Nyelvek

Tejföl, tejfel, igen, nem?

Tejföl, tejfel, igen, nem?

Ha egy opciót kevesebben választanak, még nem feltétlenül helytelen.

9 éve
Nyelvi intelligencia fejlődése gyermekkorban

Nyelvi intelligencia fejlődése gyermekkorban

Már a 19. század elején komoly vitákat váltott ki a pszichológusok között, hogy vajon a gondolkodás és az intelligencia között milyen kapcsolatok feltételezhetők, s hogy ezek hogyan és miként befolyásolhatók és alakíthatók a gyermeki gondolkodás fejlesztésében.

9 éve
Tíz tuti tipp angolból

Tíz tuti tipp angolból

Az angoltudás manapság nélkülözhetetlen, de eljutni a megfelelő szintre, nem könnyű feladat. Folyamatos gyakorlást és tanulást igényel, ha up-to-date, azaz naprakész szeretnél lenni. A nyelvtanulók számára az egyik leghatékonyabb megoldás, ha anyanyelvi beszélővel gyakorolnak. De mit lehet tenni, ha egy anyanyelvi beszélő sincs a közelben? Íme 10 egyszerű tipp arra, hogyan fejleszd a beszédkészéged!

6 éve
A kategória cikkei
Nyelvtanulás és nyelvi diverzitás

Nyelvtanulás és nyelvi diverzitás

Az Európai Unió 2004-2006-os Nyelvtanulás és nyelvi diverzitás elnevezésű akcióterve különös hangsúlyt fektet az elektronikus tanulási eszközök alkalmazására. Az Európai Bizottság által elfogadott szöveg értelmében: "az elektronikus tanulás, ezen belül is az Internet által lehetővé tett iskolák közötti kapcsolatok és a ITK használata az oktatásban, nagy teret biztosít a különböző nyelvi közösségekhez tartozó diákok közötti kapcsolatoknak."
19 éve
Informatika a német nyelvoktatásban

Informatika a német nyelvoktatásban

Az információs és kommunikációs technológiák iskolai alkalmazásának fontos feltétele, hogy a tanárok nyitottak legyenek az említett technikák alkalmazására, és rendelkezzenek az alkalmazáshoz szükséges eszközökkel. Az alábbiakban közreadott felmérés eredményei arra utalnak, hogy a némettanárok kellően nyitottak a modern kommunikációs technikák megismerése és tanításban való felhasználása iránt.
19 éve
Angol nyelvóra

Angol nyelvóra

Írásunkban azoknak az angol nyelvet oktató pedagógusoknak igyekszünk segítséget nyújtani, akik szeretnék játékokkal gazdagítani a nyelvi órákat. Cikkünkben egy nyelvtani szerkezeteket és egy, az idővel kapcsolatos kifejezéseket gyakoroltató és fejlesztő feladatot mutatunk be olvasóinknak.
20 éve
Német nyelvóra

Német nyelvóra

Írásunkban azoknak a német nyelvet oktató pedagógusoknak igyekszünk segítséget nyújtani, akik szeretnék játékokkal gazdagítani a nyelvi órákat. Cikkünkben egy nyelvi szókincsbővítő játékot és egy, az idegen nyelvi szövegértést ellenőrző és fejlesztő feladatot mutatunk be olvasóinknak.
20 éve
Irreleváns a szakképzésben?

Irreleváns a szakképzésben?

Gyakran hanyagolják el az idegennyelv-tanulást a szakoktatás és szakképzés gyakorlatában. Ennek a helyzetnek a megváltoztatását célul tűzve jelent meg a szakmai gyakorlat és az idegennyelv-tanulás integrálásának kérdése egyik CEDEFOP-szeminárium programjában. A szemináriumra nyolc országból, köztük hazánkból is, érkeztek résztvevők.
20 éve
Szórend 1.

Szórend 1.

Ahhoz, hogy érthetõ legyen, amit mondani akarunk, nem elég jól ragozni: fontos, hogy a szavak a megfelelõ sorrendben kövessék egymást. Szerkezetük alapján a mondatok két nagy csoportba sorolhatóan lehetnek egyszerű és összetett mondatok. A szórenddel való ismerkedést kezdjük az egyszerű mondatokkal!
21 éve
Röpnyelvtan (német)

Röpnyelvtan (német)

Sem szám, sem személy, sem mód, sem idő nem határozza meg, nem korlátozza, befolyásolja a főnévi igenevet. Tulajdonképpen ez az ige "alaptésztája": úgy gyúrjuk, ahogy csak akarjuk - pontosabban, ahogy a nyelvtani szabályok engedik. De így is igen sokmindenre használható ez a "tészta". Nézzük csak!
21 éve
Nyelvvizsgázóknak

Nyelvvizsgázóknak

A sok nyelvi érdekesség mellett igyekszünk a vizsgázókra, vizsgákra készülőkre is gondolni. Nyelvvizsga-előkészítő rovatunkban ma a fordítás van soron, mégpedig angolról magyarra. Természetesen egy lehetséges megoldást is közlünk.
21 éve
Van 10 perced?

Van 10 perced?

Sok nyelvtanuló panaszkodik az angol helyesírásra: joggal! Az alábbi feladatlapon a néhány gyakori, ám mégis rengeteg gondot okozó szónak a helyesírását gyakorolhatod be. Tegyél egy próbát, hiszen mindössze tíz percedbe kerül!
21 éve
Vicces hibák

Vicces hibák

Miért zárta ki az angol kamara azt az orvost, aki az alábbiakat mondta: "She looked terribly ill, so after I examined her I suggested going to bed" - avagy: hogyan csinálhatunk magunkból hülyét úgy, hogy észre sem vesszük. Min mulatnak az angolok? Tegyél egy próbát te is!
21 éve
45678910 / 10

Sulinet a Pinteresten!