul végigmondja a teljes szósort.

Változatok:
- A gyerekeknek mindig az előtte elhangzott szó utolsó betűjével kell szót mondani (lehetőleg ismétlés nélkül)
- Választunk egy témakört pl: állatok. A gyerekeknek állatokat kell mondaniuk sorban (nem kell elismételni az előtte elhangzottakat). Aki nem tud újat mondani, az kiesett. A játékvezető figyeli, hogy mely állatok hangzottak már el. Az nyer, aki a legtöbb állatnevet ismeri és nem esett ki. Választhatunk más témakört is, pl: konyha berendezése, növények, foglalkozások,...stb. a gyerekek szókincsétől függően.

A játékot leírta: Szilvai Mónika
E-mail: szilvaim@freemail.hu

A képek forrása:
www.anvari.org/photos

Sulinet a Pinteresten!