Nyelvek

Tejföl, tejfel, igen, nem?

Tejföl, tejfel, igen, nem?

Ha egy opciót kevesebben választanak, még nem feltétlenül helytelen.

8 éve
Nyelvi intelligencia fejlődése gyermekkorban

Nyelvi intelligencia fejlődése gyermekkorban

Már a 19. század elején komoly vitákat váltott ki a pszichológusok között, hogy vajon a gondolkodás és az intelligencia között milyen kapcsolatok feltételezhetők, s hogy ezek hogyan és miként befolyásolhatók és alakíthatók a gyermeki gondolkodás fejlesztésében.

9 éve
Tíz tuti tipp angolból

Tíz tuti tipp angolból

Az angoltudás manapság nélkülözhetetlen, de eljutni a megfelelő szintre, nem könnyű feladat. Folyamatos gyakorlást és tanulást igényel, ha up-to-date, azaz naprakész szeretnél lenni. A nyelvtanulók számára az egyik leghatékonyabb megoldás, ha anyanyelvi beszélővel gyakorolnak. De mit lehet tenni, ha egy anyanyelvi beszélő sincs a közelben? Íme 10 egyszerű tipp arra, hogyan fejleszd a beszédkészéged!

5 éve
A kategória cikkei
Helen Doron a kisgyermekkori angol oktatásról

Helen Doron a kisgyermekkori angol oktatásról

Helen Doron brit nyelvész és pedagógus "A nyelv zenéje" címmel írt könyvet a kisgyermekkori nyelvtanulás előnyeiről. A kötet megerősítést jelent azoknak a szülőknek, pedagógusoknak és gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, akik támogatják a kisgyerekkorban való nyelvelsajátítást, a kétkedőknek pedig utat mutathat.
12 éve
Nyár, napsütés, nyelvtanulás

Nyár, napsütés, nyelvtanulás

Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Lehet, hogy nem pontos az előbbi idézet, de valami hasonló magvas gondolatot szoktak hozzáfűzni ahhoz, amikor egy illetőről kiderül, olyan sok nyelven beszél, mintha születése pillanatától kezdve csak angolul, németül vagy franciául tanult volna. Van, aki pedig éveket küzd azzal, hogy azt a bizonyos egyetlen nyelvvizsgapapírt megszerezze, s még a nyári szünetről is lemond, hogy beülhessen az iskolapadba.
15 éve
 A sikeres nyelvtanulás

A sikeres nyelvtanulás

Alapvetően több, látszólag nem túl fontos szabály betartásán múlik a sikeres idegennyelv-tanulás, állítja az 1983-ban alakult, magyar tulajdonú Babilon Nyelvstúdió. A 25. születésnapját idén ünneplő nyelviskola számos módszertani újítás révén vált kiemelkedően sikeressé, megfontolandó jó tanácsait ez alkalomból 25 pontban adja közre. Érdmes tehát elgondolkodni az alábbi észrevételeken, s megfogadni ezt a néhány tanácsot!
15 éve
A hatékony nyelvtanulás

A hatékony nyelvtanulás

Angol, német, olasz vagy francia, a dolog szempontjából egyre megy, hiszen nyelvet tanulni nem könnyű feladat, még annak sem, akinek van hozzá érzéke. Érzék, mert hogy a hozzáértő szakemberek is előszeretettel hangoztatják, hogy e nélkül az egész tanulás mit sem ér. Persze, ez nem vigasztal senkit, hiszen ma diplomát csak az kaphat a kezébe, aki ezen képességeiről is megszerzi azt a bizonyos bizonyítványt.
15 éve
Működési anomáliák

Működési anomáliák

A nyolcvanas évek végén megjelent két tannyelvű gimnáziumi nyelvi képzés eredményeit és problémáit tekinti át Federmayer Katalin tanulmánya, a tanárok, a diákok és a tankönyvek szempontjából.
18 éve
A kétnyelvű oktatás

A kétnyelvű oktatás

Multikulturális nevelés, kétnyelvű oktatás - sokszor találkozunk ezekkel a kifejezésekkel, de nem biztos, hogy mindig ugyanazt értjük alatta. A kétnyelvű oktatás nemcsak egyféle lehet, és a cél sem mindig egy új nyelv elsajátítása - lehet, hogy fontosabb az anyanyelv megőrzése...
18 éve
Angol nyelvi játékok 4.

Angol nyelvi játékok 4.

Folytatjuk sorozatunkat az idegen nyelven (is) játszható játékok bemutatásával. Ezek a játékok alkalmasak egy-egy speciális nyelvi feladat gyakorlására, egy-egy tananyag készségszintű elsajátítására éppúgy, mint rövid pihentetésül, vagy akár bemelegítésül is. Jó szórakozást - és jó nyelvgyakorlást kívánunk!
18 éve
Nyelvi szocializáció

Nyelvi szocializáció

A szocializációban jelentkező különbségek egyik legérzékenyebb kifejeződése a gyerekek nyelvi kódja, nyelvhasználata. Torgyik Judit tanulmányában egyebek között az iskola által használt nyelvtől eltérő nyelvi közegben szocializálódott gyerekek nyelvi fejlődésének sajátosságait vizsgálja.
18 éve
Többnyelvű oktatás

Többnyelvű oktatás

Magyarországon lassan két évtizedes múltra tekint vissza a két tannyelvű oktatás, a tapasztalatok egyértelműen pozitívak. Hajdu Nikoletta tanulmánya többek közt azokat a nyelvfejlődésbeli előnyöket mutatja be, amelyek a kétnyelvű iskolai oktatás nyomán érhetők el.
18 éve
Kétszintű érettségi 2005

Kétszintű érettségi 2005

Az alábbiakban a 2004/2005-ös tanévi kétszintű érettségire való felkészülést segítő linkgyűjteményt adunk közre angol, francia, német és spanyol nyelvből:
18 éve
3456789 / 9

Sulinet a Pinteresten!