Nyár, napsütés, nyelvtanulás
Érsek Dóra
2008/08/01 08:00
2189 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Lehet, hogy nem pontos az előbbi idézet, de valami hasonló magvas gondolatot szoktak hozzáfűzni ahhoz, amikor egy illetőről kiderül, olyan sok nyelven beszél, mintha születése pillanatától kezdve csak angolul, németül vagy franciául tanult volna. Van, aki pedig éveket küzd azzal, hogy azt a bizonyos egyetlen nyelvvizsgapapírt megszerezze, s még a nyári szünetről is lemond, hogy beülhessen az iskolapadba.

Ebben a világban már csak az boldogul, aki meg tud szólalni görögül, németül vagy franciául. Persze ebben a gondolatban van némi túlzás, de a túlzás mögött azért ott az igazság, vagyis modern korunk egyre gyorsuló mókuskerekében, ma már elvárás, hogy úgy lépje át valaki az egyetem, vagy főiskola küszöbét, hogy zsebében lapul a nyelvvizsga bizonyítvány. Akinek könnyen megy, az már középfokú tanulmányai során letudja ezt a komoly akadályt, akinek pedig nem, az erőt, energiát, s módszert sem kímélve hadakozik a der, die, das misztériumában. 

Nyáron persze sokan fittyet hánynak az egészre, s inkább a strandot választják, míg a lelkes és elszánt küzdők otthon a gép előtt, nyelvi táborban, nyelviskolában, esetleg magántanár mellett próbálják behozni a lemaradást. 
Az ingyenes online nyelvtanuláshoz nincs igazán szükség másra, mint egy számítógépre, internetre, illetve különböző számítógépes programokra, melyek segítségével neki kezdhetünk az általunk választott nyelv elsajátításának. A kezdőtől, akár haladó szintig is feltornázhatjuk magunkat a nyári hónapok alatt, feltéve, hogy kellőképpen kitartóak vagyunk, s nem rettenünk vissza attól, hogy nem egy hozzáértő szakember kalauzol minket pl. az angol nyelvtan világában. 

Az online honlapokon, vagy akár itt a www.sulinet.hu/nyelvek felületén tesztek, hallás utáni szövegértési feladatok segítségével haladhatunk előre idegen nyelvi ismereteik bővítésében, s ehhez még a hűvös lakásból sem kell kimozdulnunk. Arról nem is beszélve, hogy ez a módszer a pénztárcánkat is kímélni, csak hogy magunkra vagyunk utalva, s néha az emberi lustaságnak köszönhetően inkább a tévét nézünk, mint hogy szavak magoljunk.

Az előbbiekben említett eset azonban elő sem fordulhat akkor, ha a nyári szünetből egy hetet nyelvi táborra is áldozunk. Ezek ára felér egy kisebb fajta Balaton-parti nyaralással, de szakemberek kezei között, mégis társaságban, jó hangulat mellett készülhetünk, mondjuk a nyelvvizsgára. Nyelvi táborokat általában nyelviskolák szerveznek, különböző korosztályok számára, így az egészen kicsiktől a felnőtt korig bárki részt vehet ezek programjában. Sőt, a bátrabbak, akár külföldön, anyanyelvi környezetben is gyakorolhatják tudásukat. Ebben az esetben vagy családoknál, vagy pedig hotelben szállásolják el a nebulókat, így aztán világot is látunk, s bepillantás nyerhetünk más népek kultúrájába. Ha valaki tehát úgy dönt, hogy szeretne az osztályterem falain kívül nyelvet tanulni, annak ez a megoldás javasolt a nyári nyelvtanulásra. 

Aki viszont a hagyományos módszert szereti, vagyis az iskolapadban ülve biflázni a furcsábbnál furcsább szavakat, annak csak is a nyelviskolák jöhetnek szóba, melyek nyárra is számtalan lehetőséget kínálnak. Ebben az esetben saját igényeiknek megfelelően válogathatunk a különböző szintek, heti órabeosztások, s órakezdések között, s akár már reggel hétkor is tágíthatjuk az agykapacitásunkat. A nagyobb nyelviskolák az ország bármely pontján kínálnak lehetőséget a tanulni vágyóknak, azonban ebben az esetben is érdemes végig gondolni, hogy a nyaralásra szánt pénzt fordítsuk-e nyelvtanulásra. 

Természetesen, a cél szentesíti az eszközt, vagyis a nyelvvizsga bizonyítvány minden áldozatot megér, még azt is, hogy esetleg magántanárt fogadjuk hetente néhány órára. Ez persze szintén nem éppen pénztárcakímélő módszer, hiszen 45 perc akár 2500 forintba is kerülhet, s ennyi idő alatt csak lassan haladunk előre az általunk választott nyelv elsajátításában. 

Bármelyik megoldást is válasszuk, nyáron nyelvet tanulni nem éppen kellemes időtöltés, bár ha magunkkal visszük a könyvet a strandra, két csobbanás között ott is hódolhatunk a tanulás iránti vágynak, s eleget tehetünk a lelkiismeretünk megnyugtatásának.

Sulinet a Pinteresten!