Nüanszokon múlik a sikeres nyelvtanulás
Érsek Dóra
2008/03/28 08:00
2727 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Alapvetően több, látszólag nem túl fontos szabály betartásán múlik a sikeres idegennyelv-tanulás, állítja az 1983-ban alakult, magyar tulajdonú Babilon Nyelvstúdió. A 25. születésnapját idén ünneplő nyelviskola számos módszertani újítás révén vált kiemelkedően sikeressé, megfontolandó jó tanácsait ez alkalomból 25 pontban adja közre. Érdmes tehát elgondolkodni az alábbi észrevételeken, s megfogadni ezt a néhány tanácsot!

Maróthy Miklós pár évvel ezelőtt a Renault Hungária kereskedelmi igazgatójaként szembesült azzal, amivel sokan mások is: a magas szintű angol nyelvtudás hiánya komoly akadályt jelenthet karrierjében. Maróthynak lehetősége nyílt arra, hogy egy másik országban vezesse a Renault ottani leányvállalatát. Habár a menedzser kitűnően beszélt franciául, az új pozícióhoz elengedhetetlen volt a felsőfokú angoltudás. „A nyelvtanulás idő- és energiaigényes dolog. Ha az ember napi tizenórás munka mellett tanul nyelvet, akkor rendkívül fontos a megfelelő partner kiválasztása, aki kellő rugalmassággal és megfelelő szakértelemmel átsegíti a tanulót e nehéz időszakon” – mondja Maróthy Miklós, aki a Babilon Nyelvstúdió korábbi tanulójaként sikerrel vette az akadályt: mikor megbízást kapott a Renault Horvátország vezetésére, profi angol nyelvtudással felvértezve tudta elvállalni a feladatot. Bár azóta hazatért, a Renault Hungária vezérigazgatójaként ma is nagy hasznát veszi a magas szinten elsajátított nyelvtudásnak. 
Az ő példája is jól szemlélteti, hogy mennyire fontos a nyelviskola rugalmassága, és a megfelelő hozzáállás, de a nyelvoktatás módszertani átalakulása is jelentősen hozzájárul a tanulás sikerességéhez. Már nagyon korán, az 1980-as évek kezdetétől, az angol és a német nyelv térhódításával jelentkezett az igény újfajta, hazánkban addig még ismeretlen módszerek bevezetésére. Ebben a Babilon Nyelvstúdió úttörőként vett részt. Az alapító Babai Éva ott volt a kezdeteknél, amikor megjelentek az első közoktatáson kívüli nyelvtanítással foglalkozó cégek és a különböző vadonatúj módszertani irányzatok is – így például az emberközpontú, a nyelvi szituációk önálló megoldását hangsúlyozó és a kommunikációs készséget fejlesztő tananyagok. 

Így induljon neki 

Módszertanilag bizonyított és a Babilon negyed évszázados tapasztalata is alátámasztja, hogy a nyelvtudás szintjének felmérése alapvető fontosságú, ez a kiinduló pontja minden tanulási folyamatnak. Az oktatás során is van már bevált sikerrecept. „Kurzusainkon a magyar, valamint az idegen anyanyelvű tanárok szoros kooperációjának módszere kiemelkedően eredményesnek bizonyult. Közösen állítják össze a tananyagot és osztják meg egymás között a tanórákat. Mindez a kommunikációs készség maximális fejlesztését szolgálja, hétköznapi élethelyzetekhez köti a nyelvtanulást, így a nyelv eszközzé válik a hallgató kezében” – mondja Babai Éva. A 25 éves születésnapját ünneplő Babilon Nyelvstúdió 25 pontban gyűjtötte össze jó tanácsait, melyekre egy kezdő, de akár egy haladó szinten lévő nyelvtanulónak is figyelni kell.

25 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz: 

1. Válasszon egy emberközpontú, családias nyelvstúdiót. Ha nem volt meggyőző az első benyomása az adott iskoláról vagy stúdióról, akkor gondolkozzon el rajta, hogy jó helyen jár-e. 
2. Használható tudást csakis minőségi oktatóktól szerezhet, ezért olyan nyelvstúdiót keressen, ahol módszertanilag is képzett tanárok várják. 
3. A nyelviskola kiválasztásánál érdemes azt is megvizsgálni, hogy milyen alternatív segítséget tudnak biztosítani a nyelvoktatás terén: a Babilon Nyelvstúdió folyamatosan frissülő könyvtárában például rendkívül sokféle tananyag áll rendelkezésre. 
4. A szintfelmérésnek kulcsfontosságú szerepe van. Mind az írásbeli, mind a szóbeli tudást érdemes feltérképezni. A Babilon kurzusai elindítása előtt mindig ingyenes szintfelmérőt tart. 
5. Mindig jelezze, ha úgy érzi, hogy nem a megfelelő tanfolyami csoportba került. A nyelviskolának rugalmasan kell kezelni az ilyen eseteket. 
6. Mindig tűzzön ki rövid- és hosszú távú célokat maga elé, legyen kialakított időterve. 
7. Fontos a tudásnak, életkornak és érdeklődésnek megfelelő tankönyv kiválasztása, melyet érdemes testre szabott tananyaggal kiegészíteni. 
8. A motiváció rendkívül fontos. Mindig jusson eszébe, hogy miért tanulja az adott nyelvet, képzeljen el egy olyan szituációt, melyben sikeresen használja nyelvtudását. Óráról órára vigyen magával kérdéseket, melyek saját érdeklődési köréből származnak, ez jó alapja lehet egy párbeszédnek. 
9. Ne féljen a hibáktól: ez a tanulással járó folyamat természetes része. Sokan nem hajlandóak megszólalni addig idegen nyelven, míg nem használják azt magabiztosan. De hogyan tanulna meg jól beszélni, ha egyáltalán nem beszél? Gyakoroljon minél többet éles helyzetekben, ne ijedjen meg például, ha egy külföldi útbaigazítást kér az utcán. 
10. Hasznosítsa korábbi nyelvtanulási tapasztalatait, fedezze fel a rokon vonásokat korábban tanult nyelvekkel vagy akár anyanyelvével. 
11. A hangos vagy félhangos tanulás is hasznos, segíti a tanulási folyamatot. Mindig mondja ki hangosan a szavakat, amikor memorizál vagy szöveget alkot. Ez nem csak a kiejtésben, de a nyelv elsajátításában is segít. 
12. Szókincse bővítéséhez használjon változatos módszereket, például kártyákat, képeket vagy olvasson idegen nyelven rövid, könnyedebb hangvételű írásokat, például novellákat, újságcikkeket, tanuljon vicceket, vagy éppen memorizálja kedvenc dalszövegeit.

13. A szavakat ne önmagukban memorizálja. Hasznosabb, ha néhány szóból álló kifejezést próbál megjegyezni. 
14. Ne essen abba a hibába, hogy egy ültő helyében bemagol rengeteg szót. Inkább tanuljon meg naponta 20-25 új szót, ez egy sokkal eredményesebb módszer. 
15. Maximális ráfordítással végezze a feladatait, ne hagyja, hogy valami rosszul rögzüljön, mert a későbbiekben már nehéz korrigálni. Vigyázzon a típushibákkal. 
16. Újra és újra vegye át, amit korábban tanult. Tényleg igaz a mondás: ismétlés a tudás anyja. 
17. Mindig rendszerezze a korábban tanultakat, és ne csak a könyvespolcokon, hanem a fejében is. 
18. Rendszeresség: minden nap tanuljon, még ha csak 5-10 percet is tud rászánni. Kis szókártyákat lehet a buszon is nézegetni, idegen nyelvű CD-t a kocsiban hallgatni… 
19. Használjon kétnyelvű könyveket. Ezek nem csak hasznosak, de kényelmesek is, hiszen míg az egyik oldalon idegen nyelven, addig a másikon anyanyelvén találja meg a szöveget. 
20. Nézzen feliratos filmeket, hallgasson külföldi zenét, vagy csak használja a nyelvet hétköznapi szituációkban. 
21. Kösse össze a kellemest a hasznossal. Szervezzenek a csoporttársakkal közös programokat, és osszák meg egymással tapasztalataikat. 
22. Az internet ma már tökéletesen elfogadott eszköz a tanuláshoz. Bármilyen nyelvi szinten is legyen, rengeteg hasznos segédanyagot találhat a neten. 
23. Ne csak a nyelvre koncentráljon, próbálja megismerni a nyelvhez tartozó kultúrát, szokásokat és hagyományokat is. 
24. Tartsa szem előtt, hogy a legtöbb munkaadó az élő nyelvhasználatot és a kiváló kommunikációs készséget preferálja. 
25. Olyan nyelviskolát válasszon, ahol lehetőséget biztosítanak arra, hogy akkreditált és államilag elismert nyelvvizsgabizonyítványt szerezzen. A Babilon Trinity és Euroexam vizsgákkal foglalkozik, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek. 

Kapcsolódó webcím:  
http://www.babilon-nyelvstudio.hu 

További információ:  
Kolma Kornél
ügyvezető 
Sakkom Interaktív - az Ön hírneve a mi jó hírünk 
Mobil: (+36) 20-3333-220 
E-mail: kkolma@sakkom.hu 
Cím: 1139 Budapest, Petneházy u. 52.
Webcím: www.sakkom.hu 

A Babilon Nyelvstúdióról:

A Babilon Nyelvstúdió 1983-ban alakult, fő profilja az angol, a német és a magyar mint idegen nyelv oktatása. Oktatási programjukat a 21. századi használható, kompetens nyelvtudás megszerzésére irányuló igények határozzák meg. Trinity és Euroexam akkreditált nyelvvizsgáik a végzett hallgatóknak európai szinten elfogadott minősítést biztosítanak. Kiscsoportos tanfolyamok és egyszemélyes tanórák mellett vállalati vezetők oktatásával is foglalkoznak. Kiemelt ügyfeleik voltak többek között: az E.ON Energiakereskedő Kft., az IKEA Lakberendezési Kft., az OTP Bank Nyrt. és a Szerencsejáték Zrt.

Sulinet a Pinteresten!