Az anyanyelvet ünnepeljük
2013/02/21 10:24
2133 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

1999-ben nyilvánította az Unesco közgyűlése február 21-ét az Anyanyelv Nemzetközi Napjává.

Int-mother-lang-day-monument International Mother Language Day Monument, Ashfield Park, Sydney, Australia

A nemzetközi szervezet céljai között szerepelt, hogy felhívja a figyelmet a Föld sokszínűségére és a nyelvek gazdagságára.

1999. november 17-i bejelentése után az első alkalom 2000. február 21-e volt, mikor ünnepelhettük, azóta viszont minden évben megrendezésre került. A dátum egy pakisztáni diáktüntetésre utal, amikor is az urdu nyelvet nyilvánították a hivatalos nyelvvé. Bangladesh - akkor még Pakisztán része - területén azonban a bengáli nyelvet beszélték, így a nyelvi mozgalom Dakkában nagy tüntetést szervezett - amit a rendőrség igyekezett elfojtani, s keményen fellépett a tüntetők ellen, öt közülük meg is halt.

Így azóta Bangladesh-ben ezt a napot a bengáli nyelv napjaként ünneplik.

Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése a 2008-as Nyelve Nemzetközi Éve rendezvénysorozat részeként küön is megünnepelte.

A nyelvek száma

Jelenleg a kortárs nyelvek számát pontosan nem tudjuk megmondani, legalábbis pontos adatok nincsenek róla, a felmérések eltérnek, attól függően, hogy mely kutatásra utalunk. Az mindenestre biztos, hogy a beszélt nyelvek száma körülbelül 6000 és 7000 között van, s hogy ezeknek a nyelveknek a felét már kevesebb, mint 3000 ember beszéli. Így a beszélt nyelvek száma folyamatosan és nagy ütemben csökken, a szakértők elég rémisztő becslése szerinte 100-150 éven belül a fele el fog tűnni - a beszélt nyelvek kb. 50-90%-a tartozik a veszélyeztetettek közé.

Veszélyeztetett nyelvek

Ezen csoportba tartoznak azok a nyelvek, melyeket egyre kevesebban használnak, mert például az anyanyelvi használók kihalnak, vagy egy más nyelvet kezdenek használni. A következő lépés, amikor "halott nyelvvé" válik az adott nyelv, mert már senki sem beszéli anyanyelvi használóként. Kihalt nyelvként említjük a nyelvet akkor, amikor már senki sem beszéli azt.

A különböző nyelvek kihalása nem újkeletű dolog, mindig is tűntek el a történelem folyamán, azonban jelenleg a globalizáció és a neokolonializmus áldásos hatásainak köszönhetően jóval inkább felgyorsultak ezek a folyamatok.

Sulinet a Pinteresten!