Nyelvek

Tejföl, tejfel, igen, nem?

Tejföl, tejfel, igen, nem?

Ha egy opciót kevesebben választanak, még nem feltétlenül helytelen.

8 éve
Nyelvi intelligencia fejlődése gyermekkorban

Nyelvi intelligencia fejlődése gyermekkorban

Már a 19. század elején komoly vitákat váltott ki a pszichológusok között, hogy vajon a gondolkodás és az intelligencia között milyen kapcsolatok feltételezhetők, s hogy ezek hogyan és miként befolyásolhatók és alakíthatók a gyermeki gondolkodás fejlesztésében.

9 éve
Tíz tuti tipp angolból

Tíz tuti tipp angolból

Az angoltudás manapság nélkülözhetetlen, de eljutni a megfelelő szintre, nem könnyű feladat. Folyamatos gyakorlást és tanulást igényel, ha up-to-date, azaz naprakész szeretnél lenni. A nyelvtanulók számára az egyik leghatékonyabb megoldás, ha anyanyelvi beszélővel gyakorolnak. De mit lehet tenni, ha egy anyanyelvi beszélő sincs a közelben? Íme 10 egyszerű tipp arra, hogyan fejleszd a beszédkészéged!

5 éve
A kategória cikkei
A közlésfolyamat tényezői

A közlésfolyamat tényezői

Mindenfajta kommunikáció általánosítható néhány közös tényező kiemelésével, amelyek jól modellezik az információcsere működését.
9 éve
Nem nyelvi eszközök

Nem nyelvi eszközök

Az emberi kommunikáció, vagyis közlésfolyamat rendkívül összetett. Amellett, hogy szavakkal, mondatokkal nyelvileg, azaz verbálisan fejezzük ki magunkat, rengeteg olyan jelet használunk, amelyek nem a nyelvi kifejezésmód körébe tartoznak. Ezeket nevezzük összefoglalóan nem nyelvi vagy nem verbális (esetleg nonverbális) kifejezőeszközöknek.
9 éve
Kutyát ír, kutyát mond?

Kutyát ír, kutyát mond?

A közkeletű vélekedés szerint a magyar nyelv kiejtése azért könnyű, mert azt mondjuk, ami le van írva. Nem árt azért felkészülni egy-két meglepetésre e tekintetben.
9 éve
A nyelvi jelrendszer

A nyelvi jelrendszer

Nap mint nap használjuk, akár beszélünk, akár írunk, de még akkor is, ha csupán gondolkodunk: a nyelv jelek összességéből áll, amelyek bizonyos szabályok szerint rendbe szerveződnek.
9 éve
A tanár-diák chat

A tanár-diák chat

Hogy beszél a diák a tanárával a közösségi portálokon? És a tanár a diákjával? Mindenképpen kézenfekvő azt a fórumot használni az információcserére, amelyet mindkét fél jól ismer; de vajon jól használják ezt a terepet? Lehet rosszul használni?
10 éve
Tanulj ritkább nyelveket!

Tanulj ritkább nyelveket!

Bemutatunk öt nyelvtanulót, akik nem a jól bevált angolt vagy valamelyik hasonlóan elterjedt nyelvet választották, hanem egy ritkábbat.
10 éve
7 német kiszámoló vers

7 német kiszámoló vers

A kiszámoló versek (németül Abzählreime) olyan rövid versikék, melyeknek az a feladatuk, hogy játék során gyorsan, véletlenszerűen tudjunk egy gyerekcsoportból egy-egy tanulót kiválasztani valamilyen feladatra, például csapatkapitánynak.
10 éve
7 angol mondóka

7 angol mondóka

A kisgyerekek idegen nyelvi oktatásakor fontos tényező, hogy játékos módszereket válasszunk. A játék, pedagógiai szemmel nézve azért lehet nagyon hatékony, mert az ismeretek észrevétlenül ivódnak a gyerekek emlékezetébe, megszeretik az új nyelvet, folyamatos sikerélményhez jutnak.
10 éve
Gyakorolj tanulókártyákkal!

Gyakorolj tanulókártyákkal!

A tanulókártya az egyik leghatékonyabb segédeszköz a tanuláshoz. Bármely tantárgy tanulásánál nagy hasznát veheted, elsősorban memoriterek gyakorlására alkalmas. A tanulókártya hagyományosan nem más, mint egy pakli papírkártya, melynek az egyik oldalán a kérdés, a másik oldalán a kérdésre adott válasz olvasható. Nagy előnye, hogy bárhol, bármikor tudsz vele tanulni, nem kell hozzá előkészülni. Kis helyen elfér, így magaddal viheted, ezáltal a lehető legtöbb időt a tanulásra tudod fordítani.
10 éve
 Önkéntes nyelvtanulás

Önkéntes nyelvtanulás

Egy korábbi cikkünkben már írtunk remek külföldi nyelvtanulási lehetőségekről. De milyen lehetőségei vannak annak a fiatalnak, aki nem rendelkezik elegendő önerővel, hogy befizessen egy hetekig, hónapokig tartó intenzív nyelvi kurzusra?
10 éve
1234567 / 9

Sulinet a Pinteresten!