Kezdeményezés a nyelvoktatás előmozdítására
Ferenczi Anita
2004/07/13 08:00
2587 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Európai Unió 2004-2006-os Nyelvtanulás és nyelvi diverzitás elnevezésű akcióterve különös hangsúlyt fektet az elektronikus tanulási eszközök alkalmazására. Az Európai Bizottság által elfogadott szöveg értelmében: "az elektronikus tanulás, ezen belül is az Internet által lehetővé tett iskolák közötti kapcsolatok és a ITK használata az oktatásban, nagy teret biztosít a különböző nyelvi közösségekhez tartozó diákok közötti kapcsolatoknak."

Az akcióterv három területet ölel föl: ki kell terjeszteni az élet hosszig tartó nyelvtanulás előnyeit minden állampolgár számára; olyan tanulási környezetet kell kialakítani, amely kedvez a nyelvtanulásnak; a nyelvtanulásban helyet kell biztosítani a kisebbségi és a regionális nyelveknek.

Más érdekes európai kezdeményezések, melyek a nyelvtanulásról szolgálnak információval:

Lingua Catalogue:
A nyelvoktatásban elért európai eredmények áttekintése megtalálható a Lingua Catalogue elnevezésű honlapon, mely egy adatbázis, amely tartalmazza az Európai Bizottság segítségével kifejlesztett nyelvoktatási eszközök leírását. Noha az elsődleges eszköz még mindig a könyv, az elektronikus tanulási eszközök használata növekvő tendenciát mutat. Jelenleg 32 CD-ROM, 8 CD és 7 honlap listáját találhatjuk itt meg.

Label adatbázis:
Az európai újító projektek a nyelvtanításban és nyelvoktatásban a European Label megnevezésű adatbázis 429 projektet gyűjt össze (melyek között on-line kurzusok is szerepelnek). A projektek között van helyi, regionális vagy nemzeti szintű, és mindegyik kreatív megoldásokkal szolgál, hogyan lehetne a nyelvoktatás minőségét javítani, motiválni a diákokat, kihozni a legjobbat a létező oktatási forrásokból, hogy tovább bővítsék a nyelvi kínálatot stb.

Euroclic:
Ez egy tanároknak szóló honlap. Az Európai Bizottság hozzájárult a Euroclic létrehozásához, amely egy hálózat, melyet tanárok és egyéb személyek vehetnek igénybe, akiket érdekel, hogy hogyan lehet az idegen nyelveket egyéb oktatási tárgyak tanításában alkalmazni. A hálózatnak rendszeres hírlevele jelenik meg, a honlapon megtalálható számos tanítási anyag, és van chat fórum is.

Lingu@net Europa:
Virtuális idegennyelv-tanítási és -tanulási központ. Egy tíz nemzetből álló konzorcium fejleszti. A központ hasznos információkkal szolgál tanároknak, oktatóknak, döntéshozóknak, és hosszabb távon majd a nyelvtanulóknak. A utóbbi tartalmazni fog különféle információkat az idegen nyelv tanulásról és tanításról, valamint letölthető tananyag mintákat.

ICT4LT:
Information and Communication Technology for Language Teachers, azaz információs és kommunikációs technológia nyelvtanárok számára: ez a honlap egy nemzetközi vállalkozás, mely az európai nyelvtanárok szükségleteit hivatott kielégíteni. A site tartalmaz ingyenes tanárok és tanár továbbképzők által kipróbált oktatási anyagokat.

Sulinet a Pinteresten!