In memoriam Robin Williams
2014/08/14 15:37
1791 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2014. augusztus 11-én elhunyt a világ egyik legviccesebb embere. Mély depresszióban szenvedett évek óta, míg végül sajnos élete eldobása mellett döntött. Miért fogunk rá emlékezni?

Damon-Williams-Affleck-Academy-Awards-for-GOOD-WILL-HUNTING-horizontal Damon, Williams, Affleck, plusz három Oscar

Két földönkívüli jóbarát

Rengeteg felejthetetlen alakítás fűződik a nevéhez. Elképesztő, sodró humorát még az iskolásévei alatt finomította. Mivel a család igen gyakran költözni kényszerült, Robin sehol nem volt igazán otthon. Hogy mégis el- és befogadják, valamint hogy ne szekálják, híres embereket, humoristákat kezdett utánozni. (Itthon Gálvölgyi János tette ugyanezt gimnazista korában, hasonló sikerrel.)

Az érettségi után a New York-i Juilliard School-ba került. Ez a híres, nagymúltú művészképző (tánc-zene-színészet a fő csapásirányok) volt Williams bázisa, egyben legmélyebb barátságát is ennek az iskolának köszönhette. Christopher Reeve, azaz Superman lett a cinkostársa. Rengeteg tanórára csak ketten jártak, így hamar cimborák lettek. Ez a kivételes kapcsolat Reeve 2004-es halálával szakadt meg. (Egykori iskolájukban létezik egy Robin Williams-ösztöndíj a mai napig is.)

Nevettet és gondolkodtat

A filmvászonra üstökösként robbant be. 1978-ban került reflektorfénybe az Egy úr az űrből (Monk&Mindy) tévésorozat címszerepével. 1987-ben ért el élete első mérföldkövéhez: a „Jó reggelt, Vietnam!” című film lemezlovasaként elképesztő ismertségre tett szert.

Külön kiemelendő két alkotás, már csak az alaptörténetük miatt is. Az egyik az 1989-es Holt költők társasága (Dead Poets’ Society), amiben Mr. Keatinget, az irodalomtanárt alakította. Amennyiben nem láttad még ezt a filmet, érdemes rászánnod azt a 130 percet. Garantáltan megéri megnézni. (Figyelem! A gondolkodásra késztetés veszélye maximálisan fönnáll!)

A másik az 1997-es Good Will Hunting (amely később a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart jelentette Williamsnek) pszichológusi szerepet osztott rá. Sean Maguire-ként egy olyan kitartó lélekjavítót alakított, aki a takarítóként dolgozó, ám egészen zseniális Will Huntingot (Matt Damon) vette a szárnyai alá. A sztori bepillantást engedett a szereplők bonyolult életébe, családi gondjaikba, vívódásaikba. Döntéseket hoztak, mert rá voltak kényszerítve. Majd akkor is döntéshelyzetbe kerültek, amikor végül választaniuk kellett, hogy merre alakítsák tovább az életüket. Hiába a több évtizednyi korkülönbség, mindketten nagy hatással bírtak a másik életére. Itt is elgondolkodtató alkotással lesz dolgod, megéri végigülni mind a 126 percet.

Ne feledkezzünk meg komikusi vénájáról sem, a teljesség igénye nélkül: Mrs. Doubtfire (ahol nőt alakít!), Flubber, Jumanji. Az Aladdin Dzsinnje, és a Táncoló talpak mindkét részében Ramón és Lukász is az ő hangjához fűződik. Bár hosszasan elhúzódó pénzügyi csatái voltak a rajzfilmesekkel, végül animációs szinkronszerepei miatt 2009-ben hivatalosan is Disney legendává választották.

Vegán és környezetvédő

Legfontosabb küldetésének tartotta a Föld védelmét és a jótékonykodást. Windfall nevű alapítványával igyekezett mindenhol segíteni. Vegán volt (semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztott), elhivatott környezetvédőként elektromos autóval járt. 2010-ben az összes műsorának bevételét az új-zélandi földrengés károsultjainak ajánlotta föl. Beteg gyerekeket nevettetett meg a kórházban bohócdoktorként, de ha úgy adódott, amerikai katonákhoz látogatott a harctérre. Enyhe fokú hiperaktivitása különösen alkalmassá tette a szórakoztatásra, gyorsan pörgő agya csak úgy ontotta a poénokat.

Miközben a filmes karrierje dübörgött, a magánélete nem volt ilyen kiegyensúlyozott. Háromszor nősült, több elvonót is megjárt drog-és alkoholfüggése miatt. Ezeket nem titkolta, mivel nagyon szerette volna, ha az emberek az ő példájából okulnak. Hősiesen küzdött, amíg csak bírt. Elhatalmasodó depressziója és bizonytalan anyagi helyzete azonban fölőrölték.

A sors különös fintora, hogy az ember, aki ennyi vidám órát okozott a világnak, a lelke legmélyén csillapíthatatlanul és fájdalmasan magányos volt.

Zwickl Éva cikke

Sulinet a Pinteresten!