Mesés nyelvtanulás
2013/02/05 08:00
6890 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A nyelvtanulás sokszor fáradságos, kemény munka. Vajon lehet-e ez másképp? Lehet-e az idegen nyelv elsajátítása örömteli élmény, spontán, természetes tevékenység?

mese_shutterstock_converted

Kisgyermekkorban lehetséges, hogy a gyerekek természetes kíváncsiságára, nyitottságára, fogékonyságára alapozva felkeltsük érdeklődésüket az idegen nyelvek iránt. Az idegen nyelv tanítását a természetes nyelvtanulás folyamataira építve, életkori sajátosságaiknak megfelelően játékos, tevékenykedtető, mozgásos elemekből építjük fel. A cselekvésközpontú tanításnak köszönhetően a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerülnek az idegen nyelvvel.  Ebben az életkorban az anyanyelvi szókincsük is folyamatosan gazdagodik új szavakkal, ezáltal hallás, utánzás útján könnyedén elsajátítanak új idegen nyelvi kifejezéseket is. Célunk, hogy a versek, mesék, dalok, játékok során észrevétlenül sajátítsák el az új nyelv hangzásvilágát, ritmusát, fejlődjön beszédértési készségük és önbizalmat szerezzenek az idegen nyelven történő szóbeli megnyilatkozáshoz. A helyes minta elsajátításához fontos az idegen nyelvű óravezetés és minél több anyanyelvi inger beépítése a tanórába, s mindezek mozgásos tevékenységgel való összekötése, például mesék, jelenetek eljátszása páros vagy csoportmunkában. Emlékezetes, jó hangulatú, humoros órákon élmény teli lesz a tanulás, a siker pozitív érzelmeket kelt a tanulókban, felkelti az érdeklődésüket az idegen nyelv iránt és megszületik az ismétlés óhaja. A kisgyermekkori nyelvtanulás azon túl, hogy életkori sajátosságaik, fogékonyságuk, nagyon fejlett befogadó képességüknek köszönhetően nagyon hatékony lehet, megalapozhatjuk későbbi nyelvtanulásukat, az idegen nyelvek és kultúrák iránti fogékonyságukat is.

Tündérmesék és fabulák

"I believe fairy tales are true, fully taken, in their ever-repeated and always varied series of human events, a general explanation of life, born in ancient times and preserved in the peasant consciousness slow down to us; are the possible fates of every man and woman" (Italo Calvino).

A kisgyermekek világához közel állnak a mesék, dalok, szeretnek rajzolni.  Az interneten számos olyan weboldal található, ahol meséket, mondókákat találhatunk idegen nyelveken, melyeket beépíthetünk a tanórába.

Az I’ll tell you a story egy angol nyelvű mesegyűjtemény az interneten, ahol klasszikus mesélők, mint a Grimm testvérek, Dickens, Andersen, La Fontaine meséi mellett népmeséket, állatmeséket és mai mesélők történeteit is olvashatjuk. A felületre egy gyors regisztrációt követően bárki feltöltheti írásait szöveges, hang vagy akár videó formátumban. A mesék mobil alkalmazás formájában is elérhetők.

Szintén angol szinkronnal elérhetők és online megnézhetők a youtube videómegosztón a magyar népmesék egyes részei. (Hungarian Folk Tales)

Az aranyborjú (The golden calf)

Grimm meseutak

A német származású Grimm fivérek, Jakob és Wilhelm Grimm mesegyűjtők, a 200 évvel ezelőtt kiadott Gyerek- és családi mesék című gyűjteményükkel világhírnévre tettek szert.  Munkásságuk során több mint kétszáz szöveget gyűjtöttek össze. A jubileum kapcsán 2013-ban 200 tematikus meseútvonallal várják a Németországba érkező turistákat. A Grimm testvérek meséi magyar, német és angol nyelven is olvashatók az interneten.

Német nyelvtanulók számára további két weboldalt ajánlunk, az 1000-maerchen.de és az internet-maerchen.de nagy számban, ingyenesen, regisztráció nélkül bocsát rendelkezésünkre klasszikus és modern meséket egyaránt.

Sulinet a Pinteresten!